Зададе ли се краят на година, сами за себе си, а и като общество започваме с равносметките. Обръщаме се назад и се заравяме в статистики, пресмятаме, анализираме, разсъждаваме, правим обобщения и класации в личен, държавен и глобален план, за да изпратим подобаващо отиващите си дванадесет месеца.

И това някак хем ни кара да се замислим, хем ни дава перспектива. Разсъждаваме от дистанция и с по-малко емоция какво сме свършили и какво трябва да се направи. Или поне доколкото е възможно и зависи от всеки един и от всички нас. Така някак естествено заразени от коледния дух в навечерието на новата година си поставяме цели, даваме си обещания, заричаме се да постигнем повече и се надяваме, че ще го направим.

Добрите дела, инициативи и жестове статистиките и класациите трудно и рядко ги ловят. И това не е учудващо. За тях няма критерии, разни там количествени и качествени измерители, нелепи изглеждат сравненията. Как да сложиш „по-" и „най-"?

Но пък докато се обръщаме назад, би било хубаво да си спомним и за добри дела и жестове, но не за да ги обобщаваме или класираме. Затова се сетихме за примери през годината, които са ни накарали да се усмихнем, вдъхнали са ни кураж и надежда.

Ученичка спаси шофьор от градския транспорт в Стара Загора

Спомняте ли си 15-годишната Мария Стоилова? В началото на годината нейната бърза реакция спаси човешки живот. Момичето, пътувало за тренировка с тролейбуса, когато на шофьора му прилошало, кондукторката помолила за помощ, а голяма част от пътниците в превозното средство се паникьосали. Момичето обаче спаси шофьора, който изпаднал в безсъзнание и си глътнал езика.

Преди да помогне на шофьора Филип Мария е спасявала и живота на майка си, за първи път като била на 6-7 годинки. Отвъд церемониалните и официални награди, които получи, без героична поза, тя простичко казва „Радвам се и се гордея, че съм научила нещо и успях да спася човека".

Смелата Мария спасила майка си, когато била на 6 години

Случилото се трогна много хора, Мария получи признание. Постъпката и реакцията й заслужават адмирации, но думите на момичето може би трябва да си напомняме: „Знаех, че така е правилно и така трябва да постъпя".

И призивът на Мария беше простичък: Хората да си помагат.

Добрите истории от 2016а Смелата Мария учениците спасили учителката си и още
netinfo
Мария от Стара Загора с призив към хората: Да си помагат

Често пъти дали заради повече вяра, която имат, добрите постъпки са на деца - дали са върнали портфейл с пари, дали пък са подели благородна инициатива, за да помогнат на някого.

Деца се борят за живота на любимата си учителка

Така деца от Асеновград започнаха борба за живота на любимата си учителка. Единственото спасение за болната от левкемия Людмила Ангелова се оказва костно-мозъчна трансплантация в чужбина, за която тя не разполага с необходимите средства. Децата се заемат да й помогнат.

Как деца спасиха живота на любимата си учителка (ВИДЕО)

И историята на Людмила и нейните ученици е със щастлив край и оказа се е за заразното добро. Инициативата на децата от най-голямото училище в Асеновград се превръща в кауза за целия град и за страната. Затова жената смята, че са я спасили любовта и вярата на децата, благодарение на които са събрани 340 000 лева за операцията й в чужбина.

Учителката, която пребори рака, помага на свой ученик (ВИДЕО)

Животът на любимата учителка по английски е спасен и тя се връща в класната стая с надеждата, че от коварното заболяване няма и следа. И дава важен урок - по човечност. Сега тя помага на свой ученик, борещ се с онкозаболяване.

Добрите истории от 2016а Смелата Мария учениците спасили учителката си и още
netinfo
Добро сърце: Лекар плаща разноските на пациентите си

В същото време странни декларации, удостоверяващи човечност, пък се трупат на бюрото на пловдивски ортопед. Родителите на малките пациенти на д-р Янакиев, често нямат пари за пътни, за да отидат на преглед при него. Затова той поема подобни разходи на семействата. И понеже хората се чувствали задължени, от неудобство не отивали на необходимите повторни прегледи. За да ги избави от това, докторът ги кара да подписват декларации, че няма да се налага да връщат парите. Лекарят не се отказва и подпомага колкото е по силите му своите пациенти. Благодарение на него малко момиче от Пазарджик ще проходи нормално през февруари. 11-годишната Илейн имала деформация на петата. Родителите й подали молба за лечението й до Фонда за деца, но не получили отговор в следващите месеци. Обадил им се обаче лекарят, който ги изненадал с жест - той поел средствата за импланта, момиченцето е оперирано, и вече разказва с усмивка за неволите си, защото се надява скоро всичко да е наред.

Добрите истории от 2016а Смелата Мария учениците спасили учителката си и още
netinfo
Друго дете също се усмихна заради благороден жест и то на човек, който вероятно никога няма да познава. Крадци отмъкнаха колелото на малката Вики.

Наглост: Откраднаха колелото на момиче с детска церебрална парализа

Детето страда от детска церебрална парализа и без специално направеното возило не може да се придвижва само. Апашите го откраднали още преди майка й да успее да го изплати и жената призна, че трудно може да си позволи да купи ново. С присъщата за възрастта си наивност обаче Вики се надяваше, че дори да не се върне при нея, колелото й ще зарадва друго дете в нужда.

Нов велосипед за детето с церебрална парализа, на което откраднаха колелото

И дни след разочарованието и може би заради вярата й в доброто, тя самата получи ново колело. Поръча го човек, който пожелал да остане анонимен, но неговият жест зарадва момиченцето и трогна много хора.

Добрите истории от 2016а Смелата Мария учениците спасили учителката си и още
netinfo
Българският полицай, който трогна с човечността си (ВИДЕО)

Друг жест на човечност се превърна в новина и завладя социалните мрежи. Но пък, съгласете се, такива истории заслужава на бъдат напомняни и споделяни. Полицай помогна на сляп мъж да се качи в тролей. Служителят на реда Красимир Тошков, който е подал ръка на човек в нужда, казва: „Не става въпрос за това каква ни е професията, а за това какъв човек си - независимо дали си полицай или не. Надявам се, че съм добър човек".

Някак като финал на този кратък преглед на доброто отекват думите на незрящия Недялко, на когото е помогнал полицаят: „За съжаление, човещината вече трябва да се тълкува като новина. Не би трябвало да е така, а трябва да е ежедневие".

Това са само няколко положителни новини на отминаващата година. Струваше си да ги напомним, за да се сети всеки поне за още един. И да си пожелаем, а и да съхраним надеждата примерите за доброто и човещината догодина да са повече.