Въпрос на седмици е законът за лечебните заведения да мине в НС
Въпрос на седмици е законът за лечебните заведения да мине в НС / снимкa: Sofia Photo Agency
Въпрос на седмици е законът за лечебните заведения да мине в НС
26091
Въпрос на седмици е законът за лечебните заведения да мине в НС
  • Въпрос на седмици е законът за лечебните заведения да мине в НС

Някои болници, които не отговарят на критериите за сключване на договори с Националната здравноосигурителна каса, може да получат срок от половин до една година, в който да покрият изискванията, и така да продължат да съществуват. Това стана ясно днес от думите на премиера Бойко Борисов, който се срещна с шефове на болници. Ето какво каза по темата здравният министър Божидар Нанев в "Денят" на Дарик.

Министър Нанев, кажете защо едва сега се сетихте за възможността да дадете отсрочка на болниците, които не изпълняват и не покриват критериите на здравната каса, след като вече са закрити 12 такива в страната?

Не е вярно, че сега сме се сетили. Тези критерии бяха за всички по принцип включени като изискване в Закона за здравното осигуряване, а сега в Закона за лечебните заведения, който е в парламента, има предвидени условия и клаузи, които да дадат отсрочка на определен тип лечебни заведения, които отстоят на определено разстояние и при които достъпът е затруднен във връзка с географски релеф, трудности в комуникация и т.н.

А защо тогава тези 12 болници, които вече са закрити, не получиха тази отсрочка, ще обясните ли?

Тези 12 болници така или иначе нямаха възможност да сключат по нито един договор. Става въпрос за болници, които имат сключени договори, но заради някои специалности, заради някои определени дисциплини имат възможност да продължат да работят и ще им бъде дадена отсрочка да могат да си попълнят критериите, които са изисквани за тях. Това ще бъде един вид защита на определени географски райони. А тези 12 болници така или иначе те не са работили или почти никаква дейност не са извършвали през последните месеци.

Можете ли в момента да се сетите за някой конкретен пример на такава болница, която би могла да се възползва от новите предложения?

Един такъв категоричен пример ще е болницата в Гоце Делчев, тъй като тя наистина обслужва един много голям периметър като територия и население от 86 хиляди души. Тя е от тези т.нар. структуроопределящи болници, т.е. изграждат структура, която не може да бъде заместена или заменена по някакъв начин. Това е един ясен и категоричен пример.

Добре, министър Нанев, не мислите ли обаче, че така случващата се здравна реформа може да предизвика обвинения в това, че прилагате двоен стандарт по време на реализирането й? Защо за едни болници този гратисен период да бъде прилаган, а за други - не? Чух критериите, които вие изброихте, но все пак защо не се дава шанс на всички еднакъв?

Защото принципът, критериите са еднакви за всички, а шансът се определя точно...

Именно защото критериите са еднакви за всички.

... точно поради тази отдалеченост и поради опасността да не останат определени територии и определени групи население да не останат в един по-дълъг период от време без съответното обслужване. Така или иначе критериите са едни и същи, не се правят различия, но заради самата отдалеченост, заради самия труден достъп на тези региони се прави този компромис, и то временно.

Вие казахте, че един от основните ви мотиви да бъдат закрити тези 12 болници е фактът, че те не са функционирали правилно през последните години, нали така, правилно съм ви разбрала?

Не, самите те на практика са спрели да функционират. Самите те не са имали дейност...

А защо не им дадохте възможност да опитат да започнат да функционират така, както трябва спрямо правилата, които смятате, че трябва да бъдат част от здравната реформа?

Казвате, че ако трябва - да започнат да функционират отново.

Защо не им дадохте и на тях някакъв гратисен период, в който да се опитат да поправят грешките, допуснати през последните години, които вие сте констатирали?

Ние не им даваме някакъв гратисен период или не им даваме някаква отсрочка не за друго, а защото просто нямат капацитета да го извършват. Нямат нито... и малкото лекари, където биха могли да работят, нито достатъчно население, което да обслужат. И...

Неспасяеми болници.

Да, бих казал, че те са неспасяеми. Те сами са стигнали до идеята да затворят и преди нашите критерии.

Споменахте в началото на разговора, че става въпрос за промени в Закона за лечебните заведения. Някакви срокове разписани ли са?

Законът за лечебните заведения в момента е внесен в парламента. Беше приет още декември месец през Министерския съвет като предложение и оттам беше предложен на разглеждане от Народното събрание. Утре е първото четене на закона, така че въпрос на може би две седмици, не повече, за да може да мине и второ четене, за да може да бъде прилаган.

И в крайна сметка какво ще разпишат депутатите вътре?

Да, това е въпрос на гласуване. Има доста промени, които са предложени. Всяка една от тези промени ще бъде обсъдена и в същото време ще се вземе окончателното решение, както е по закон.

Друга любопитна позиция от днешния ден, тя е на премиера Бойко Борисов, който в някакъв смисъл влезе в задочен спор с финансовия министър. Според Борисов е възможно да бъдат отпуснати 400 милиона лева от резерва на здравната каса, за да бъдат спасени някои от болниците в страната. Дянков пък смята, че това не е необходимо. Каква е вашата позиция - по-скоро за или...

Аз не смятам, че Дянков е казал, че не е необходимо. Напротив, ставаше въпрос...

Това са думите му, цитираме ви ги почти дословно.

Ставаше въпрос да бъдат отблокирани тези пари от преходния остатък на Националната здравноосигурителна каса и може би спорът е бил точно в кой момент да бъдат отблокирани. Няма спор, че трябва да бъдат отблокирани. Моето мнение е, че без тези пари не може да продължи системата да работи и да се извърши реформата. А в същия момент не става въпрос за спасяване на определени болници, а става въпрос за работа, ефективна работа на системата, т.е. да се покриват реални нужди на граждани, на пациенти...

В какво основно...

...независимо в коя болница...

...ще се влагат тези пари?

...ще бъдат насочени и къде ще бъдат лекувани пациентите, тези пари са необходими и според мен няма алтернатива, те трябва да бъдат използвани.

Финансовият министър добави, че в прокуратурата вече имало 40 сигнала за злоупотреби в болници, и то в цялата страна. Вие имате ли наблюдение за какви нарушения става въпрос основно?

Това са нарушения, които са за установени при различни проверки и от инспектората на Министерство на здравеопазването, и от РЦЗ-та, и от районни здравноосигурителни каса и всичко, което е констатирано като нарушение и се е сметнало, че е закононарушение, са давани сигнали към прокуратурата.

Какъв тип нарушения? Дайте пример.

Ами, тип нарушение като отчитане на дейност, която реално не е извършена, или Законът за обществените поръчки...  Определени поръчки са правени с цел не да бъдат закупени определени апарати или техника, а фиктивно са се извършвали сделки, или пък отдаване под наем на техника и на помещения, или пък наемане на определена техника, която е абсолютно неизгодна. За такъв тип нарушения става въпрос.

И къде са констатирани най-сериозни такива нарушения?

Аз мога да кажа това, което сме констатирали от Министерство на здравеопазването.

Добре.

Те са в Пловдив, Стара Загора, в Бургас и на други места в големи болници.

Какво ще последва за тези болници?

Сезирана е прокуратурата. Вече е въпрос на прокуратурата какви мерки ще вземе.

Г-н Нанев, очаквате ли да се уталожи напрежението сред синдикатите и лекарите, след като вече посочените от вас промени в законодателството станат факт?

Да, не толкова промените в законодателството ще уталожат напрежението. Ставаше въпрос за недостига на средства и целта беше да стане ясно, че средства ще има и дейностите ще бъдат заплащани. Основната тревога, основните притеснения бяха за това, че делегираните бюджети ограничават дейността на лечебните заведения и тези пък делегирани бюджети, тъй като са направени в една друга среда при едни разчети, при направени анализи на базата на наличните пари, стана ясно, че тези пари не са достатъчни и тревогата беше как ще се справят с тези пари. И след като се заявява, че тези 350 млн. ще бъдат включени в системата, а нормативно ще бъде решено по някакъв начин, за мен единственият начин е да бъдат отблокирани на този етап от резерва на касата, смятам, че напрежението ще спадне.

Ако напрежението обаче се засили, имате ли притеснение, че може да бъдете първият министър от кабинета, който да се раздели с поста си заради здравната реформа и сериозния обществен натиск?

Аз нямам никакви притеснения с разделянето на каквото и да било. Аз лично нямам притеснения за себе си. Притесненията са ми за това как ще продължи да функционира системата, с какъв ресурс ще продължи да функционира и всяка една дейност, която се извършва, дали ще бъде качествена, дали ще бъде реална, дали ще бъде в полза на гражданите.