Преброяване по класическия метод
Преброяване по класическия метод / снимка: Impact Press Group

От 8 часа на 10 февруари започна класическото преброяване на населението, което ще продължи до 20 часа на 28 февруари. В България преброяване на населението и жилищния фонд се провежда за 17-ти път. За първи път обаче хората имаха възможността за попълване на анкетната карта по интернет. В 24 часа на 9 февруари изтече срокът, в който анкетните карти можеха да се попълнят електронно. Над 3 млн. души са се преброили по интернет. Те са получили уникален десетцифрен код, който трябва да предадат на преброителите, които ще посетят домовете им. В едно и също жилище преброяването трябва да се извърши по идентичен начин - или всички вече да са се преброили по интернет, или на всички им предстои преброяване по класическия начин.

За преброяването

Класическото преброяване ще се извърши чрез анкетьори, които ще посетят домовете. То отнема двойно повече време в сравнение с електронното и за един човек са нужни около 20-30 минути. Ако преброителят не намери домакините от първия път, той може да им остави специален талон, с който обозначава, че е дошъл и е оставил телефона си за контакт. Те също могат да напишат на този талон кога им е удобно да бъдат посетени. Преброителите имат право да посещават домовете от 8 часа сутрин до 20 часа вечер. Ако някой откаже да участва в преброяването, се налага глоба в размер на 120 лв.

За анкeтьора

Всеки преброител има служебна карта, с която трябва да се легитимира при посещението в жилището. Тази карта съдържа неговите три имена, снимката, подпис и печат на директора на съответното териториално статистическо бюро, валидност от - до, както и фабрично отпечатан номер. Ако хората се усъмнят по някакъв начин в своя преброител, биха могли да запишат този номер и да се обадят на телефона, който е обявен 0700 16 310 за цялата страна и да проверят дали това е техният преброител, обясни пред Дарик Магдалена Костова, началник отдел „Демографска статистика" към НСИ.

Хората не са длъжни да пускат преброителя в дома си, предвид сезона, поне в коридора на жилището могат да го пуснат и да извършат преброяването някъде на по-удобно място, но всеки сам си преценява. Преброяването може да се осъществи на входната врата, на стълбищна площадка или пък в някое кафе, близо до блока, както се разберат.

След обработката на индивидуалните данни, статистическата информация се използва единствено за статистически цели. Хората, ангажирани със събирането, контрола, въвеждането и обработката на данните от преброяването, съгласно закона са длъжни да опазват поверителността на данните. В противен случай те подлежат на санкции.

За анкетната карта

Ако някой пита хората колко са им доходите, колко жилища имат, искат им лична карта и други такива данни, хората трябва да се усъмнят, че това наистина не е преброител и да го проверят. Няма такива въпроси в картата, категорична е Костова. Преброителят не трябва да иска и каквито и да било документи от хората.

Въпросите, които се съдържат в анкетната карта, касаят жилището, неговата благоустроеност, канализация, водопровод, наличие на топла вода, изолация. За хората единственото, което се изисква като лични данни, е ЕГН-то. Иначе въпросите са съвсем ежедневни, от бита на хората, за образователния им статус, семейния статус, икономическия им статус, страна на раждане и гражданство.

В анкетните карти има и въпроси, на които хората могат да отговорят по желание. Те не са задължителни, в самата карта е оказано, написано е кои са, отбелязани са със звездичка. Това са въпросите за етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание, религиозност, както и три въпроса за здравния статус на населението. Те са доброволни. На тях хората може да отговорят, но може и да не отговорят.

Ако сте се преброили електронно

Тези, които са попълнили анкетните карти електронно, трябва единствено да предадат на преброителя уникалния десетцифрен код, който им е изпратен по електронната поща като знак, че преброяването им е било успешно.