Здравеопазването - първият голям триумф на президента Обама
Здравеопазването - първият голям триумф на президента Обама / снимки: Reuters

Американските и британските вестници днес единодушно оценяват като историческа одобрената от Камарата на представителите на САЩ здравна реформа, която бе главен приоритет във вътрешнополитически план за президента Барак Обама.

„Историческа първа стъпка", извежда в заглавие „Лос Анджелис таймс". Вотът в Камарата, който постави на бюрото на Барак Обама подробен законопроект за здравеопазване, позволява САЩ да поемат по пътя към универсално здравно осигуряване - цел, която убягваше на реформатори още откакто Теодор Рузвелт призова за това в предизборната си кампания през 1912 г. Това може да се окаже забележително постижение за администрацията на Обама, въпреки че противоречията около плана заплашват да сложат край на мнозинството на партията му в Конгреса, пише вестникът.

„Президентът си избра цел и я преследва неотлъчно. Сега трябва да се гради върху това", пише в друг материал „Лос Анджелис таймс". Според изданието е голяма рядкост един президент да заложи всичко на една карта, но точно това е направил Обама в сферата на здравеопазването. Почти от самото начало Белият дом бе воден от един приоритет: нищо не трябва да пречи на плана за реформа, всичко друго трябва да чака. „И така, президентът, който бе критикуван за спечелването на Нобеловата награда без големи постижения, най-накрая отбеляза победа - масова здравна реформа, към която демократите се стремиха, но не успяха да извършат за близо половин век. В следващите месеци Обама ще се изправи пред въпроса дали тази победа е последното усилие на изтощената администрация или отправна точка за победи по други въпроси като енергетиката, имиграцията и финансовата регулация, отбелязва изданието. При всички положения обаче стана ясно, че Обама е президент с боева упоритост, която не се проявява често в спокойното му държание пред обществеността. И той показа, че президент, който си избира цел, съставя боен план и го следва въпреки всичко, не е лесно да бъде съборен", пише американското издание.

Конгресът даде окончателно одобрение на закон, който ще гарантира медицинско осигуряване на десетки милиони неосигурени американци и ще преобрази здравната система според плана, предложен от президента Обама, пише „Ню Йорк таймс". С вот от 219 срещу 212 гласа, Камарата на представителите одобри законопроекта след ден на шумни дебати, които напомниха за епичната борба от миналата година. С този ход планът сега е за подпис при Обама, чийто „кръстоносен поход" за такъв закон бе основна характерна черта на президентството му, отбелязва вестникът. „Това не е радикална реформа, но е голяма реформа", каза Обама след вота. По думите му законът няма да поправи всичко, което тежи в здравеопазването, но придвижва американците решително във вярната посока. „Ето така изглежда промяната", каза Обама.

Ходът на Камарата ни увери, че независимо каква ще е крайната цена, Обама ще остане в историята като един от малкото президенти, които намериха начин да реформират социалната система на страната, пише „Ню Йорк таймс" в отделен аналитичен материал със заглавие „Голяма победа, но на каква цена?". След най-тежките дебати Обама доказа, че е готов да се бори за нещо, което го вълнува изключително дълбоко. Скептиците бяха започнали да се съмняват, но той показа, че когато в крайна сметка е решен да хвърли целия си политически капитал върху масата, може да спечели, макар и с минимална преднина, смята изданието. Независимо дали това е историческо постижение или политическо самоубийство за партията му, а може би и двете, Обама отбеляза успех там, където президентите Бил Клинтън и Джордж Буш не успяха.

„Вашингтон пост" коментира, че демократите в Камарата на представителите са отбелязали историческа победа във вековната борба за реформа на здравната система с окончателното одобрение на закон, който ще гарантира осигуряване за още 32 милиона души. Това станало обаче без подкрепата на нито един републиканец. Дебатите погълнаха първата година от президентството на Обама, като съсредоточаването му върху въпроса на фона на дълбока рецесия и загуба на работни места потенциално заплаши шансовете му за преизбиране и демократичните мнозинства в Камарата и Сената, отбелязва още изданието.

Законопроектът ще засегне всеки мъж, жена и дете в САЩ по някакъв начин - от 20-годишните, които са една от най-големите неосигурени групи, през бедните, бездетни възрастни, които не се квалифицират за здравната програма Медикейд в повечето щати, до добре заплатените професионалисти, чиито доходи намаляват, пише американският вестник.

Барак Обама спечели битката за здравеопазването с минимална преднина във вота, пише британският „Таймс". Планът на стойност 940 млрд. долара ще даде здрави осигуровки на 32 милиона души, които сега нямат такива, като задължи отделните хора да си купят осигуровки и субсидира онези, които не могат да си ги позволят. Законът инкриминира най-лошите нарушения, с които стана известна американската здравна система, включително отказ от осигуряване, когато човек се разболее и дискриминация срещу хора с вече установени медицински проблеми. Така 95% от американците ще бъдат осигурени в сравнение с почти 85% сега. Мечтата за универсално осигуряване няма да се изпълни за една нощ, но ще се доближи до реалността повече от всякога в историята на САЩ и до нивата, смятани за даденост в други напреднали икономики, отбелязва „Таймс".

„Гардиън" пише, че вотът е връхната точка в година на дебати, през която планът на момент изглеждал на ръба да бъде приет, а в други - да бъде загърбен. Въпросът раздели страната повече от всеки друг от войната във Виетнам насам и доведе дори до появата на анти-истаблишмънт движение. Според британския вестник това е първият голям триумф на президента Обама. (БТА)