Сближават ли се подходите на ЕС и САЩ към проблемите с глобалното затопляне?
Сближават ли се подходите на ЕС и САЩ към проблемите с глобалното затопляне? / netinfo

В края на тази седмица американският президент Джордж Буш изненадващо наруши линията на мълчание на американската администрация по отношение на отчитаните сериозни промени на климата във всички части на планетата. В специално изявление в четвъртък той отбеляза необходимостта големите “производители” на газове, създаващи парников ефект върху атмосферата да обърнат внимание на проблема.

Този ход на американския президент дойде в някаква степен непредизвестено. Неочаквано “превключване” от състояние на забележимо игнориране на този, може би най- сериозно застрашаващ сигурността на населението на планетата Земя проблем, към изненадващата инициатива за поставянето му на масата за дискусии. При това в момент, в който в международното пространство тези дискусии вече са преминали в сериозни и конкретни действия.

Трудно е да се определи дали тази видима промяна е резултат от течения вътре в американската администрация или е подготовка на Президент Буш за отбиване на възможни атаки в липса на проява на отговорност на страната му, която е един от най- големите производители на парникови емисии, на срещата на върха на Г8 другата седмица.

Със сигурност обаче реакцията на Президента на Европейската Комисия един ден по- късно говори за липса на желание от страна на европейската администрация да позволи започнатия от нея вече много успешен процес на консолидация на страните от Обединените нации за намаляване на факторите, смятани за основна причина за промените на климата, да бъде заменен с тепърва започващи дискусии по тази тема.

В официално изявление до медиите в петък, отговаряйки пряко на изявлението на американския президент, Президент Барозо отбелязва удовлетворение от готовността на САЩ да амбицират страните от Г8, но в същото време напомня, че са “добре известни различията в подходите на САЩ и ЕС към климатичните промени” и че той “вярва, че процеса, започнат вече от Обединените Нации трябва да остане като база за набелязване на изпълними, обвързващи, измерими цели, които могат да бъдат възприети”.