/ ThinkStock/Getty Images
Леонардо да Винчи вероятно е получил увреждане на нерв на ръката си, което му е попречило да рисува с пълен капацитет в залеза на живота си. Това твърдят италиански лекари, цитирани от Би Би Си.

Кичур от косата на Леонардо да Винчи беше изложен в Италия

Според медиците ренесансовият творец е получил улнарна парализа (увреждане на лакътния нерв). Диагнозата е поставена чрез проучване на два портрета на Леонардо, на които дясната му ръка е извита по необичаен начин. Според лекарите вероятно творецът е получил сърдечен удар, който частично е увредил нерва.

В статия, публикувана в Журнала на кралското лекарско общество, медиците посочват, че именно частичната парализа е попречила на Леонардо да държи четка и палитра и не е могъл да рисува.

Леонардо да Винчи, който живее и твори в периода 1452-1519 година, е художник и изобретател, един от най-известните Ренесансови творци, чиито интереси се простират в различни области – архитектура, анатомия, инженерство и скулптура.

Служител на Лувъра се превръща в крадец и отмъква прочутата „Мона Лиза”

Историци обаче все още спорят по въпроса коя ръка точно е използвал творецът за рисуване. Анализът на шедьоврите му показва наклон от горе в ляво надолу в дясно, което предполага, че той е бил левичар. Но според исторически биографични документи Леонардо е използвал дясната си ръка при създаването на останалите си изобретения и скици.

За целите на изследването са проучени две картини, показващи Леонардо да Винчи в залеза на живота му. Едната е портрет на твореца, рисуван с червена креда, който е дело на италианския художник от Ломбардия Джовани Амброджио Фиджино. На картината се вижда нещо необичайно – дясната ръка на Леонардо е прикрита в голямата си част от неговата роба, а китката и дланта му са извити „в доста скована позиция“.

Втората изследвана картина е гравюра, изобразяваща мъж, който свири на лира да брачо – ренесансов струнен инструмент. Изобразеният мъж наскоро беше идентифициран като Леонардо да Винчи. Допълнителни доказателства в подкрепа на тезата си лекарите получили от дневника на помощника на италиански кардинал , който посетил дома на твореца през 1517 година.

Антонио де Беатис написал в дневника си: „Не може да се очаква от него (Леонардо) повече да рисува добре, тъй като има парализа, която е увредила дясната му ръка. Въпреки, че не може да рисува повече майсторът все още може да изобретява и да създава чертежи.“ 
БГНЕС