Застаряването на населението изведе легалната имиграция на дневен ред в ЕС
Застаряването на населението изведе легалната имиграция на дневен ред в ЕС / netinfo
Даниела Шрьодер и Шада Ислам от ДПА

Някога тема табу в повечето европейски столици от Европейския съюз, сега въпросът за легалната имиграция излезе на дневен ред, тъй като блокът от 27 нации се опитва да намери решение на проблема със застаряващото си население и да запълни недостига на работна ръка, особено в жизненоважния сектор на информационните технологии. Въпреки че е насочил усилията си към търсене на чуждестранни работници, контролирането на имигрантския поток - по легалните и нелегалните канали - остава едно от най-големите предизвикателства за ЕС.

На първо място, правителствата от ЕС са под огромен натиск да ограничат трудно контрoлируемия поток от предимно африкански нелегални имигранти в южните страни членки. Кризата има и трагичен човешки елемент, тъй като желаещите да емигрират използват разнебитени лодки за изпълненото с рискове пътуване до Европа, което често завършва на дъното на морето.

В отговор ЕС подсили граничния контрол в т. нар. "гранични" държави - Испания, Италия и Малта, от които бяха изискани още по-твърди мерки срещу нелегалните.

И все пак изправени пред недостиг на работна ръка в ключови икономически сектори, правителствата от ЕС за първи път съвсем сериозно са се заели със задачата да намерят начини за отваряне на канали за легална имиграция.

Официалните власти от ЕС казват, че блокът трябва да се опита да привлече имигранти с професионални умения и добро образование, за да компенсира спадащия естествен прираст и застаряването на населението. Това е необходимо и за успешното конкуриране с бързо развиващите се икономически сили Индия и Китай.

Въпреки неотдавнашното разширяване, което закръгли населението на ЕС на около 500 милиона, статистиката показва, че предвид ниския естествен прираст и застаряването на населението Европа ще загуби около 20 милиона работници към 2050 г.