Златан Стойков: Докато има държава, ще има и армия
Златан Стойков: Докато има държава, ще има и армия / netinfo

Началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков в "Седмицата" на "Дарик" радио

Има ли някъде още войници в казармите наборни?

Вчера напуснаха българските поделения или поделенията от Българската армия 2413 наборни военнослужещи.

А колко бяха влезли? Няколко арести, то. . .

Арести в Българската армия, тази дума арест смятам, че в близко бъдеще ще се забрави. Аз на няколко пъти казвам, че времето, когато трябваше да лежат в арестите и имаше възпитателно въздействие арестът върху наборния военнослужещ, отмина. Кадровият военнослужещ сега не може да стои в ареста, тъй като е постъпил по желание да служи на родината в продължение на три години, и второ, нашите командири не са юристи, не са следователи и не са хората, които да вземат решение да поставят и да лишават кадровия военнослужещ от свобода. След като се направи нарушение от кадровия военнослужещ, има органи, които да преценят дали да бъде лишен от свобода или да бъде освободен от редовете на армията.

Господин генерал, четох много ваши интервюта - за войнишките изпращания, за възмъжаванията на момчетата, за войнишкото приятелство, което не можело да се сравни с нищо и като ги чета оставам с впечатлението, че може би вие не сте съвсем убеден в това, че армията трябва да изостави наборния си характер?

Аз наистина съм казвал, че имаме военните малко тъга, че се разделяме с наборната служба, но съм го казал от своите лични впечатления каква традиция беше създадена в България и затуй ще започна от 1879 г., когато по силата на Търновската конституция и при временното положение за земската войска на наборна служба или призив за военна повинност получават всички български мъже от 21 година до 40. И тогава службата на наборните войници в пехотата е две години, в кавалерията и в артилерията, в инженерни войски е три години, във военноморските сили е четири години. След това да отидем през 1949 г. Законът за новобранците придобива друго наименование - Закон за задължителна наборна военна служба, където вече се появява и нов род войски - военновъздушните сили. Продължителността на службата за пехотата остава две години, за военновъздушните - четири, за военноморските - три. И достигаме до 1990 г., когато законът отново бе променен и всички български младежи с основно и средно образование трябваше да служат 18 месеца, а младежите с висше образование - 16. Петнадесет години по-късно, през 2005 г., този закон отново беше променен и българските младежи с основно и средно образование трябва да служат девет месеца, а момчетата с висше образование - шест месеца. Но. . .

И сега въобще няма да служат. Вие съгласен ли сте с това?

Сега няма да служат. Аз съм съгласен напълно, тъй като отново се връщаме в историята, но само че през 2001 г. 11 септември - самолетите се врязаха в двата близнака в Ню Йорк, рухнаха за секунди и светът се изправи пред нова екстремална обстановка. Екстремална обстановка, която се характеризира с нови кризи и заплахи, религиозна нетърпимост, появи се думата тероризъм - невидим, неуловим, действа в метрата, действа в училищата, действа в детските градини, действа във въздуха и с всичко това с деветмесечен наборен войник да водиш борба е трудно. И затова още през 1979 г., когато в Българската армия се сформира батальонът "Сини каски", много правилно тогавашното ръководство на Българската армия. . .

1979 г.?

Да. . . предприеха и поставиха началото на кадровата служба. И в този батальон "Сините каски" в Карлово, който беше дислоциран, постъпиха първите тридесет кадрови военнослужещи.

Ама, за 1999 г. говорите?

Да, 1979 г.

А седемдесет и. . . По комунистическо време?

Да, "Сините каски". . .

"Сините каски" още тогава са сформирани?

Да, да, и впоследствие 1980, 1981, 1982 г. в Българската армия започна внедряването на кадровата служба и в останалите родове войски. Кадровият военнослужещ, който избира тази професия, вече знае, че в продължение на три години той ще работи за повишаване на своята подготовка, за да усвои техниката, да изпълни своите задачи. И ние наблюдавайки тяхната подготовка виждаме, че наистина и наборният военнослужещ за девет месеца проявява старание, но и кадровият полага същото, но след първата година кадровият военнослужещ става втората и третата професионалист.

А професионалните войници като на работа ли ще ходят или ще бъдат в казарми?

Професионалният войник е кадрови военнослужещ. Той работи както всички останали кадрови военнослужещи в Българската армия. С изключение на тези, които изпълняват задължения по поддържане на вътрешния. . .

Тоест, ще си спи вкъщи?

Той ще си идва на работа както генералът идва в 7.30 или 8.30 часа, за различните гарнизони е различно работното време, и в 17.00 - 17.30 ч. напуска работното място и си отива при семейството си.

Сменяте ли униформите, че подарихте на последния набор техните?

Аз смятам, че последният набор заслужаваше някакво морално възнаграждение. Първо, че тези всички, които вчера напуснаха поделенията на Българската армия, най по достоен начин изпълниха своя дълг. Ако си спомняте януари и февруари, в началото на годината, когато в ежедневниците, в електронните медии се коментираше, че няма да се явят тези младежи. Но март месец ние останахме удовлетворени, че близо 99 процента от българските синове, българските младежи, които получиха повиквателните да се явят в поделенията на Българската армия, се явиха. И в продължение на 8 месеца тези достойни синове достойно изпълниха своите задължения. И съм много удовлетворен, че с министъра приехме това решение да връчим грамотите, на които е изобразен гербът на Република България, изобразен е знакът на Министерството на отбраната, изобразен е знакът на Генералния щаб на Българската армия, подписани са грамотите от министъра на отбраната, подписани са от началника на Генералния щаб и това е една морална благодарност към всички тези момчета, че достойно изпълниха задълженията. И на второ място, един символичен подарък като последен набор от наборната служба в Българската армия.

Вече . . .

Впоследствие решихме да подарим и комплекта. Наистина това е също един символичен подарък за тези момчета и смятам, ще съхранят добри спомени и ще имат с какво да се гордеят, че са били последен набор на служба в Българската армия.

А сега професионалните войници ще са с други униформи.

Професионалните войници продължават да си изпълняват службата със същата униформа. В Генералния щаб сме разработили промяна на униформите, тъй като в момента, доколкото си спомням, в сухопътните войски има около 11 вида униформи. Ние трябва да унифицираме тази униформа така, че да имаме униформи за представителни мероприятия, да имаме униформи за изпълнение на ежедневните си задачи, да имаме униформи за участие и в операции по поддържане на мира извън страната. Също ще се направи опит и аз ще държа да стане и реалност кадровият войник освен камуфлажните дрехи също да има и празнична униформа. Така че когато е в казармения район да се движи с камуфлажните дрехи, но когато участва в представителни мероприятия да имат също представителна униформа.

Колко свободни места за професионални войници имате?

Към момента в Българската армия, тъй като днес е първият ден без наборни военнослужещи, имаме около 950 места свободни от. . .

А колко са заетите?

. . .които се освободиха през тази година, и тези, които не попълнихме от миналата година, тъй като това ще бъде един непрекъснат процес, общо в Българската армия имаме свободни места около 1266.

Деветстотин и петдесет не са си подновили договорите, така ли?

Да, от тези 950, които през тази година напуснаха, някъде около 400 кадрови военнослужещи изпълниха тригодишния си договор и не подновиха. Останалите до 500 кадрови военнослужещи също цифрата е около 350, които са над 3 години изпълнили своя. . . им е вторият договор. И малък е процентът, които по здравословно са напуснали редовете на Българската армия. И съвсем малък е процентът и по дисциплинарен ред имаме освободени.

Хиляда и двеста свободни, колко са заетите?

Заетите са над . . .

Не ви питам военни тайни, да научат и враговете, които . . .

Заетите са над 12 хиляди.

Тоест, ние трябва да имаме над 13 хиляди войници.

Около 14 хиляди трябва да имаме кадрови военнослужещи. Така че един процент около 10-12 процента некомплект - смятам, че армията ще си изпълнява своите задачи.

Колко са жените от тях?

Жените в момента са около 3 хиляди. Това значи около 14 процента. Тук също мога да кажа, различни мнения се появяват в публичното пространство, но на този етап смятам, че нашите колежки съвсем достойно и перфектно изпълняват своите задължения.

В новия устав щяло да има обръщение госпожо.

Защо да няма?

Преди го нямаше.

Ами нямало е, но сега сме 21 век, не сме 19 или 20 век. Така че ще има и госпожо, ще има и госпожице, стига достойно да си изпълняват задълженията.

За какви пари ходят на работа професионалните войници?

На този етап професионалните войници получават в рамките на от 350 до 450-500 лева заплата. Не е достатъчна сумата, но смятам, че те много добре отчитат и са свидетели на нашия бюджет, който получаваме, и затуй смятам, че, така, достойно изпълняват задълженията. Но, разбира се, ние с министъра като. . . той е политически ръководител на въоръжените сили, аз като началник на Генералния щаб е наше задължение да поставяме въпроса пред по-старшите институции все пак да намерят финансово отражение на нашите кадрови военнослужещи, съпоставени с техните колеги от страните от Алианса. Също по отношение на осигуряването на жилища за техните семейства. Един кадрови военнослужещ, особено тези, които напускат страната и участват в мисии по 6 месеца, смятам, че сме задължени да осигурим нормално преживяване на техните семейства, съпруги и деца.

Имате предвид жилище, предоставено под наем.

Служебни жилища. . . под наем, да, да.

При преференциален наем.

Да. И смятам, тук с министъра имаме единно мнение и работим настойчиво да осигурим необходимия фонд за Българската армия. Той не е малък и общо за въоръжените сили е около 19 хиляди.

Съгласен ли сте с министъра на отбраната, че армията трябва да бъде намалена още? Той говори за евентуално достигане на армията до 31 хиляди. При 40 хиляди в момента това означава грубо една четвърт?

Г-н Вълчев, аз като началник на Генералния щаб смятам. . . вече година и половина с министъра работим и работим в интерес на въоръжените сили на Република България. Сега, след като ускорихме процеса на професионализация на Българската армия, след като станахме членове на НАТО и ЕС, след като въоръжените сили и България поеха ангажименти за участие в операции на НАТО, в участие на операции на ЕС и след като изминаха три години от изпълнението на плана за организационното изграждане на въоръжените сили на Република България, се налага един анализ. И това което изброих пред вас, са причините да се направи този анализ и на 15 януари, когато проведем съвета по отбраната, смятам, тогава ще се види какви бройки ще се редуцират и какво ще се намали в Българската армия.

Аз не ви питам за какви бройки, а трябва ли да се намали?

Аз казах, че трябва да се направи този анализ, за да видим на какво положение е Българската армия, тъй като тя трябва да участва в три мисии: по осигуряване на националната сигурност на страната, втората мисия по участие в операции по поддържане на мира. Ние сега в момента имаме около 720 кадрови военнослужещи извън страната. В същия момент толкова се готвят. И това спрямо бюджета ни е почти максимумът, който може да поеме нашата страна и Българската армия за участие в мисии. И третата мисия, която не е маловажна, тук има вече различни мнения - за участие в оказване помощ на населението при стихийни бедствия. Аз и вчера казах пред едни мои колеги, че и да се отнеме тази мисия от Българската армия, аз докато бъда началник на Генералния щаб няма никога да въздържа нашето население в гарнизона, където поделението да страда от пожар, от наводнение, от снежни бури, а ние да стоим в казармите или да си стоим в домовете. Ние, като граждани на Република България, трябва да изпълняваме и тези мисии.

Почне ли някой да изброява колко много работа има, това означава, че не е съгласен, че трябва да му бъдат намалени броят хора, с които я върши. Аз така ви разбирам заобиколно. Като обяснявате сега колкото сте заети, значи излиза, че сте против съкращения на армията, още съкращения?

След като сме пристъпили към извършване на анализа, на анализа сме пристъпили, в Генералния щаб се работи упорито. . .

Стигам до извода, че сте много заети вече.

Не, че сме. . . заети, а има структури, които трябва да бъдат редуцирани. След това, има поделения, които трябва да бъдат разформирани през 2010 г., 2011 г., 2012 г., 2013 г. Ние най-вероятно при този анализ ще ги предложим на министъра през 2008 г. да бъдат закрити и ето от къде ще се получи намалението на личния състав.

Кои структури например?

Например поделението в Самоков, артилерийска база. Тя след 2015 г. отпада. В Търговище поделението също отпада. Във ВВС отпадат поделения. И именно във връзка с ускоряване на професионализацията тези поделения няма да имат наборни войници, които да поддържат един нормален войскови ежедневен живот. Те не е необходимо да чакаме да дойде 2013 г., за да ги реорганизираме. Затова ние ще предложим на министъра да бъдат реорганизирани. Също имаме и длъжности, които в тези поделения сега трябва да бъдат назначавани. Ние няма да допуснем да назначаваме отново кадрови военнослужещи в поделения, които предстои да бъдат закрити.

Значи няма да викате момчета на наборни комисии. Обаче ще ги водите на отчети. Откъде ще знаете кой става и кой не става да го мобилизирате, ако се наложи?

След като направим този анализ, аз предполагам след 15 януари 2008 г. ще имаме вече едно обединено мнение, тъй като министърът при всички положения ще докладва и на министър-председателя, на върховния главнокомандващ. Ще се вземе и министерско решение. И вече ние ще имаме една база, мирновременен щат на Българската армия и тогава вече можем да говорим за резерва и да определим какъв резерв и каква отчетност да водим за допълване до военновременните щатове.

Колко са военновременните щатове?

Това също се редуцира и след януари. . .

А колко са, без да са редуцирани? Сега колко са?

Сега са. . . по план 2015 след 1 януари 2016 г. българските поделения в Българската армия, гарнизоните, трябва да бъдат 195, а сега сме към двеста и нещо.

А сега аз много не го разбрах за резервистите това, което обяснявате от няколко седмици. Всъщност аз резервист ли ще съм или няма да съм? Ходил съм в казарма. . . Чета някакви пари ще плащате по 500 лв. годишно, по 1000 годишно за на разположение. Сега, ако не дойда да се запиша да ми ги плащате тези пари, ще се водя ли на разположение, няма ли да се водя?

Наистина много се говори през последните дни за резерва, дори в петък миналата седмица имаше и конференция. Комисията по отбрана, която ръководи г-н Найденов, също се е заела с този въпрос. Ние ще имаме постоянен резерв и този постоянен резерв ще допълва поделенията, които са. . .

Колко трябва да е. . . от тези 195?

Да вземем например 61-ва механизирана бригада. Ако при нея Не са попълнени около 250 места, тук ще се предвидят български граждани от постоянния резерв. И това значи тези, които се включат в този постоянен резерв, ще бъдат извиквани по 3-4 дни на два месеца или през три месеца. Така че два-три пъти в годината те ще идват на подготовка и тогава вече. . .

Ама, в национален мащаб. . .

. . .ние на тях ще им заплащаме времето, което са престояли при нас, ще им заплащаме.

Но това е който иска, или? Доброволно ще е?

Най-вероятно ще има и доброволен принцип, а пък ще има и задължения. Тъй като. . . тук вие ми давате повод да кажа една моя много използвана фраза, че Българската армия не е само армия на министъра на отбраната и на началника на Генералния щаб. Да, ние отговаряме, министърът отговаря по политическите въпроси, началникът на Генералния щаб отговаря за структурата, за окомплектоването, за подготовката, за всички въпроси за преживяване на армията. Но армията е на държавата и докато има държава, ще има и армия.

Сега, не разбрах, от тези 190 хиляди, които по план 2015-2016 г. трябва да има България, нали, 192 ли казахте, хиляди, трябва да става армията в случай на война например.

Сто деветдесет и две хиляди не съм казал. По сегашните действащи нормативи е 100 хиляди.

100 хиляди, вярно, да.

Сто хиляди, 192 хиляди недейте.

Може би не съм разбрал.

Да.

Така, от тези 100 хиляди колко трябва да са постоянните резервисти?

Постоянните резервисти може би някъде ще са около 2 хиляди най. . . максимум до 5 хиляди.

И постоянните войници в момента са?

Четиринадесет.

Четиринадесет и две, шестнадесет. И другите 86 хиляди от къде ще ги вземете?

Ще идват от резерва. Но тази цифра при всички положения ще се редуцира също. Аз смятам, че 100 хилядната армия. . .

Ама, ще ги викате ли тези 86 хиляди на курсове някакви, хайде да го наречем.

Ще има някакъв график, но те ще се викат може би през две години, може през една, може през три години, в зависимост от тяхната подготовка.

Така нареченото запас, какво става със запаса?

Запасът също може да остане в историята, но не всичко трябва да изпратим в историята. Някои наши български традиции по отношение подготовката на запасните, мисля, че са много добре отработени и имат своето бъдеще. Но запасът както беше преди по един месец, по 50 дни, по два месеца, предполагам сега може да се намалят със седмици, тъй като и на запасния трябва да заплащаме, след като го привлечем в казармата.

Сега нямаме време подробно да дискутираме темата за модернизацията, но актуалният въпрос пред България е - нови френски корвети за 1 милиард евро или стари белгийски фрегати по-висок клас. Кораби, заедно с още един допълнителен малък кораб - минен ловец, за 53 милиона евро. Българската армия от какво има нужда?

Българската армия има нужда от съвременна модерна бойна техника, съвременна транспортна техника, съвременни. . .

Вие за корветите или за фрегатите сте?

. . .съвременни комуникационни средства, които да дадат възможност на българските подразделения, на българските кадрови военнослужещи, първо, да им бъде осигурена живучастта. Второ, да им даде възможност достойно да изпълняват задачите както на територията на страната, така и особено при участието им в мисии извън граница. Да им даде възможност с новата съвременна комуникационна система да комуникират ежеминутно в състава на ротата, батальона, да им даде възможност ежеминутно. . .

Чакайте сега. . .

Но що се касае. . .

Питам ви нещо конкретно, трябва да се вземе решение.

. . .за корветите, Генералният щаб не взема решение. Генералният щаб разработва задания, представя какви параметри да отговаря съвременната бронирана машина, а си има комисии, които избират, провеждат търговете и решават.

Не ви ли прилича тази работа - изобщо да се говори толкова месеци и нашите държавници да не кажат в очите на френския президент, че няма да стане, на българската приказка "на гол тумбак чифте пищови"?

Г-н Вълчев, искам да ви кажа, че аз не мога да коментирам какво говорят нашите държавници. Аз не мога да коментирам какво говори и министърът. Аз съм военнослужещ и си имам функционални задължения, и имам отговорности към Българската армия. И това, което трябва, Генералният щаб, видовете въоръжени сили сме предоставили, а вече ви казах - има си Закон за обществени поръчки на базата на който се обявяват търговете, провеждат се търговете, комисии, които оценяват техниката, която да отговори на параметрите, които са зададени от. ..

Би ли съответствала такава техника на общото ниво на другата техника и екипировката на българските войници?

За мен като военен, искам да ви кажа и нашите слушатели да чуят, че със средствата, които разполагат военноморските сили, те са от 50-те - 60-те години и ние задачи, както бяхме в ЮНИФИЛ, трудно можем да ги изпълняваме. И новата корвета, която взехме, и получи името "Дръзки". . .

От белгийците за 200 милиона.

. . .от белгийците, мисля, че много успешно си изпълни задачата и в ЮНИФИЛ, а и вече втори път участва и в "Актив индевър" операцията. . .

С този отговор показахте, че върши работа и стара белгийска фрегата.

И старата върши, и новата върши, но трябва да си видим бюджета, трябва да си видим възможностите и хората, които отговарят за избора да вземат решенията.

На финала. Любимата ви история от набора, от наборната казарма?

Любимата история от набора е вечна, но възползвам се от случая още един път чрез вашето национално радио "Дарик" да поднеса нашите войнски поздравления на младежите тази сутрин, които осъмнаха при своите родители, при своите близки. Поздрави, да им благодаря още един път за това, което направиха през осемте месеца и да бъдат винаги така достойни синове на Република България и когато се наложи и преоценят своята възможност ги уверявам, че порталите на Българската армия винаги са отворени за тях и винаги са добре дошли да продължим съвместно службата.