В ЕК не е постъпвала молба за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй
В ЕК не е постъпвала молба за отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй / Sofia Photo Agency
Газовата криза реанимира с пълна сила темата за повторното пускане на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". От едната страна на барикадата са президентът, БСП, ДПС и движение "Напред", от другата - всички останали политически сили, начело с НДСВ. Към момента Европейската комисия не е получила никаква официална молба от българското правителство за повторното отваряне на двата реактора и когато получи такава, ще я разгледа много внимателно. Това каза в интервю за Дарик радио говорителят на еврокомисаря по енергетика Феран Тараделас. Написаното в предприсъединителния договор на България по отношение на "Козлодуй" е пределно ясно. Ако правителството иска да активизира клауза 36, трябва да направи много подробни анализи, които да показват, че наистина няма друга възможност, различна от повторното отваряне на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", и дори тогава комисията ще е тази, която ще даде разрешение или не, подчерта Тараделас.

Каква е оценката на Европейската комисия на споразумението, което бе подписано между Русия и Украйна за възстановяването на газоподаването през Украйна?

Първото заключение е положително - има подаване на газ. Стана пределно ясно, че кризата е резултат от търговски диспут между Русия и Украйна. Това е, което твърдяхме през цялото време. Затова Европейската комисия призоваваше толкова настоятелно двете преговарящи страни да се върнат на масата за преговори и да постигнат споразумение. Всички елементи от това споразумение са положителни. На първо място споразумението е дългосрочно, в продължение на 10 години, което в някаква степен ще премахне рисковете от създаване на нова криза следващата година по същото време. Следващият положителен елемент е, че механизмът, който са използвали за определяне на цената, е на основата на пазарните механизми, той не е политически, а на основата на цена, която се определя с формула. Смятаме, че това също е положително, защото ще даде на украинските потребители пазарно обосновани условия, които ще им позволят да се адаптират към реалната ситуация.

Очаквате ли европейските компании да започнат дела срещу Русия и Украйна заради случилото се?

Решение на компаниите ще е да преценят дали да подходят по този начин или не. Ясно е, че европейските компании разполагат с практика по този проблем, те са изцяло в правото си да се обърнат към съда, ако преценят, че това е правилно. Но всяка компания има собствените си интереси и собствените си начини на действие.

Беше споменато, че газовата криза ще провокира по-сериозна работа по проекта "Набуко". Какво означава това на практика?

"Набуко" беше приоритетен за Европейския съюз още преди кризата. Със самата криза стана пределно ясно, че завършването на проекта е много спешно, така че ще продължим да работим усилено по диверсифицирането на нашите енергийни източници, защото е пределно ясно, че в ситуация като тази държава като България пострада по един изключително болезнен начин. Сега е ясно, че е от особена важност Югоизточна Европа да има алтернативен енергиен източник и по тази причина ще засилим работата по проекта. Вече е сформиран консорциум. Комисията предаде правата за достъп на трети страни като Австрия. Виждаме подобни нагласи в Унгария, Румъния и България. Опитваме се да постигнем споразумение с Турция за междуправителствен договор за транзитни условия с тази страна. В тази връзка Европейската комисия планира да създаде корпорация, която ще се състои от европейски компании, които биха искали да купуват газ, за да могат държавите доставчици да се чувстват по-мотивирани да продават газ.

Може ли вече да се говори със сигурност за някакви срокове, в рамките на които очаквате тръбопроводът да започне работа?

Ако нещата вървят според плановете, работата трябва да започне през 2010 г., като се очаква първите количества газ да потекат в тръбопровода през 2012 г. Ако тръбопроводът работи с пълния си капацитет, той ще доставя 31 милиарда кубически метра газ годишно, което в никакъв случай няма да е равносилно на количествата газ, доставяни от Русия през Украйна. Газът, който преминава през Украйна, е около 120 милиарда кубически метра годишно. Това, което е важно обаче, е, че ще има алтернативен източник, така че в случай, че ситуация като тази се повтори, за България това ще е много добре, защото тя ще разполага с алтернативен доставчик на газ.

Българският президент Георги Първанов заяви, че кабинетът трябва да отправи обосновано искане към Европейската комисия за повторното пускане на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", за да бъдат покрити щетите, нанесени на България от газовата криза. Вашият коментар на това?

Точно към този момент не сме получили никаква официална молба от българското правителство за повторно отваряне на блокове на атомната електроцентрала "Козлодуй". В момента, в който получим такава, ще я разгледаме, но написаното в предприсъединителния договор на България по отношение на "Козлодуй" е пределно ясно. Ако правителството иска да активира член 36, трябва да направят много подробни анализи, които да показват, че наистина няма друга възможност, различна от повторното отваряне на блокове на атомната електроцентрала "Козлодуй". Лично аз се съмнявам, че сега, след като газоподаването към България е подновено, повторното отваряне на блокове от "Козлодуй" е обосновано.