Червенокосите пациенти – кошмар за лекарите
Червенокосите пациенти – кошмар за лекарите / sxc.hu

Според някои твърдения червенокосите хора кървят по-силно и реагират по-различно от останалите на упойващи вещества. Бабини деветини ли са това или има зрънце истина в подобни теории?

Лекарят Джонатан Бари оперира хора с наднормено тегло в клиника в Уелс. Както той, така и неговите колеги от тази част на Британското кралство често имат по-необичайни проблеми със своите пациенти, тъй като много от тях имат зелени очи, много лунички и най-вече - червена коса.

"При нас има доста червенокоси. В другите части на света те са от един до два процента от населението, докато при нас в Уелс - шест". Всеки 20-и човек, който стига до операционната маса на д-р Бари, е с червена коса - характеристика, която за много от лекарите е източник на известни опасения. Има ли защо?

"На базата на многогодишния си опит мога да кажа, че червенокосите пациенти кървят повече и то независимо от това дали получават медикаменти за спиране на кръвотечението или не. Освен това анестезиолозите, с които работя, са на мнението, че червенокосите реагират по-различно на болкоуспокояващите", казва Бари.

Джонатан Бари се заема да проучи въпроса в интернет, въвеждайки в търсачката думите "червени коси" и "операция". "Открих десетки хиляди проучвания за червенокоси хора, но само малък брой - между 40 и 50 - бяха наистина сериозни". Нито едно от тях обаче не доказва, че червенокосите кървят повече. Ако един хирург не може да се справи с кървенето, ще му се наложи да си търси друго оправдание", подчертава Бари.

При анестезиолозите нещата изглеждат по-различно, тъй като червенокосите наистина реагират по-различно на упойващите вещества. Две изследвания от Кентъки показват, че червенокосите имат нужда от по-голямо количество упойващо вещество от пациентите с кафяви или руси коси - независимо дали става дума за местна или за пълна упойка.

От всичкото това не произтичат проблеми за болниците, убеден е хирургът. Анестезиолозите могат да се справят с всеки червенокос пациент. Но остава въпросът: защо те имат нужда от повече упойващи средства?

Изследователите предполагат, че генът, който носи белега за червените коси, оказва влияние и на чувството за болка. Но все още никой не знае какво точно е това влияние, т.е. загадката около червенокосите все още съвсем не е разкрита. Едно е ясно - лекарите не бива да се боят от тях.