За Олимпийските игри Пекин не се задоволи само с ремонт на фасадата
За Олимпийските игри Пекин не се задоволи само с ремонт на фасадата / netinfo

Вместо обичайното разкрасяване в навечерието на Олимпийските игри Пекин беше подложен на истински лифтинг, който често пъти беше в ущърб на древното културно наследство.

"Извършени бяха някои специфични за подготовката за Олимпийските игри работи. Например фасадите на сградите бяха пребоядисани и освежени, улиците и булевардите бяха разширени, преасфалтирани и озеленени", подчертава Цзоу Хуан, преподавател във факултета по архитектура към Университета "Цинхуа" в Пекин.

Водени от желанието да покажат на всички новото могъщество на Китай и да се изфукат с безупречната си столица, властите на Пекин използваха повода на Олимпийските игри не само, за да построят нови спортни обекти и съоръжения, но също и за да ускорят обновяването на този все повече и повече превзет от автомобилите град.

"Най-значимата еволюция претърпя общественият транспорт. През 2000 г. имаше само две метролинии. Сега имаме вече пет", допълва Цзоу.

Той изтъква също и подобряването на обществените пространства, влизащи във втората периферна зона на Пекин, смятана за център на града. Там вече има много повече зелени площи. А на изток и на север в столицата са построени много нови жилищни сгради.

За изграждането на сградите-символи на новия град бяха наети световноизвестни архитекти. Швейцарците Херцог и Дьо Мьорон проектираха олимпийския стадион, наречен "Любовно гнезденце". Французинът Пол Андрьо беше нает за проекта на сградата на новата опера, близо до площад "Тянънмън". Холандецът Рем Колхас пък е автор на проекта на новата авангардистка централа на китайската държавна телевизия, гордостта на пропагандата на китайския режим. Сградата ще бъде завършена през 2009 г.

Не трябва да забравяме и британския архитект Норман Фостър, който построи новия терминал на пекинското международно летище.

"За Олимпийските игри, това събитие със световно измерение, осигурихме архитектура на световно ниво", казва Рори Макгоувън, директор на "Аруп Пекин", проектантска фирма, която участва също в изграждането на "Любовното гнезденце".

"През последните няколко години нито един град в света не е извършил толкова благоустройствени дейности на такова световно ниво", смята архитектът Оле Шийрън, който заедно с Рем Колхас работи в германската архитектурна фирма ОМА.

За Цзоу Хуан големите имена в световната архитектура не трябва да засенчват работата, свършена от местните архитектурни таланти.

"Тези сгради символи засенчиха онези, които построиха китайските архитекти", казва той и припомня, че проучвателното бюро към факултета по архитектура към Университета Цинхуа в Пекин е проектирало и изградило три от олимпийските съоръжения, в това число и спортната зала за състезанията по джудо и таекуондо.

Това обновяване на китайската столица обаче не стана, без да се навреди на традиционния Пекин. На онзи стария Пекин с хутоните (малките улици) и със съхъюаните (квадратните дворове).

"В действителност Олимпийските игри оказаха положителен и отрицателен ефект на върху съхраняването на стария Пекин", смята Ху Синюй, председател на неправителствената организация Център за защита на културното наследство на Пекин.

"От една страна това привлече вниманието на китайските медии и на чужденците, дори на местните власти върху защитата на стария град. От друга страна обаче усилията за съхранението на стария Пекин се сблъскаха с бързото икономическо развитие на столицата, наложено от домакинството на Олимпийските игри", допълва Ху.

И ако закони за защита на културното наследство има, то тяхното прилагане е често пъти недостатъчно срещу лудостта на пазара и на търговията с недвижимите имоти, подхранвана от съюза между строителните преприемачи и местните власти.

За Цзоу Хуан промените в облика на града ще продължат и след края на Олимпиадата, но ритъмът ще бъде друг.

Ще продължи изграждането на жилищни кооперации, където апартаментите ще бъдат предлагани на по-умерени цени. Това е необходимо заради ръста на цените на недвижимите имоти. Ще продължи и разрастването на обществения транспорт. Необработваемите площи в западната част на града също ще бъдат застроени.

"След края на Олимпийските игри ще има период на анализ, на размисъл за облагородяването на Пекин", смята Цзоу. (БТА)