По-ниските тарифи за роуминг ще важат от август
По-ниските тарифи за роуминг ще важат от август / netinfo

Почти 150 милиона европейци използват роуминг услугите на мобилни оператори. Това означава, че поне толкова хора се вълнуват от това, че се Европейският парламент гласува законодателния доклад за намаляването на таксите за роуминг в ЕС.

След четири кръга преговори държавите членки и евродепутатите на 15 май постигнаха споразумение таванът да е от 49 евроцента за изходящите телефонни разговори от чужбина и 24 евроцента за входящите телефонни разговори, когато абонатът е извън родната си страна.

Ограничението, което Европейската комисия ще наложи на мобилните оператори, задължително ще се почувства от потребителите, те ще могат да говорят на по-ниските тарифи вероятно още през август – това каза в интервю за „Дарик кафе” Ник Хийнан от Информационната агенция на Европейската комисия.

Според него няма опасност операторите да повишат вътрешните цени, когато таванът на роуминга ограничи печалбите от тази услуга, заради силната конкуренция на мобилни услуги във всички страни членки.

Очаква се новият регламент да влезе в сила в средата на юни, след това мобилните оператори ще имат един месец на разположение, за да информират абонатите си за новите цени на роуминг услугите.

Определянето на таван в тарифите на роуминга ще доведе ли до намаляване на цената за клиента?

Да, разбира се. Целта на този нов регламент е да постави таван на цените на роуминг услугите в Европейския съюз. За да стигнем дотук, ние анализирахме много внимателно съотношенията между роуминг тарифите в различните страни членки и сега нашата цел е да поставим максималната цена за роуминг.

В направените анализи експертите от ЕК стигнаха ли до заключението, че съществува скрито крос-субсидиране, т.е. тарифите в страните членки са по-ниски благодарение на приходите на операторите от роуминга?

Ние имаме така наречените „пределни цени на мобилните услуги”, които представляват цените, които един мобилен оператор фиксира към друг мобилен оператор от друга държава при образуването на ромунг тарифите. Именно тези цени бяха обект на нашия анализ. В случая крос-субсидирането не е нормална практика, защото вие трябва да разберете, че цените на един мобилен оператор на една страна към мобилен оператор от друга държава може да варират в зависимост от договорката.

В този смисъл има ли опасност операторите да повишат вътрешните цени, когато таванът на роуминга ограничи печалбите им от тази услуга?

Съмнявам се, че това ще се случи. Причината да мисля така е, че вече съществува много силна конкуренция на мобилните услуги във всички страни членки. Вярвам, че може да си представите ситуацията, в която би изпаднал един оператор, ако реши да повиши цените на телефонията.

Новите цени автоматично ли ще влязат в сила за всички потребители?

Очакваме в средата на юни този регламент да влезе в сила. След това мобилните оператори ще имат един месец на разположение да информират своите абонати за новите цени на роуминг услугите. В този смисъл, те могат да използват това време и за да рекламират новите, по-ниски тарифи на тази услуга. След като един абонат бъде уведомен за промяната в цената, той автоматично ще може да използва новия тарифен режим. Ние очакваме два месеца след приемането на новия регламент, тоест в средата на август, абонатите вече да разговарят на преференциалните цени.

Хората, които ползват по-ниски от новите тарифи заради специални преференциални пакети, ще бъдат ли ощетени?

Не, защото всъщност регламентът не прави разлика между абонатите, които са сключили договори за използване на специален пакет от услуги, и останалите клиенти.

Как ще бъде уреден въпросът с цената на роуминга между компания от ЕС и компания извън ЕС?

В последните няколко месеца получихме много запитвания от редица компании от цял свят, които поискаха разяснения за новия регламент. Някои компании изявиха желанието си да проучат отблизо европейския опит. Така не само че промяната на роуминг тарифите в Европа е изключително интересна за самите европейци, но тя се наблюдава и от други континенти, които биха възприели нашия опит.

Накрая, каква ще бъде средната цена на роуминга в ЕС?

Имаме две основни цени, които ще влязат в сила веднага. Цената на обажданията „към дома”, тоест, ако ти си в чужбина и използваш мобилния си телефон, за да се обадиш в собствената си страна, ще имат таван от 49 евроцента на минута. Ако получавате обаждане от вашата държава в чужбина, максималната цена трябва да бъде не повече от 24 евроцента на минута.