Западните издания за атентатите в Истанбул
Западните издания за атентатите в Истанбул / снимка: БГНЕС

Сред водещите теми на електронните издания на западните всекидневници са атентатите от тази нощ в Истанбул.

Турският политически пейзаж беше потопен в още по-голяма бъркотия миналата нощ, когато 2 бомби разтърсиха пешеходна зона в Истанбул, пише британският "Гардиън". Това е най-смъртоносното нападение в страната от 5 години насам и най-тежкото нападение от ноември 2003 г. Тогава 60 души бяха убити при четири взрива в Истанбул, за които се смяташе, че отговорност носи Ал Кайда. Сред взривените обекти тогава бяха 2 синагоги, британското консулство в Истанбул и клон на британската банка HSBC.

По повод атентатите италианският вестник "Република" припомня, че Турция преживява тежък момент. Атентатите в Истанбул станаха точно в навечерието на заседанието на Конституционния съд, който днес трябва да обсъди искането да бъде забранена управляващата партия - умерената ислямистка Партията на справедливостта и развитието /ПСР/. Съдът ще реши днес също дали да забрани упражняването на политическа дейност за 5 години на 71 членове на партията, сред които е премиерът Реждеп Тайип Ердоган, както и президентът Абдуллах Гюл, допълва италианският всекидневник.

Тероризмът отново порази Истанбул, пише италианският вестник "Стампа". Вестникът представя и хронология на по-големите терористични актове, станали в Турция през последните 5 години.

Британският "Таймс" отбелязва, че атентатите са станали по-малко от 24 часа след поредната турска военна операция срещу цели на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Северен Ирак.

Вестник "Телеграф" припомня в статия, посветена на атентатите от тази нощ, че днешното заседание на турския Конституционен съд ще протече при закрити врата. 11 съдии ще вземат решение по петиция от 162 страници за забраната на управляващата партия и на политическата дейност за 5 години на 71 нейни членове. Управляващата партия ПСР се описва като умерена политическа сила. Миналата година обаче тя предизвика политическа буря в Турция, като намали ограниченията за жените да носят ислямски забрадки в университетите. По-късно Конституционният съд отмени тази мярка, като даде индикация по този начин, че може да пристъпи към забраната на цялата партия. "Телеграф" припомня, че ПСР е най-популярната партия в Турция. Нейното бъдеще ще бъде от огромно значение за шансовете на Турция да кандидатства за еврочленство. Ако Конституционният съд реши да забрани партията, това може да бъде смятано за нарушение на демократичните стандарти, към които всички еврочленки или кандидатки за еврочленство трябва да се придържат, отбелязва всекидневникът.

"Индипендънт" припомня в статия за атентатите в Истанбул, че политическата бъркотия в Турция се е задълбочила още повече и откакто полицията започна голямо разследване срещу предполагаема група от ултранационалисти, обвинявани, че искат да свалят правителството. В хода на това разследване вече са арестувани 86 души, допълва британският всекидневник.

Американският "Ню Йорк таймс" също отбелязва, че станалото в Истанбул е най-тежкият терористичен акт в Турция от 5 години насам, който е заварил турските власти напълно неподготвени. (БТА)