Стефан Константинов: Здравеопазването да стане по-дружелюбно към пациента
Стефан Константинов: Здравеопазването да стане по-дружелюбно към пациента / снимка: Sofia Photo Agency

Стотици медици протестираха днес пред сградата на Народното събрание с искания за прозрачност и равнопоставеност при разпределението на парите за здравеопазване. Протестът премина под надслов "Стига експерименти със здравето на хората". След десетки преговори между правителството и съсловните организации, скъсани споразумения и поредица от протести все още управляващи и лекари не могат да постигнат съгласие за това как да се разходват парите за здраве и как да се проведе реформата в сектора. Ето и мнението на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов:

Д-р Константинов, днешният протест на медиците премина под надслов "Стига експерименти със здравето на хората". Кога според вас ще се сложи край на експериментите в сферата.

Ами, може би трябва да изясните, колегите да споделят какво имат предвид под експерименти в здравеопазването, защото другата тема, която е с прозрачността и различните плащания, е нещо доста по-различно. Така че, аз не мога да кажа докога ще спрат експериментите, без да знам какво разбират под думата експеримент в случая.

Съгласете се, че през последната една година, а и преди това, ябълката на раздора между управляващи и лекари е недофинансираната здравна система. Сега, когато се гласува бюджетът на здравната каса за следващата година, противно на обещанията парите на институцията се оказаха с около 40 милиона по-малко. Вие пък твърдите, че това не е така, защото от бюджет 2010 са плащани пари за 13 месеца, а за 2011 ще бъдат за 12. Откъде сте толкова сигурен, че това ще се случи, при условие, че почти всяка година за последните месеци се плаща от следващата?

Ами, вижте, аз имам уверението, че парите ще бъдат 3 милиарда и 5 милиона лева. И между другото, а към тях ако добавим средствата, които се дават за ведомствените болници, като добавим 140 милиона, които със сигурност ще дойдат като оборудване по европари, няма начин следващата година някой да ми говори, че с 40 милиона щели да бъдат по-малко парите. А и вие сама казахте за месеците. Има нещо дълбоко сбъркано в това ябълката на раздора да бъде бюджетът на здравеопазването и това да е основна тема на колегите от лекарския съюз. И това ви го казвам като човек, който го е твърдял това и в момента когато съм бил и заместник-председател на тази организация. Имам множество неща, които можем да говорим. Дори ако трябва да говорим за конкретните плащания, как стигат парите до лекарите, защото нека никой не си мисли, че ако се дадат 3 милиарда или 3 милиарда и 200, всички тези пари отиват за медицинския персонал - лекари, сестри и т.н. Така че една съсловна организация би трябвало да се фокусира върху много по-конкретни неща, отколкото милиардите на бюджета на здравеопазване.

Искам още мъничко да си поговорим за бюджет, виеЕ после за контрола. Вие вчера казахте, че е смущаващ фактът, че ще има трансфер от здравната каса към Министерство на здравеопазването. Какво точно ви притеснява вас лично в този трансфер?

Ами, това, което и вас ви притеснява, винаги като репортери, журналисти ми го задавате този въпрос. Нормалният път би бил, когато, ако касата примерно изпитва недостиг, тя да се дофинансира от държавата. Но искам да ви кажа, че ситуацията на държавата е лоша, имаме криза и това налага може би този трансфер като временен механизъм. Аз по никакъв начин не го виждам това, че трябва да бъде постоянен процес, който да се случва през годините. Всъщност донякъде можем да си зададем и въпроса дали здравеопазването, което имаме, и моделът, който използваме, е по джоба на самата държава. Явно не, и това се вижда през годините. През годините се даваха едни пари, но те всъщност никога не стигаха до здравеопазването, отиваха във фискалния резерв. Това не е нещо по-различно от това, което... това също не е хубава практика.

А вие можете ли да гарантирате, че с тези пари няма да плащате за здравно неосигурени граждани.

Аз мога да гарантирам, че ще изпълня закона такъв, какъвто е, нищо повече..

Законът, това мисля, че ще бъде записано, или поне така обещаха депутатите.

Ами много по-важно, знаете ли, много по-важно според мен е да стане здравеопазването по-дружелюбно към пациента и да има правила, отколкото фокусирането върху този проблем.

Добре, след като заговорихме за правила, вие наскоро казахте, че, така, от следващата година ще има таван за избор на екип в болниците.

Това е проектонаредба, която е публикувана в момента и тече 14-дневният срок за предложения и мнения по нея.

Кога да очакваме и да очакваме ли други лимити, например, за заплатите на лекарите, идея, която отдавна е лансирана лично и от премиера. 

Вие как намирате, защото го казвате това, че е лимит. Аз мисля, че това не е думата, лимит. . .

Таван.

А това е по-скоро едно ограничение на размера, който може да бъде искан за дадена определена услуга за хора, които са здравно осигурени. Като се каже лимит, той се свързва с нещо, което е лошо и не е хубаво. Но за да не кажете, че сега ви бягам от въпроса какво мисля... дали ще има лимити, така беше, лимити на заплатите, така ли?

Таван на заплатите.

Знаете ли, лекарските заплати са толкова ниски, на огромното мнозинство лекари, че мен ме е просто срам да ги произнасям. Същевременно има една малка група хора, които  наистина получават сериозни доходи, винаги съм го давал този пример, че във Франция между най-нископлатената специалност, средната сума, която получават лекарите като заплата, и най-високоплатената специалност, средната сума, разликата е около три пъти и половина. При нас има разлики, които са десетократно, че и повече. Но на конкретния въпрос, аз такива лимити за момента не предлагам и не обмислям, но предлагам още механизми, по които да има яснота и контрол, и прозрачност. Например - регистър на медицинските изделия и консумативи, всички тези неща, които пациентите биват карани да заплащат и да доплащат.

Тоест еднакъв регистър за всички болници.

Тоест, да, да се знае, когато ви пращат за изкуствена става, да знаете, да я проверите в интернет колко струва, а не да ви кажат - моля ви отидете в еди коя си фирма, където вие да си я платите, и след това комисионата да се върне обратно към лечебното заведение или в джоба на този, който ви изпраща. Защото, съгласете се, че такава практиката съществува.

Друга форма, по която болниците се самофинансират, е заплащането за ВИП-стаи, смятате ли, че и там, за тази услуга трябва да се въведе някакъв таван за цената?

Извинявам се, не ви чух, за какво е другата форма?

За ВИП-стаите, дали и там трябва да има някаква регулация в цената?

Ами, не, мисля, че там не е някакъв кой знае какъв проблем. В крайна сметка, ако пациентът. . . знаете какво е състоянието на българските болници, ако пациентът е решил, че иска някаква услуга, която така или иначе не се плаща от касата и е по-особена, мисля, че е съвсем редно да си заплати. Разбира се, трябва да ви кажа, че ние мониторираме всички тези процеси и периодически ще изискваме информации за ценоразписите, а също ще следя и за броя на хората. Ако в някоя клиника започнат всички стаи да се ползват като ВИП-услуги, това ще е сигнал, че има нещо нередно и ще предприема действия. Към момента аз нямам такива сигнали и не смятам нищо да правя там.

Като си говорим за самофинансирането на болниците, за заплатите на лекарите, защо според вас управляващите толкова години говорят, че трябва обективно да се каже колко струва лекарският труд, а инструмент за това са именно клиничните пътеки, и така това не се случва, не се случва и в момента. От близо година Министерство на финансите има работна група, която прави това остойностяване, но до този момент ние никакъв резултат не сме видели.

Не, има резултат, който е представен, но резултатът винаги ще бъде силно дискутабилен и ще ви кажа защо. Защото в момента най-малкото ние нямаме единна методика за осчетоводяване на разходите на всички лечебни заведения, т.е. едно лечебно заведение си калкулира разходите по един начин, друго лечебно заведение - по друг начин. Това е сериозна пречка ние да знаем реално какво се случва. Но като говорим пък за заплати на колегите, ето, ще ви кажа, нали, казахте дали ще има горни граници. Не, на мен много ми се иска основните заплати на лекарите да бъдат повишени, и не само на лекарите, защото ние прекъснато само се фокусираме върху тях, на всички работещи в здравеопазването, защото в момента какво имаме - сравнително ниски основни заплати и всичко останало се преразпределя под формата на допълнения, поради клинични пътеки, и се обвързва директно на заплащането на... на лекаря колко пациента са преминали. Сега, знам, че такава една теза от мен, веднага ще кажат, този човек иска да въведе уравниловката. Не, но искам да ви кажа, че трудът на лекаря не трябва директно да е свързан с това колко пациента са минали през него. Все едно си представете на пожарникаря да му сложите заплата в зависимост от броя изгасени пожари. Знаете ли какво ще се случи. Ще имаме увеличение на пожарите и то многократно. Ето това нещо се случва и при клиничните пътеки. Виждате какъв е броят на хоспитализациите.

А как да се определя заплатата? Как да се определят заплатите тогава?

Ами заплатите най-малкото, което е, трябва да се изпълнява колективният трудов договор. Повярвайте ми, има много места, където заплатите са под колективния трудов договор.

Можете ли да дадете примери?

Мога, болницата, от която идвам, в Кюстендил, е една от тях.

Добре, кажете според вас с какъв процент са занижени стойностите на пътеките в момента?

О, това е много сложно. За повечето от тях се смяташе, че с около 30 процента, а за някои, че са завишени. Просто зависи, всяка пътека е индивидуална. Аз знам пътеки, които са може би, може би 100 процента завишени.

Като например?

Е, няма сега да навлизам в детайли, но. . . не искам да влизам в конфронтация с определени специалности.

Добре, но кога лекарите ще имат яснота за това колко струва техният труд. . .

Яснота за какво?

. . . как им се формират заплатите?

Много е погрешно да се говори, че в момента няма яснота. Заплатите са много лесно. . . те са. . . има основни заплати, има разни абсолютно смешни надбавки, като тези за нощен труд, за извънреден труд, който е много ниско платен, но за това има яснота. Ако ми кажете, че заплатите са ниски, аз ще се съглася, но, ако ми кажете, че няма яснота за заплатите на лекарите, не съм съгласен. А как са формирани клиничните пътеки, никой не може да ви каже, това е истина, и това е от мига, в който те са се появили. И поради тази причина аз не ги намирам за някакъв сериозен и обективен критерий и начин за заплащане. Между другото такъв начин на заплащане никъде няма по света.

Но той ще продължи да е в сила до края на следващата година, нали така?

Със сигурност до края на следващата година ние няма как да го направим. Най-бързият начин да преминем към ДСГ-та е 2012 г. и това трябва да ви кажа, че времето пак е твърде кратко.

Иска ми се да поговорим и за проблемите в Националната здравноосигурителна каса. Вчера вие самият казахте, че там има проблеми и много неща, които се случват в институцията, не са по вашия вкус. Смятате ли, че трябва да се смени ръководството на касата?

Не, аз повторих това, което казваше и д-р Нешева. Тя каза, че има проблеми, че е сигнализирала компетентните органи, дори е информирала ДАНС. Просто това казах. В интерес на истината нямам никаква по-дълбока информация от това, което се е случило в здравноосигурителната каса. Просто чувам, нали, какво говорят колеги и директори на болници, определени лекари, но конкретна информация. . . на другия въпрос, въобще не мога да го коментирам, защото аз не съм го повдигал.

Днес в Пловдив финансовият министър Симеон Дянков е казал, че пари за здраве има, въпросът бил дали ще се усвоят добре. Изразходването им пък трябва да се съблюдава лично от вас. Как ще контролирате тази дейност в най-кратки срокове?

О, аз как да коментирам изказване на заместник-министър Дянков, което даже не съм чул. Аз като министър, всъщност ролята на министерството е да създава правила с органите, които има, като медицински. . . като инспектората в министерството, като медицинския одит. Могат да се контролират целесъобразността, медицинските дейности, определени случаи, сигнали, или да се прави просто, така, контрол от профилактична гледна точка, така да се изразя, но целесъобразността. . . просто трябва да се запозная с изказването и какво е имал предвид. Трудно ми е да го коментирам.

Това беше точно, което ви казах, и точно това си зададох въпроса, че в момента в здравната каса има такъв отдел, в който се контролира как се изразходват парите, дали има фалшиви хоспитализации, и затова си зададох въпроса дали не сте мислили в друга посока?

Фалшивите хоспитализации е, как да ви кажа, една много интересна тема. Всъщност ако се замислим, делът на хората, ако се мисли, че някой е хоспитализиран някъде ей така, фалшиво, без той да се води, да не знае, мисля, че това може и да го има някъде, но е твърде пренебрежително и не е големият проблем на системата. Проблемът на системата е, че хора се хоспитализират без всъщност да има нужда от това нещо, поради простата причина, че този огромен брой болници трябва по някакъв начин да си вържат бюджетите, а някои да излязат и на печалба, и това е един невероятен стимул, който оказва натиск върху здравната система за все повече разходи, а качеството в същия момент спада. Това е огромният проблем и той е свързан донякъде с начина на финансиране, дори и с цената на пътеките. Парадоксално, колкото ги правим по-евтини пътеките, толкова повече трябва да се върти оборот.

Това е логично може би, защото болниците. . .

Това е логично, но е малко. . . като констатация е о`кей, като решение какво да направим е по-трудно.

Точно това исках да ви попитам. Ние с вас в този разговор маркирахме проблемите, но като че ли решенията ни отбягват.

Веднага ще ви маркирам и решенията. Първо, за да не се стига до хоспитализации, пациентите трябва наистина да имат една сериозна извънболнична помощ, т.е. на нас ни трябват промени в начина, по който те контактуват с общопрактикуващите, не това да бъде само по 5 или 6 часа на ден в кабинета, да им е налична такава услуга, и през останалото време на телефон, а наистина да има място, където да се обърнат, и аз затова лансирах идеята да има кабинети, които да покрият останалото време. Ясно е, че това, което се представя в момента като 24-часов труд, за хората, които се опитват да го извършват, е убийствено, а за една голяма част пък от тях, тези, които пък изобщо не го правят, е неполезно за пациентите. След това трябва да помислим какво правим с огромната група специалисти, които на практика стоят неизползвани на сто процента, и чак тогава може да минем и да мислим и за болниците - кои са причините непрекъснато да се увеличават там разходите и да са толкова по-високи, без хората също да са доволни. И там факторите са много - големият брой болници, начинът на плащане, обвързване на доходите със заплащането, но това са като констатации, но на тези констатации веднага намираме решението. След като не ни харесват клиничните пътеки, трябва да ги сменим. След като причината е обвързването на доходите, ами трябва да ги регулираме. След като има такива големи изкривявания между определени дейности, значи трябва да търсим по някакъв начин баланса между тях. И накрая огромният брой болници, ами трябва да търсим начини да не се. . . който иска да прави нова болница, нека да си направи сметка дали наистина той ще има пациенти за нея, или ще се мъчи да открадне от околните и да привлече лекари, давайки им високи заплати и след това задължавайки ги да правят излишни хоспитализации.

Нямаме време, така, да си поговорим за всички решения и проблеми. Един последен въпрос, ако позволите. В традиционната класация на Дарик за събитие на годината най-влиятелните национални и регионални медии в страната избраха 5 такива, сред които и кризата в здравеопазването и смяната на здравните министри. Според вас това ли е събитието на 2010 г.? 

Ами, аз да ви кажа честно, не знам за 2010 г. дали това е събитието в национален мащаб, но в личния ми живот това със сигурност е събитието, голямото събитие, така че аз така бих ви отговорил.