/ iStock/Getty Images
"Кое е първо? Гущерът или яйцето?" Отговор на този въпрос дават австралийски биолози, наблюдавали за първи път в света женски гущер да снесе яйца и скоро след това да роди живо бебе, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Байолъджи летърс".

Изследователите от университета на Сидни са наблюдавали "световната премиера" с участието на живораждащ трипръст гущер от вида Saiphos equalis, семейство Сцинкови. Женският екземпляр първо е снесъл три яйца, след което от същата бременност няколко седмици по-късно е последвало живо раждане.

Гущерите от вида обитават източното крайбрежие на Австралия и приличат на малки змии с крачета. Те спадат към малкото бимодално репродуктивни видове, при които някои екземпляри снасят яйца, а други раждат живо потомство.
Учените отбелязват, че за първи път в света са документирали гръбначно животно да се сдобие с поколение и по двата начина.

"Това е необичайно явление", казва ръководителката на изследователския екип Камила Уитингтън. "Спокойно можем да причислим представителите на този вид към най-странните гущери в света", допълва тя.

Специалистите отбелязват, че гущерите в северните планински райони на щата Нов Южен Уелс обикновено снасят яйца, докато представителите на същия вид, обитаващи Сидни и района на града, "практикуват" живо раждане.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА