Световните агенции за смъртните присъди на медиците
Световните агенции за смъртните присъди на медиците / снимки: BGNES

Върховният касационен съд на Либия потвърди кончателно смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, които бяха признати за виновни в умишлено заразяване на над 400 деца с вируса на СПИН, но това може и да не е последната дума по случая, предадоха световните агенции.

Висшият съдебен съвет на Либия, който се ръководи от министъра на правосъдието, може да одобри или да отхвърли присъдите или да ги замени с по-леки. Либийският външен министър Мохамед Шалкам съобщи, че съветът ще заседава на 16 юли, предаде Асошиейтед прес.

Около 20 души от семейства на пострадали деца изразиха радост от решението на съда с викове "Да живее правосъдието!". "Това е победа на либийската правосъдна система. Очакваме изпълнението на смъртните присъди", заяви адвокатът на семействата Монсеиф Халифа.

Българският главен прокурор Борис Велчев изрази надежда, че политиците ще постигнат това, което либийският съд не успя - помилване на българските сестри в Либия и завръщането им в България. "Сега случаят е изцяло в ръцете на политиците", заяви Велчев, цитиран от АП.

Историкът и специалист по Близкия изток Владимир Чуков заяви, че решението на съда удовлетворява роднините на децата и либийското обществено мнение. "По ирония на съдбата обаче, то може да се окаже положително и за медиците, защото бележи края на многогодишните съдебни процедури. Сега случаят им отива на политическо ниво и се надявам чрез преговори той да завърши с освобождаването им", казва Владимир Чуков, цитиран от АП.

"Сега най-важното е Висшият съдебен съвет да се събере възможно най-скоро и да вземе бързо решение, с което да приключи въпросът. Всички се надяваме на бързо решение", заяви българският заместник-външен министър Феим Чаушев, цитиран от Ройтерс.

"От самото начало бе ясно, че този изфабрикуван процес няма да има съдебно решение, а политическо", казва пред Ройтерс Цветанка Сиропуло, роднина на една от медицинските сестри. Работещият в Лондон алжирски адвокат Саад Джебар, който е експерт по Либия, смята, че обявеното от фондация "Кадафи" споразумение със семействата на децата в навечерието на съдебното решение е опит на либийските власти да кажат на международното обществено мнение: "Не се безпокойте. Присъдите ще бъдат смекчени", отбелязва Ройтерс.

Разработената от фондация "Кадафи" "пътна карта" за изход от ситуацията, който да удовлетвори родителите на пострадалите деца, либийското правителство, българската страна и ЕС, предвижда изплащане на "значително обезщетение" на семействата на децата. Триполи разчита всяко семейство да получи по 10 милиона евро. България и западните страни предлагат вместо това да се създаде специален фонд за лечение на децата в европейски болници и построяването на специален рехабилитационен център за болни от СПИН в Либия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Либийски официален източник казва пред Франс прес, че Висшият съдебен съвет може да реши да смекчи смъртните присъди в присъди за лишаване от свобода. След това обвиняемите може да излежат присъдите си в родната си страна, тъй като Либия и България са сключили споразумение за екстрадиция.

Семействата на пострадалите деца неотдавна обясниха, че споразумение за обезщетенията ще бъде считано като отказ от тяхна страна за смъртни присъди за медиците, отбелязва АФП.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси заяви, че са видели медийните информации, но не могат да потвърдят, че такова споразумение има. "Но със сигурност приветстваме всичко, което би улеснило решаването на този случай, който отдавна се точи", добави Кейси и припомни, че САЩ винаги са призовавали за освобождаване на медиците.