Уредите и сметките за парно ще отразят колко топло сме получили
Уредите и сметките за парно ще отразят колко топло сме получили / снимкa: Sofia Photo Agency
Как удължаването на тази криза ще се отрази на родните ни топлофикации и на самите нас като потребители, разбира се? Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски в предаването „Денят” на Дарик.

Г-н Терзийски, към момента всички ли топлофикации в страната работят нормално?

Да, абсолютно всички топлофикационни дружества към настоящия момент работят наистина на горива природен газ и мазут. Подаването на топлинна енергия е в границите на нормите, от порядъка на около 80 до 84 температура, до 84 градуса температура на подаващата вода.

Като виждаме колко неясен е политическият финал на тази криза, за колко дни ще стигнат запасите и от мазут, и от газ, с които разполагат топлофикациите?

Ами, по сведение на министър Димитров, с когото имахме среща миналата седмица в сряда, този режим, т.е. подаването на 5,7 милиона кубически метра природен газ на денонощие ще продължи една седмица, т.е. до утре. След това се очакваше намаляване на подаваните количества, които трябва да бъдат отразени с промяна в заповедта на министъра за ограничителен режим по съответните дружества, ползващи определени квоти природен газ. Към момента нямаме информация дали ще бъде извършено това за утре, така че разчитаме на тези количества, които са по настоящата заповед. При сегашната ситуация консумацията на мазут от топлофикационните дружества, същевременно със съответните количества природен газ, е в рамките на около 3400-3600 тона на денонощие. При такъв режим дружествата имат запаси между 5 и 15 дни към настоящия момент от мазут и гориво. . от мазут. Същевременно всички са подали заявки за допълнителни количества при удължаване на кризата за обезпечаване на режим на работа на по-големи количества употреба на мазут съобразно с намалените количества природен газ, които ще бъдат подадени към нас.

Вярно ли е, че котлите на топлофикациите корозирали от мазута, ако се експлоатират по-дълго време и ще излязат извън строя? Предупреждението отправи шефът на столичното парно Петко Милевски.

Ами, при употребата на мазут, съдържанието на сяра в него е между 1,5 и 3 процента, а този, който се предлага от "Лукойл - Нефтохим" е 3 процента съдържание на сяра, при изгарянето на мазут в изходящи газове, в охладител вече. . . т.е. комините получават серниста киселина, която способства по-бърза корозия. Но не на котлите, това е изход котли. Но за режими, които са в сегашната ситуация, аварийни, които ще продължат може би, надяваме се, в рамките на десетина дни, няма да има. . . или 15-20, няма да има поражения такива, които да изведат от строй енергийните съоръжения.

Станахме малко по малко специалисти покрай газовата криза, в което лично аз смятам, че лошо няма. Стана ясно, че мазутът е по-евтин от газа. Може ли категорично да кажете на нашите слушатели, че януарските сметки за парно ще са по-ниски именно заради нарушеното топлоподаване заради газовата криза?

Абсолютно категорично заради нарушеното топлоотдаване, по-ниските температури на подаваща вода през миналата седмица ще са отразени в съответните търговски прибори за мерене, които са топломерите в абонатните станции. Това многократно сме го заявявали, просто няма коментар по него. Съответно във всяка абонатна станция е засичано такова количество енергия, каквото е постъпило. Така че по отношение на това дали ще бъдат реални сметките, дали ще бъде отразена тази по-малко енергия, която е подадена в абонатните станции, за това абсолютно гарантираме.

Добре, ще се намесите ли в спора между "Топлофикация София-изток" и "Топлофикация София"? Днес беше разпространена до медиите една специална декларация на "Топлофикация София-изток", в която се казва, че преминаването към алтернативно гориво е било затруднено не заради друго, а заради неадекватните разпореждания на "Топлофикация София". В тази декларация се искат и оставки, и разни други неща.

Значи, като функция Асоциацията на топлофикационните дружества не може да взимаме отношение по спорове вътре в едно енергийно дружество, но принципно можем да изразим позиция и според нас проблемът не е вътре в отношенията между различните централи, принадлежащи на "Топлофикация София" АД, а в неадекватна ценова политика, провеждана в последните години в сектора, като за това многократно сме настоявали още при сформирането на Асоциацията на топлофикационните дружества, в нашите прокламации за това защо е създадена и какви са нейните цели сме обосновали създаването именно с тези проблеми в ценовата политика в държавата. Значи секторът съвсем по друг начин би изглеждал, ако се провеждаше една целенасочена политика за запазване на този сектор от енергетиката, неговото стабилизиране и утвърждаване като източник за устойчиво развитие на икономиката. Цифрите говорят следното: 2007 година топлофикационните дружества са произвели общо 10 милиона мегаватчаса енергия, от които 7,5 милиона мегаватчаса е топлинна и 2,3 милиона мегаватчаса електрическа енергия. За сравнение населението в България за 2007 е консумирало 9 милиона и 400 хиляди мегаватчаса електрическа енергия.

Сами разбирате, че ако този сектор не съществува, това означава невъзможност на енергийната система да задоволи собствените си нужди. А за да може той да съществува, трябва да има правна и регулаторна рамка такава, че да позволява на дружествата да бъдат в състояние във всеки един момент, бил той нормална експлоатация или криза, да отговарят на нуждите на обществото. Но всичките тези действия трябва да бъдат обезпечени с финансови средства. Можеше и зависимостта ни от руския газ да бъде многократно по-ниска, тъй като потенциалът в България от биомаса, енергия от биомаса и други алтернативни източници, които могат да бъдат използвани от топлофикационните дружества, при всички случаи може да гарантира едно около 4-5 милиона мегаватчаса енергия, произведена не от газ.

За момента статистиката показва, че 96 процента от енергията, произведена в България, е чрез природен газ и само 4 процента е от местни енергийни източници, в топлофикационния сектор говоря.