Иракската стратегия на американските кандидат-президенти
Иракската стратегия на американските кандидат-президенти / netinfo

Пет години след започването на иракската война е ясно, че президентът на САЩ Джордж Буш се е провалил. Сега на дневен ред стои въпросът, каква е иракската стратегия на неговите потенциални приемници, се казва в коментар на „Дойче Веле“.

Джон Маккейн, Хилари Клинтън, Барак Обама - президентските кандидати често говорят за Ирак. На пръв поглед изявленията им са съвсем ясни: демократите Обама и Клинтън искат изтегляне на американските войски от там, републиканецът Маккейн иска те да останат там толкова, колкото е необходимо. Но каква е по-точно иракската стратегия на кандидатите?

Според Маккейн плановете за изтегляне на демократическите му опоненти водели само до едно: „Знаете ли какво означава това? Капитулация. Двамата водещи демократи искат да развеят бялото знаме“. За сенаторът от Аризона изтеглянето от Ирак би означавало победа за „Ал Кайда“. Въпросът обаче е какво означава победа в Ирак - и колко човешки живота, време и пари ще струва. Тук Маккейн мълчи.

От своя страна Обама иска изтегляне на американските войски до края на 2009 г.: „Трябва да определим точна дата. Ако сигнализираме на иракчани, че имаме сериозни намерения да доведем шиити, сунити и кюрди до масата за преговори, тогава те трябва да са наясно колко сериозни са намеренията ни“. Обама, който още от самото начало е противник на иракската война, смята, че обещанието за изтегляне ще накара различните фракции в Ирак да се споразумеят. Той иска и преговори със съседните страни - Иран, Сирия и Саудитска Арабия. Само че по какво да се преговаря с тях? Как да бъдат убедени тези страни да дадат конструктивен принос за преодоляването на конфликта? Обама мълчи по тези въпроси.

Хилари Клинтън обещава, че веднага след влизането си в Белия дом ще разпореди изтеглянето на американските войски: „До 60 дни ще започне изтеглянето на войските, като всеки месец ще изтегляме една до две бригади“. Но това се отнася само за частите, участващи непосредствено в бойните действия. Клинтън иска да остави в Ирак войски за защита на американското посолство, за подготовка на иракската армия и сили за сигурност. Колко? Никакъв отговор на този въпрос. Както Клинтън, така и Обама не желаят да назоват точен срок за окончателното изтегляне на американските сили от Ирак. (БГНЕС)