Володимир Зеленски и Олаф Шолц
Володимир Зеленски и Олаф Шолц / БТА
Украинският президент Володимир Зеленски днес ще посети Германия, въпреки че планираната среща на върха за сигурността на Украйна бе отложена, предаде ДПА.

Зеленски трябваше да участва в срещата на върха за Украйна с лидерите на 50 съюзнически държави в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Югозападна Германия, но тя бе отложена, след като американският президент Джо Байдън реши да остане в САЩ, за да се справи с последиците от урагана "Милтън". 

В Берлин Зеленски първо ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц, а след това с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

Очаква се разговорите да се съсредоточат върху продължаващата подкрепа за Украйна под формата на оръжейни доставки, но също така и върху усилията за намиране на мирно решение на войната, отбелязва ДПА.

Зеленски пристига в Берлин след разговори в Лондон, Париж и Рим. Това е второто посещение на Зеленски в Германия в рамките на пет седмици и третата му лична среща със Шолц през този период. 

В началото на септември Зеленски взе участие в срещата на министрите на отбраната от НАТО в "Рамщайн" и се срещна със Шолц във Франкфурт. Само три седмици по-късно двамата се срещнаха отново преди Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Атанаси Петров/БТА