птерозаври
птерозаври / iStock/Getty Images
Два изключително добре запазени фосила на птерозаври разкриха, че летящите влечуги са имали четири вида пера, каквито са характерни и за динозаврите, но 70 млн. години преди тях, съобщиха Би Би Си и Физ.орг. Изненадващото откритие показва, че перата са еволюирали не при птиците или динозаврите, а преди тях.
 
Птерозаврите са близки сродници на динозаврите. Те са имали общ предшественик преди 250 млн. години. Според специалистите са приличали на кафяви прилепи с рунтави крила.
 
Учени откриха нов вид птерозаври

Отдавна е известно, че птерозаврите са били покрити с някакви власинки, но се предполагаше, че те са били различни от перата на динозаврите и птиците. Изследваните фосили са на 160 млн. години. Те са на два различни птерозавъра, намерени са в Китай.
 
Пухът и перата вероятно са били важни за регулирането на топлината и за аеродинамиката. По-голямата част от тялото на птерозаврите е било покрито с козина. Върху части от главата и крилата обаче има три вида власинки, сходни на съвременните пера.
 
Откриха необичайно добре запазени фосили на яйца от птерозаври

Все още не е ясно дали дали това са били истински пера. Възможно е и перата да са еволюирали два пъти. Първи в историята са полетели насекомите. Те са развили крила преди поне 320 млн. години. Птерозаврите са първите летящи гръбначни - те са полетели преди 230 млн. години.
 
В изследването са участвали учени от Нандзин, Бристол, Корк, Пекин, Дъблин и Хонконг.
БТА