Джурасик парк отваря врати в Ангола
Джурасик парк отваря врати в Ангола / снимка: БГНЕС

Ангола е позната със златото и диамантите си, но търсачите на динозаври твърдят, че страната притежава "подземен музей" от редки фосили - някои в действителност стърчащи изпод земята - в очакване да бъдат открити, съобщава АФП.

"Ангола е крайна гранична точка за палеонтологията", според Луис Якобс от Южния методистки университет в Далас, Тексас, част от проекта "Палео Ангола", който издирва фосили на динозаври. "Поради войната, до този момент са осъществявани малко проучвания, но сега започваме и има толкова много неща да бъдат открити. В някои райони в буквалния смисъл на думата фосили се подават от скалите, нещо като музей в земята".

Първите съобщения за останки от динозавър в Ангола са от 60-те години на миналия век, но кървавата борба за освобождение срещу португалците, последвана от три десетилетия гражданска война покри страната в мини и я превърна в забранена зона за изследователите. След мирното споразумение от 2002 г. обаче, земята твърде буквално се открива за търсачите на фосили, които събират парче по парче Джурасик миналото на страната. Най-голямата находка датира от 2005 г., когато Октавио Матеус от Новия лисабонски университет, също част от споменатия проект, откри пет кости от ляв преден крак на динозавър сауропод на брега в Йембе, припомня БГНЕС.

От този момент, повечето черепи и скелети, открити от екипа на "Палео Ангола", са били от костенурки, акули и водни плезиозаври и мосазаври - много по-тясно свързани със змиите, отколкото с динозаврите. Разновидност на мосазаврите е била наречена Анголазавър. Палеонтолозите смятат, че по-голямата част от находките в този своеобразен Джурасик парк в Ангола предстои да бъдат открити, стига да разполагат с необходимите средства и съоръжения да направят това.