/ iStock/Getty Images
Силно земетресение удари Черно море.

Епицентърът на труса е в Черно море в района край град Амасра на дълбочина 9 км под земната повърхност.

Според Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД) то е с магнитуд 4,8. Трусът разтърси окръг Бартън, Северна Турция.

Според данните на Европейския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 5,3 по Рихтер.
 
Земетресението е регистрирано в 10:16 ч. местно (и българско) време.

 
Земетресението е било усетено и в съседните окръзи, както и в някои райони на Истанбул, съобщиха от истанбулската обсерватория "Кандилли".

В Истанбул трусът бе почувстван главно в районите около Черно море Шиле и Агва в азиатската част на мегаполиса, Кумбургаз на европейския бряг.

Околийският управител на град Амасра Кадир Перчи съобщи, че към момента няма получени сигнали за негативни последици в резултат на земетресението, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. "Продължаваме да проверяваме и изследваме", добави той.

Валията на окръг Бартън Нуртач Арслан заяви пред телевизионния канал, че засега няма вторични трусове. Той потвърди думите на околийския управител на Амасра, че на телефона за спешна помощ 112 няма постъпили обаждания за забелязани последици от земетресението. 

Окръг Бартън се намира на 132 километра от Северноанадолския разлом, отбелязва частният телевизионен канал НТВ.

Най-голямото земетресение в Бартън досега - с магнитуд 6,5 по Рихтер - е регистрирано на 3 септември 1968 г. По официални данни 24 души са загинали в труса, а стотици са ранени.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Мина Димитрова, Нахиде Дениз/БТА