Снимката на убития Осама: монтаж и то нескопосан
Снимката на убития Осама: монтаж и то нескопосан / снимка: Reuters архив
Наистина ли е убит Осама бин Ладен?
41152
Наистина ли е убит Осама бин Ладен?
  • Наистина ли е убит Осама бин Ладен?

Наистина ли е убит Осама бин Ладен? Този въпрос остава отворен, защото продължават да липсват официални доказателства за смъртта на най-известния терорист за последното десетилетие. Още в деня на операцията срещу Осама в имението му в Пакистан, пакистански медии, а след това и агенция „Асошиейтед прес", разпространиха снимка на обгореното лице на терориста. От администрацията на президента Обама пък съобщиха, че е било направено и ДНК изследване, което потвърждава с 99,9% сигурност, че убитият в Пакистан човек е водачът на "Ал Кайда". Според Младен Антонов обаче, шеф на фотографския отдел на агенция „Франс прес", разпространената снимка е зле направен монтаж. Снимката е била проверена през специален софтуер, който установява фалшификацията, уточни той.

Това е монтаж, доказан монтаж. Първо, той е толкова нескопосано направен, че се вижда с просто око, а и ние в агенция „Франс прес" имаме специален софтуер, който е в състояние да разпознава монтажи и след като на пръв поглед беше видно, че има монтаж, решихме да пуснем снимката през въпросния софтуер, който 100% доказа монтаж на долната част на лицето - брадата, устата и ухото, което се вижда на снимката.

Вече членове на Американския конгрес искат снимките на убития Осама да бъдат публикувани, за да се отхвърли всяка идея за измама от страна на американската администрация?

Не са само членовете на Американския конгрес, аз мисля, че всички ние искаме да видим снимките на убития Осама, да видим някакво доказателство, че той наистина е убит и това е целта на всички журналисти, затова ние продължаваме да очакваме, че Държавният департамент или службите, които са свързани с цялата тази операция, ще разпространят някакви материали, които да докажат, че убитият и погребан след това е наистина Осама.

Според Вас ако бъдат показани тези снимки, ще бъдат ли достатъчно доказателство, за да се смята, че той наистина е убит?

Със съвременните технологии и със съвременните софтуери, които съществуват, много неща могат да бъдат направени, както аз предполагам, че в Америка има достатъчно много специалисти, които биха могли да направят изключително добър монтаж, но шансът това да бъде направено, без това да се разбере, е много малък. Така че вероятността снимките, които бъдат официално разпространени, да са истински е 99%.

Защо според Вас ще бъде разпространена такава снимка, която е монтирана?

Тя няма нищо общо с Америка, тя няма нищо общо със Западна Европа. Това е снимка, с която или някой си е направил шега и я е пуснал, при което няколко пакистански телевизии я разпространиха и я въртяха цяла сутрин. Тя не е пусната официално и съзнателно от някой, за да заблуждава общественото мнение, защото това е толкова нескопосан монтаж, че явно е направено не с цел директно да заблуждава обществеността. А тъй като в съвременното комуникационно общество връзките са толкова сложни и толкова бързо се разпространява информация, че дори един лошо направен монтаж може да бъде използван от безкрайно много хора и да бъде разпространяван през социални мрежи, през блогове, през различни малки телевизионни канали.

Защо според Вас се бави толкова администрацията на американския президент, за да разпространят някакви доказателства за смъртта на този човек?

Самият аз не знам и аз искам да знам защо се бави толкова, защото и аз искам да видя тези снимки и да ги разпространя и да ги предложа на всички наши клиенти.

До къде се разпростира етичността в журналистиката и в журналистическата фотография при разпространението на такъв вид снимки и с мъртви хора?

Това е много сложен въпрос и е свързан с психологията на различните народи. Мога да ви кажа например, че по-южните народи са по-склонни да приемат по-кървави снимки и по-брутални снимки, докато по-северните народи не са толкова склонни на такава бруталност. Много е сложно и това е всекидневен проблем, с който ние се сблъскваме. Всеки има нещо човешко и има някакви граници. Няма строго правило, което да определя къде е точно границата, моралът е основното правило.