Един кръст стана символ на разцепление между поляците
Един кръст стана символ на разцепление между поляците / снимки: Reuters

Голям кръст, издигнат във Варшава в памет на президента Лех Качински, загинал на 10 април в самолетна катастрофа, разпали страстна полемика с широк медиен отзвук за разделението между полската  държава и католическата църква.

Дървеният кръст бе поставен от полски скаути -  спонтанна инициатива след гибелта на държавния глава, съпругата му и още 94 политици и общественици в президентския самолет, разбил се край Смоленск в Западна Русия. Предвидено бе на 3 август възпоменателният знак да бъде преместен в една черква. Самопровъзгласили се негови защитници обаче осуетиха този план.

90% от жителите на Полша се смятат за католици. Хиляди поляци за пръв път спонтанно протестираха в понеделник срещу един кръст, издигнат на публично място. Повечето младежи, те бяха свикали демонстрацията чрез сайта на социалната мрежа Facebook. „Това е нов феномен. Тези млади хора оспорват по-скоро църквата като институция, отколкото религията", коментира социологът Едмунд Внук-Липински.

Събрали се пред президентския дворец, демонстрантите обсипаха с подигравки бранителите на кръста - пееха детски песнички и подвикваха „Хайде на църква, на църква". Някои бяха дошли маскирани като персонажи от сагата „Звездни войни". На следващия ден към хиляда души от противния лагер отново се стекоха около кръста. Според тях той трябва да остане на мястото си, докато там бъде изграден монумент в памет на президента Качински и другите жертви от катастрофата.

„Разприте около кръста са символичен фронт в борбата между привържениците на патриотичните и католическите ценности, представлявани от консервативната партия „Право и справедливост" на Ярослав Качински - брата близнак на покойния президент, и поддръжниците на идеята за гражданско общество, в което тези ценности не са от голямо значение", обясни пред АФП Януш Чапински, експерт по социална психология. „Важен аспект на конфликта е спорът за мястото на църквата и нейните символи в обществения живот. Решимостта, проявявана от защитниците на кръста пред двореца на президента, само увеличава броя на противниците му", отбеляза той.

Това положение може да засили позициите на социалдемократическата партия „Левица и демократи", третата политическа сила в Полша след управляващите либерали и консервативната опозиция, смята Чапински. „Левица и демократи" открито критикува конкордата между католическата църква и полската държава, подписан през 1993 г., който отрежда на църквата съществено място в живота на обществото.

Поборниците на социалдемокрацията започнаха във вторник да събират подписи под „Апел за спазване на конституцията и в защита на светския характер на държавата". Според тях още първия ден документът е бил подписан от 2000 души. Разискванията придобиха политическо измерение, след като президентът Бронислав Коморовски, спечелил на 4 юли изборите срещу консерватора Ярослав Качински, обяви планираното преместване на кръста. Решение за това бе взето от Варшавската епархия, президента на Полша и скаутските организации. Хората, събрали се около кръста, попречиха обаче на свещениците и скаутите да го отнесат.

„Виновник за конфликта не е епископатът и няма той да го реши. Могат да го сторят само президентът и лидерите на опозиционните партии", заяви пред всекидневника „Жечпосполита" монс. Йозеф Михалик,  председател на Епископската конференция в Полша. Случаят не е твърде важен, смята обаче премиерът либерал Доналд Туск, близък до президента Коморовски.

„Няма никаква катастрофа в това, при все че понякога ни е трудно да приемем някои изненадващи форми на протест или полемика. Естествено, ще потрябва още малко време, за да се уталожат емоциите", заяви Туск пред журналисти. (БТА)