Откриха нов вид първобитен човек
Откриха нов вид първобитен човек / снимка: Guliver/Getty Images

Група изследователи от няколко японски, тайвански и австралийски университета обявиха откриването на нов вид първобитен човек. Той е обитавал територията на Източна Азия преди 490 000 - 10 000 години, предаде ТАСС, като се позова на японски медии.

Изводите си специалистите са направили след анализ на части от челюстта на древния човек, които са били открити в рибарски мрежи в района на остров Пенху край западните брегове на Тайван. Първоначално учените са предположили, че останките принадлежат на един от другите видове първобитни хора, обитавали Азия - пекинския, яванския или човека от Флорес. Особеностите на строежа на челюстната кост и запазените на нея зъби са позволили да се заключи, че става дума за нов вид, получил името човекът от Пенху.

Особеността на човека от Пенху е големият размер на челюстта, присъщ на по-древните представители на рода хомо. "Ние предполагаме, че техните предци са принадлежали към най-древната популация хора в Азия или са пристигнали от Африка в по-късен период, отбелязва специалист от Токийския университет.

Съвременните хора не са преки наследници на човека от Пенху, също както и на пекинската и яванска разновидност на първобитния човек. Въпреки това откриването на четвърти древен подвид на хората в Азия е позволило на учените да направят извода, че този регион навремето е бил арена на жестока конкуренция между различни представители на нашите древни предшественици.

Източник: БТА