Сърбия щеше да е в по-добра ситуация, ако Джинджич беше жив
Сърбия щеше да е в по-добра ситуация, ако Джинджич беше жив / снимка: БГНЕС

Слободан Милосавлевич, министър на търговията и услугите в Сърбия. Бил е няколко пъти министър в различни сръбски правителства, бил е икономически съветник на убития Зоран Джинджич. Световната криза поставя на сериозно изпитание сръбския бизнес, който по-трудно взима кредити и замразява планирани проекти, каза министър Милосавлевич в предаването „Ориент Експрес” по Дарик радио.

Министър Милосавлевич, имате дълга и пъстра политическа кариера. Как и защо влязохте в политиката? Ако можехте да върнете времето назад, бихте ли избрали различен път?

Благодаря, Николай, за този въпрос. Връщайки се назад към 2000 г., считам, че отново бих избрал да се присъединя към екипа на премиера Зоран Джинджич. Това беше екип, който работи за нова Сърбия, за Сърбия в Европейския съюз. В началото бях икономически съветник на Джинджич и след изборите и нашата победа над режима Милошевич станах министър в неговото правителство. Това беше първото демократично правителство в Сърбия. Гордея се с всичко, което направихме за последните 8 години. Но съм и малко тъжен, защото водачът на реформите Джинджич не е сред нас. Днес Сърбия и целият регион биха били в по-добра ситуация, ако той все още беше жив и ръководеше страната ни по пътя й към Европейския съюз. Но на въпроса Ви – определено бих избрал същия път. И днес основната причина да съм още в политиката е да помогна на Сърбия да се придвижи бързо към европейското членство, да помогна за това сръбската държава да предложи на своите граждани онова, което имат и европейските.

Сръбският народ достойно преживя две трудни десетилетия. Успявате ли оптимистично да погледнете напред и да загърбите миналото?

Винаги гледаме с оптимизъм. Това е необходимо за всеки в политиката – вие като опитен политик с голямо влияние в своята страна също разбирате това. Разбира се, ако човек желае да бъде лидер, трябва да е реалист. Но той трябва да зарази с оптимизъм всички – това е начинът да мотивира хората, да ги накара да го следват. Оптимизмът е необходим особено за страна като Сърбия, която днес се променя и се стреми да стане интегрирана част от европейското общество. Това не винаги е лесно, защото хората искат промените по-бързо, искат по-динамично развитие, по-високи заплати, по-добри възможности за работа. Но смятам, че в Сърбия се случват положителни промени. Вярвам, че това ще продължи и скоро ще сме пълноправен член на Европейския съюз.

Как се отразява световната финансова криза на сръбската икономика?

Световната криза има отражение в целия свят. От края на миналата година усещаме все повече влиянието на тези процеси. Основна задача на сръбското правителство днес е да запази работните места на хората. Това е начинът да се предпазим от кризата и да помогнем на нашите граждани да се справят. В момента имаме проблеми в банковия сектор, тъй като лихвените проценти растат. Все по-трудно е за компаниите да получат кредитиране. В същото време много инвеститори замразяват проектите си и повече се замислят преди да стартират новите инвестиции, които са планирали в Сърбия. Не е лесно. Но изготвихме програма за това как да помогнем на бизнеса. Вчера се договорихме с Международния валутен фонд за заем от около 400 милиона евро. Вярвам, че с тази подкрепа и всички мерки, които правителството е предвидило, ще се справим. Да не забравяме и опита, който натрупахме през последното десетилетие – на практика през 90-те години бяхме в непрекъсната криза, дори по-лоша от положението сега. Вярвам, че ще продължим с реформи, които ще доведат до икономически растеж и покачване на брутния вътрешен продукт и през тази година.

Имате ли проблеми с руския газ?

Да, продължаваме да имаме проблеми, дори след споразумението между Тимошенко и Путин – газът все още не е достигнал Сърбия. Взехме газ на заем от Унгария и Германия, в момента използваме нефт и мазут за отопление в почти всички сръбски градове. Знаете, че продадохме нашата петролна индустрия на Русия. Тази година трябва да приключим изграждането на хранилището за газ във Войводина. Реализацията на този проект ще ни осигури много по-благоприятна позиция. Трябва да продължим и изграждането на газопровода Южен поток, който ще премине през България и Сърбия за Централна Европа. С този проект ще имаме алтернатива. Не ни беше лесно през последните 2 седмици. Все пак почти 95% от населението на Сърбия имаше отопление. Имахме повече проблеми със заводите – те останаха без газ.

Кога очаквате Сърбия да влезе в ЕС? Може ли България да Ви помогне за този процес?

Определено България може да ни помогне със своя опит. Страната Ви завърши процеса по приемане успешно. За нас би било полезно да изпратим в България свои експерти, за да се запознаят с Вашия опит. Вярвам, че България ще подкрепи Сърбия пред европейските институции по отношение на Споразумението за стабилизация и асоцииране, а след това и за финализирането на процеса на приемане на страната ни като член на Европейския съюз. Надявам се до края на тази година официално да получим статут на страна-кандидат и да започнем преговорите за приемане. Считам, че е реалистично да станем пълноправен член през 2013 – 2014 г. Оптимист съм и смятам, че вървим в правилната посока.

Поема на сръбски: 12:31 – 12:46

Поемата „Магии”: В трудни дни единственото нещо, което стопля душата ми, са русите ти коси – това е твоята магия.