/ / iStock/Getty Images
Ново проучване установява, че крещенето по кучетата плаши животните дългосрочно, а търпеливостта е далеч по-превъзходен метод за обучението им, съобщава „Ню Йорк пост‘.

Изследователи, ръководени от биолога Ана Катарина Виейра де Кастро от Университета в Португалия, изследват 42 кучета от училища, които използват обучение, основано на възнаграждения, и 50 кучета от училища с по-твърди методи за възпитание.

кучета котка
iStock/Getty Images

По време на периода на проучване се установява, че малките, обучени с викове и държани изкъсо, са по-силно стресирани, като в слюнката им са открити по-високи нива на кортизол.

„Нашите резултати показват, че кучетата-компаньони, обучени с по-агресивни методи, са в по-лошо благосъстояние в сравнение с кучетата-човешки спътници, обучени чрез методи, основани на възнаграждение и добро отношение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план“, споделят изследователите.

„По-конкретно кучетата, които посещават училища, използващи агресивни методи, показват повече поведение, свързано със стрес, по-високи нива на кортизол след тренировка и са „по-негативни“ към поставяните им задачи“, откриват изследователите.

Дакелите се оказаха породата кучета, които най-често хапят руснаците
iStock/Getty

Кученцата със спокойни, нежни учители обаче, се справяли по-добре с поставените им задачи, като например да намерят купа с наденица в нея - в помещение с празни, но намазани с колбаси купички.

По-сурово обучените кучета били по-бавни при намирането на купата с лакомство, което авторите интерпретираха като доказателство, че преживяванията им са ги направили по-депресирани, по-малко надеждни кучета.

Биолозите също анализирали кучетата по време на обучение, констатирайки „стрес-поведение“ като облизване на устните, вдигане на задните лапи, прозяване и скимтене.

времето зима кучета
ThinkStock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС