Станишев: Отношенията ни с арабските страни са добронамерени
Станишев: Отношенията ни с арабските страни са добронамерени / netinfo
Отношенията на България с арабските страни имат дълбоки корени и добри традиции, които продължаваме да развиваме като с особено важни външнополитически партньори на България. Това изтъкна министър-председателят Сергей Станишев на срещата си с посланиците на арабските страни, съобщиха от правителствената информационна служба.

Работният обяд, който даде премиерът, се състои вече традиционно в началото на годината.

Членството на страната ни в ЕС, за който развитието на контактите с арабските страни е приоритет, създава нови възможности за развитието на многостранните и двустранните отношения, в международните организации, на първо място ООН, и естествено - търсим нови форми за развитието на търговско-икономическото сътрудничество, е заявил премиерът. Според него сме постигнали много през изминалата година, но то не е достатъчно.

По думите на Станишев сега, когато България постигна с много концентрирани усилия членство в ЕС, може да съсредоточи усилията си в развитието и на други свои външнополитически и икономически приоритети, сред които е развитието на отношенията с арабските страни на различни равнища. И занапред ще даваме своя принос за стабилността в Близкия изток, е подчертал премиерът.

Станишев е изтъкнал, че са предприети стъпки, за да се актуализират и хармонизират цялостно двустранните споразумения, които регулират отношенията на България с арабските страни в областта на икономическото и инвестиционното ни сътрудничество според изискванията на Европейския съюз.

Според него много арабски страни обвързват своите интереси в България с ориентацията си към разширяване на присъствието си на европейските пазари. Придаваме голямо значение на арабските инвестиции у нас и реализацията на съвместни проекти, е казал още премиерът. Той е изразил задоволство от нарасналия през 2006 г. близо два пъти стокооборот на България със страните от този регион, но е заявил, че възможностите в това отношение са далеч по-големи.

Поставен е бил въпросът за съдбата на българските медици в Либия. От общ интерес за България и Либия е оставащите съдебни процедури да протекат в най-кратък срок и Върховният съд на Джамахирията да вземе предвид всички доказателства - научни и юридически - за тяхната невинност, е заявил Сергей Станишев. След осем години в затвора медиците ни заслужават справедливост, честно и бързо производство, е подчертал той.

Българската страна ще продължи конструктивния диалог с Либия и с общите ни международни партньори за намирането на справедлив изход от тази трагедия. Както неведнъж сме подчертавали, ние сме дълбоко загрижени за съдбата на заразените деца и сме в основата на всички международни инициативи за облекчаването на техните страдания и лечението им, е заявил още премиерът. По думите му това ще правим и занапред като страна-членка на Европейския съюз.

Настояваме за бързото изчерпване на съдебните процедури, загрижени за тази голяма човешка трагедия на хора от двете ни страни, защото по-нататъшното протакане няма как да не сложи отпечатък върху двустранните ни отношения, върху отношенията ЕС-Либия и да не оказва огромно влияние на общественото мнение на Запад, е подчертал Станишев.

Дълбоко съм убеден, че можем да водим и занапред разумен диалог на принципна основа, е казал премиерът.

Проблемът със СПИН заразата на африканския континент е изключително тежък и ние сме готови да съдействаме на Либия като една от изстрадалите страни да се превръща в център на борбата с болестта и нейната профилактика, е заявил министър-председателят.

Посланиците на арабските държави у нас и висши представители на мисиите са поздравили премиера Сергей Станишев с големия успех – членството в ЕС, благодарили са за вече традиционната им среща в началото на годината. На срещата са били обсъдени енергийната политика, някои визови въпроси, изявите на добрите политически отношения, базирани на международното право, укрепването на икономическите, търговските, културните и човешките контакти. Участниците в срещата са се обединили около становището, че в лицето на България арабските страни имат още един нов приятел в Европейския съюз, на когото разчитат да защитава конструктивно арабската кауза.

Част от представителите на арабските държави са подчертали желанието на своите страни България и Либия да намерят бързо и справедливо решение на казуса с българските медицински сестри и либийските деца.

Обсъдени са били и конкретни въпроси, чието решаване би спомогнало за по-нататъшното задълбочаване на отношенията между България и арабските страни, се казва още в съобщението на правителствената информационна служба. /БТА/