/ ThinkStock/Getty Images
Биолози от САЩ, Великобритания и Бразилия разясниха отрицателното въздействие върху човешкия организъм от едновременната употреба на алкохол и енергийни напитки. Тяхното изследване е публикувано в Journal of Psychiatric Research.

Учените решили подробно да изучат въздeйствието върху човешкия организъм на етанол и таурин - основните съставни елементи на алкохола и разнообразните енергизиращи напитки. Опитите се изразявали в наблюдаване поведението на риби от вида риба-зебра, поставени в различни аквариуми, в единия от които имало обикновена вода, а в другия - смес от различни пропорции вода, таурин и етилов спирт. За да бъдат изучени промените в поведението след това опитните екземпляри след това били премествани в резервоари с други риби, включително и хищни.

В резултат учените стигнали до изводите, че престояването на рибите-зебри в аквариум с етанол или таурин предизвиква намаляване на тяхната социална активност. След въздействието на „коктейла“ при опитните екземпляри се наблюдава рязко отслабване на реакциите на присъствието край тях на хищник.
 

ThinkStock/Getty Images


Поради което учените от бразилския Федерален университет Санта Мария направили извода, че тауринът увеличава негативните ефекти от употребата на алкохол, правейки опитните екземпляри по-малко социално активни и по-склонни към риск поради отслабване на усещането за страх.
БТА