Какво трябва да се консултира в съвета за национална сигурност?
Какво трябва да се консултира в съвета за национална сигурност? / Sofia Photo Agency, архив
Какво трябва да се консултира в съвета за национална сигурност?
38718
Какво трябва да се консултира в съвета за национална сигурност?
  • Какво трябва да се консултира в съвета за национална сигурност?

Дебат в предаването „Седмицата" относно предстоящия Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) - с участници Иван Петров от ГЕРБ, Ангел Найденов от БСП, Димо Гяуров от Синята Коалиция, Венцислав Лаков от „Атака" и Емил Василев от РЗС.

Иван Петров от ГЕРБ за това какво трябва да бъде обсъдено на заседанието на КСНС: „Като тема в дневния ред преди всичко трябва да бъде поставено това, че е нужно в момента, когато България тръгва да защитава критериите за Шенген, да има поне веднъж общо мислене и действие, което да доведе до това, че да не бъдем разделени в последната фаза точно преди приемането ни в Шенген. А всички усилия, които отделните политически партии трябва да загърбят, за да може да се получи онзи ефект, който ние желаем".

Ангел Найденов от БСП: „Темата е зададена и тя е достатъчно значима - „Аспекти на вътрешната сигурност в контекста на европейската сигурност" с няколко подтеми, които са достатъчно значими. Оправдано и разбираемо е решението на президента да свика Консултативния съвет по тези въпроси, всеки един от които може да бъде сам по себе си тема на заседание на Консултативния съвет - и СРС, и Шенген, и контрабандата са теми, които в момента будят повече безпокойство и тревога и силно се надявам, че мнозинството си дава сметка. Един основен извод може да бъде направен в момента и той е, че има сериозен удар върху сектора за сигурност. Най-сериозният източник на заплахи за вътрешната сигурност на България е самото правителство".

Венцислав Лаков отАтака" за „Октопод" и за Консултативния съвет: „Всички досега управлявали партии (става дума за централната власт: СДС, ДСБ и БСП най-вече, да не пропускаме НДСВ и ДПС) малко или много са свързани с „Октопод"-а. За РЗС също може да се говори за обвързаност, защото са генното инженерство, там може би най-ясно се вижда в последните дни. Досегашните партии на прехода са достатъчно дискредитирани. Замисълът на консултативни съвет по закон и идея е президентът да е арбитър в борба и сблъсък на мнения. Със създаването на АБВ и с наближаването на изборите президентът престава да бъде арбитър, а вече е страна. Така че консултативният съвет до голяма степен вече е дискредитиран с взимането на политическа позиция от страна на президента. Ние още се чудим дали да участваме в дебат, в който президентът ще търси политически дивиденти за своето движение".

Димо Гяуров от Синята коалиция опонира на Лаков: „Не досегашните партии са свързани с „Октопод"-а, а последните действия на премиера Борисов показаха, че „Атака" и ГЕБР са свързани с „Октопод" - назначаването на Петко Сертов на тази длъжност в БОРКОР. От „Атака" защитавате всички мерки и действия на правителството на ГЕРБ, от което следва връзка. Имам пред себе си камара цитати за оценките на „Атака" по отношение на предишния шеф на ДАНС. Назначавате хора на „Октопод"-а".

Чуйте дебата в прикачения звуков файл: