Половият живот води след себе си риск от рак на маточната шийка
Половият живот води след себе си риск от рак на маточната шийка / снимкa: DarikNews

По средата сме на втората Европейска седмица за предпазваме от рак на маточната шийка, която се провежда от 19 до 26 януари. България за втори път участва в Европейската седмица и е част от тази инициатива, която е на Българската асоциация по онкогинекология и Националния раков регистър. Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка е под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински. Ракът на маточната шийка е сериозен обществено здравен проблем, както по света, така и в България. Данните на Националния раков регистър показват, че ежегодно с това заболяване у нас се диагностицират над 1000 жени, а смъртните случаи са около 350 на година. Как да се предпазим от рак на маточната шийка, какви методи на лечение съществуват, отговорите на тези въпроси дава доц. Никола Василев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във Военно медицинска академия в София.

Ако една дама е на 16 години, можем ли да говорим за тези сериозни проблеми – рак на маточната шийка? Кога жените са най-уязвими от тази болест?

Жените започват да стават уязвими в мига, в който започнат да водят полов живот. Ако приемем, че у нас голяма част от момичетата на 16 години водят полов живот – да, те са уязвими. Що се отнася до самото заболяване, тъй като от заразата с вируса причинител до появата на рак, минава доста време, неговият пик е между 40 и 50 години, тоест в най-хубавата възраст.

Да, когато човек се чувства много силен, една жена вече е отгледала деца, има работа. Това е страхотен удар.

И за нея, и за семейството й, и за всички около нея. Тя вече има т.нар. зависими членове на семейството, които биват силно травмирани от един такъв развой.

Да ни кажете малко статистика.

Абсолютните числа са много стряскащи, защото ако обърнем смъртните случаи – 350 жени на година, това значи, че всеки ден умира по една жена. Но това, което е истински стряскащо, много по-стряскащо, е изключително стръмната тенденция, стръмният ход, който има кривата на заболеваемостта. В България, Румъния и Латвия, тези три страни от ЕС, които са шампионки по това заболяване, кривата е много стръмна. Ако преди 15 години са се разболявали 16 на 100000 жени годишно, сега се разболяват 30 на 100000 жени годишно.

Какво представлява самият рак на маточната шийка?

Рак като рак. Злокачествен тумор, дефиницията за злокачествен тумор е: „тумор, който расте, прониква в съседните тъкани, дава разсейки и в крайна сметка убива своя носител”.

А какъв процент от раково болните са болни от рак на шийката на матката, свързан с тази повишаваща се тенденция?

Не мога да ви отговоря на този въпрос, защото да ви кажа не съм го и срещал. Вероятно го има като данни. Мога да ви кажа, че от рака на женските полови органи, които са моето тясно поле на интерес, той за момента в България е на първо място по честота.

По средата на тази Седмица на предпазване от рак на маточната шийка, какво е спасението от тази болест, доц. Василев, вие дадохте едно много хубаво интервю във в. „Труд”, какво е спасението?

След две огромни крачки на медицината едната, от които е направена преди много години, още 50-те години на миналия век, а другата беше направена през този век. След тези две колосални крачки може да бъде ликвидирана така, както са ликвидирани други заболявания, поне в Европа, като чумата или едрата шарка.

Кои са тези крачки?

Първата крачка, отдавнашната, беше въвеждането на издирването на това заболяване. Широко се използва терминът скрининг, но един от най-точните му преводи за този случай е издирване. Много е важно да се отбележи, че ние не търсим заболяването в средата на хората с оплаквания, за което правим скрининг, а го търсим в средата на напълно здравите хора, които си нямат и хабер да се оплакват. Това е едното. Второто, може би ще остане откритие на века, за първи път беше създадена ваксина срещу причинители на злокачествен тумор. Това е именно ваксината срещу човешкия папиломен вирус, който причинява рака на маточната шийка.

Доц. Никола Василев каза, че дори и да си мислите, че сте здрави, би трябвало да има профилактика, би трябвало да има превенция. Какви са надеждите, които дават тези ваксини?

За да се схване тази надежда, тя трябва да бъде схваната от потребителя, от всеки гражданин, от медика, от администратора. Последният схваща най-трудно, защото нашият администратор обикновено мисли от избори до избори, а пък надеждата в този случай е нещо, което ще се реализира след години. Ако сега започнем да прилагаме тази ваксина масово, заедно с масовия скрининг, с масовото издирване на заболяването, може би след 10 или 15 години заболеваемостта ще спадне до едни съвсем пренебрежими стойности.

Кога трябва да бъдат поставени тези ваксини?

Ваксината може да се постави по всяко време, на всяка възраст, когато се касае за индивидуална профилактика. Лицето Х (братовчедка ми, дъщеря ми и пр.) иска да се профилактира. ОК, тя може да го направи веднага. Това няма да има ефект върху заболеваемостта в национален мащаб, ще има ефект върху нейното битие. Ако търсим ефект в национален мащаб е необходим масов скрининг, тоест поголовно ваксиниране на момиченцата и това е най-добре да стане на възрастта около 12 години.

Защо, така по-раничко?

Защото е по-голям шансът огромната част от ваксинирания контингент да не води полов живот. Както ви казах рискът настъпва със започването на полов живот.

Дори Македония и Румъния безплатно ваксинират малките момиченца. Ние пак сме извън класацията, така ли?

Това си е за изчервяване, за съжаление е така.

Какъв е механизмът за поставяне на тези ваксини като дози, като продължителност?

То е много просто. Правят се три инжекции с една тънка игличка в областта на рамото през два или три месеца.

Ще има и кръгла маса за обсъждане на постиженията и перспективите за превенция на рак на маточната шийка на 26 януари в зала „Изток” на Народното събрание с участието на народни представители, водещи медицински експерти, ще бъдете ли и вие там?

Аз ще бъда там и ще докладвам в рамките на десетина минути една консенсусна декларация, която бе приета през септември миналата година на Националната конференция по онкогинекология и която засяга точно проблемите на предпазването от рак на маточната шийка.

Бихте ли ни сканирали първите пет точки от нея?

Най-важната точка от нея е може би, че не можем да искаме резултат без да комбинираме и двата метода – скрининг и ваксина.

Защо българинът винаги отива на доктор в последния момент?

Може би този въпрос е по-добре да го зададете на немедицинско лице, защото това е българинът, който не ходи на лекар. Не, че медицинските лица – лекари, сестри и пр., презглава са се затичали да ходят да си правят профилактични прегледи. Не знам дали това е някаква народопсихология, струва ми се, че ние имаме малко вглъбяване в себе си, когато стане дума за нашия собствен организъм, си казваме: „защо пък аз, най-вероятно не съм болен, точно на мен ли” или пък, нещо друго, което съм го срещал: страх ни е да не би нашите най-черни страхове да се потвърдят от медицината.

Две думи за това защо половият живот отключва това заболяване? Каква е тайната?

Днес е сигурно, че почти сто процента от случаите с рак на маточната шийка се предизвикват от вирус. Този вирус се предава по полов път. Съвсем накратко това е тайната, защото казах две изречения, искам да дам и пояснение, защото казани така, те водят до едно тежко психиране на населението. Аз все по-често срещам пациентки, които идват при мен или пък майки, които водят дъщерите си, които са бледи, разтреперани, защото са открили този вирус в себе си или дъщерите си и мислят, че едва ли не утре ще се разболеят от рак. Значи не е чак така. Горе-долу една на 2000 жени, опаразитени от този вирус, развиват рак и то между 10 и 15 години след контакта с вируса.

До колко е важна маточната шийка за една бъдеща бременност?

Чисто теоретично погледнато тя може да забременее и да износи бременността и без маточна шийка с някакви спомагателни средства, които изкуствено ще затворят нейната утроба, така че да дадат възможност на бебето да се развие. Това са по-скоро празни приказки. Може да стане, ама по принцип не става, а е крайно желателно. Маточната шийка безусловно е от решаващо значение за успешното износване на бременността и за раждането.

Добре, още от това ваше събиране на онкогинеколозите в Несебър, какво още искате да сложите на дневен ред пред обществото?

Това, което на мен ми се иска да сложа на дневен ред е, че не бива да се подхожда, както имаме обичай да го правим кампанийно, „да впрягаме каруцата пред коня”, защото, чува да кажем един отговорен администратор, държавник, че има такъв проблем и казва: „Да, ето тук една работна група, в срок от два месеца да ми представи програма и да почваме да действаме по тази програма”. Значи така не става. Между другото, на тази конференция в Несебър имаше много чужди експерти и то от най-висок европейски ранг, беше една много престижна конференция, и те бяха единодушни, че минимум една година е периодът, за който трябва да се подготвят нещата – от взимането на решенията това нещо да се прави до започването на действията.