Червени рози или рубинено вино?
Червени рози или рубинено вино? / sxc.hu

България вероятно е единствената страна в света, където на 14 февруари се съчетават два празника - на любовта Свети Валентин и на виното Свети Трифон Зарезан. Българите имат уникалния шанс да избират как да празнуват - между червения цвят на розите и между искрящия рубин на виното.

Празникът Свети Валентин датира още от 14-ти век, когато като стар римокатолически празник се свързва с романтичната любов. Още тогава се формира традицията да се разменят ръчно написани любовни послания под формата на сърце. През 19-ти век тези послания са заменени от модерните за времето си готови картички. Още тогава е изчислено, че по света се разменят годишно по около 1 милиард любовни картички, като този феномен изостава по масовост само от коледните картички.

Днес интернет става основна форма за изпращане на любовни послания между влюбените и тотално измества готовите картички, както и наложеното от диамантената индустрия подаряване на бижута.

Как празнуват Свети Валентин по света?

САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Австралия и Мексико празнуват Свети Валентин като национален празник. В САЩ този ден се планира и празнува от около 60 на сто от населението на страната. През миналата година в САЩ са били похарчени близо 19 млрд. долара за подаръци, докато през 2012 година сумата е била около 17 млрд. долара. За традиционните шоколадови валентинки американците харчат около 1,6 млрд.долара, за цветя - около 1,9 млрд.долара, а за бижута и украшения - по 4,4 млрд. долара. Мъжете в САЩ заделят по 170 долара за половинките си, а жените - по около 100 долара, сочат статистически данни.

Във Великобритания и Уелс традиционни подаръци са дървените "любовни лъжици", с които всеки трябва да подслади живота на половинката си. Освен сърца - на Острова се подаряват ключове и ключалки, като подтекстът е: "Отключи сърцето си за мен!"

Във Франция на този ден има специална церемония за незадомените - те се снимат и закачат портрета си на вратата на любовната половинка. Ако тя обаче не ги одобри или хареса - портретът трябва да се изгори преди залез слънце.

В Дания са на мода "невидимите картички", но текстът им се появява само когато се доближат до топлина. Обяснението е, че интимните отношения между двама души са деликатен момент и не трябва да се излагат на публичност.

В Испания е точно обратното - всички съпрузи трябва да изпратят на половинките си букет от червени рози, независимо на какво разстояние са един от друг.

В Германия празникът не е на особена почит. Там влюбените си разменят сърца и подаръци по всяко време на годината, стига да имат желание за това.

В Италия все още съществува обичай годежите на влюбените да се правят точно на този ден. Италианците обсипват трапезите си със сладки и бонбони под формата на сърца, тъй като празникът там е особено почитан и има вековна история.

В Русия влюбените обикновено си устройват романтична вечер, като си подаряват цветя и си разменят валентинки. Руските мъже са винаги традиционно по-влюбени от жените - 55 на сто за силния пол срещу 45 на сто за дамите. Годишно в Русия се сключват около 1,3 милиона брака, като според тамошната статистика руснаците са на водещо място на Стария континент по брой сключени бракове на 1000 души - 9,2.

В Турция се сключват по 8 брака на 1000 души, в Кипър и Хърватия - по 7, в Литва и Малта по 6.

Най-малко бракове според руската статистика се сключват в България, Люксембург, Словения и Испания - по около 3 на 1000 души. (БТА)

Червени рози или рубинено вино
netinfo