Изследователите на Титаник искат собственост върху откритията си
Изследователите на Титаник искат собственост върху откритията си / снимка: БГНЕС

RMS Titanic, компанията, която притежава правата върху експлоатацията на останките на кораба "Титаник", пледира в продължение на 4 дни пред федерален съд в Норфолк, щата Вирджиния, да придобие цялата собственост върху сувенири и съкровища от парахода.

Компанията, която е филиал на Premier Exhibitions Inc, и която получи по съдебен ред правата над "Титаник" през 1994, поиска от съда да я определи за единствен собственик на всички предмети, намирали се на борда на съда, или да получи сумата от 110 милиона долара в замяна на усилията си да извади скъпоценните обекти. Решението се очаква до няколко седмици, пише БГНЕС. "Експертите ни оцениха стойността на обектите на 110 млн. долара", според един от адвокатите на компанията, Робърт Макфарланд.

Над 5500 предмета, порцеланови сервизи, лични вещи бяха извадени от кораба, потънал край канадските брегове на Нюфаундленд след сблъсък с айсберг по време на първото си презокеанско пътешествие в Атлантика през 1912, довеждайки до смъртта на 1500 души и който сега се намира на 8 км дълбочина. Той бе локализиран през 1985 г.