Петър Кънев: Руската страна гледа по-благосклонно на България
Петър Кънев: Руската страна гледа по-благосклонно на България / снимкa: БГНЕС

Депутатът от БСП Петър Кънев в предаването "Седмицата" на Дарик.

Колко ще струва отпадането на посредниците? Цената да не би да е вземе "Газпром" директно тръбите за разпределение на газ на дребно, ако съдим по...

Не съм чул такава новина. Това, което там чухме и от министър-председателя Путин, и от президента Медведев, беше категоричното им искане към ръководството на "Газпром" незабавно да влезе в преговори с "Булгаргаз" за премахване на посредниците. Разбира се, има доста условия. Аз, като кажа незабавно, не значи, че от утре няма да има посредници. Беше споделено, че това са три договора, които изтичат три последователни години с три посредника - 2010, 2011, 2012, и постепенно с отпадането на тези договори ще отпадне и нуждата от посредници. Не мисля, че България е в доста изгодна ситуация в момента, това го почувствахме и на място. Такова беше и поведението на президента Първанов - категорично искане и за компенсации, и за ускоряване на проекта "Южен поток". Не мисля, че ние ще трябва да плащаме някаква допълнителна цена. Няма логика просто.

Казахте, че има много условия. Я ясно ги формулирайте. Какви са условията на руснаците?

Предполагам, че първото условие ще бъде не може без незабавно да бъде прекратен един договор, който изтича 2010 година. Това е първият договор с "Овергаз".

Е, няма да е първият случай да се анексира, както пък нали през 2010 изтичаха ниските цени за България, пък ние се навихме по-рано.

Не мисля, че руската страна ще се съгласи на толкова бързо, незабавно приключване на договора с "Овергаз". И второ, все пак там беше коментиран и вариантът пролетта на тази година да се пристъпи авансово към разговори за предоговаряне условията по доставката на газ.

И какво още искат руснаците?

Така че не съм оптимист, че незабавно ще се пристъпи към приключване, но особено Владимир Путин, министър-председателят, беше абсолютно категоричен, че на тях големите им проблеми в Украйна са дошли точно до това разводняване на участието на посредниците и те не виждат никакъв смисъл да има такива.

Добре, кога тогава ще има директен договор с "Газпром експорт" с...

Предполагам, че до края на годината ще има нов договор.

А какво искат да се предоговаря за доставките?

Беше споменато, че при новия договор може да се предоговарят и формулата, и условията на доставка. И цената на доставка.

Тоест без посредници, но по-скъпо?

Предполагам, че схемата ще бъде точно обратната - без посредници и естествено по-евтино.

През седмицата чух тълкувания от експерта Атанас Тасев, че от посредниците всъщност се печели в цената, защото те обикновено се регистрират на най-неведоми места с много добри данъчни условия, а сега при директни договори ще трябва да се платят тия данъци, които иначе не се плащат.

Вижте, като тръгне една криза, специалисти толкова много, че вие виждате последните няколко седмици хора, които през живота си не са помирисвали природен газ, станаха големи специалисти. Не искам да изземаме функциите на "Булгаргаз" и на енергийния холдинг, които ще водят тези преговори. Мога само да ви кажа, че посещението за мен беше успешно и не заради това, че аз съм бил там. Все пак аз, това е пето или шесто посещение в последните три години, като председател на групата за контакти между парламентите на България и Русия бях на абсолютно всички посещения. Посещението тръгна доста интересно, както на самата презентация на книгата, нашият президент Първанов каза, че посещението ни е в сянката на неотдавнашната газова криза, така и приключи, но в същото време останаха няколко добри новини, които не бяха коментирани. Лично моето впечатление е, че руската страна гледа доста по-благосклонно и по-добронамерено на България в момента, като това си го обяснявам с изключително дълбокия конфликт, който вече е навлязъл в отношенията между Русия и Украйна по газовия проблем и опасенията на Русия, което и президентът Медведев го сподели, и министър-председателят Путин, че ситуацията в Украйна, политическата, е такава, че едва ли близките месеци, а не се знае и след изборите за президент в Украйна как ще се развият нещата. Може да се разчита, че Украйна ще бъде един добър и коректен транспортьор. Точно заради това руската страна е изключително заинтересована да ускори "Южен поток". Новото е, че на всички разговори президентът Първанов изрично, категорично каза, че тази криза доведе дотам, че ние ще ускорим пък търсенето на алтернативни доставчици, а не трасета само, което означава, че в ход трябва да станат и байпасите и с Турция, и с Гърция. Разбира се, и с Румъния. Руската страна, напротив, не реагира остро срещу изричното желание на България да се ускорят работите но "Набуко". Това беше изтъкнато и пред двамата президенти от нашия, Първанов, че "Набуко" е един приоритетен проект вече не само за Европа, но и за България. Разбира се, руската страна както винаги, така, изрази скептицизъм, че за "Набуко" няма газ. Може и да е така. Аз по-скоро мисля, че не е точно така, но бъдещето ще покаже.

Още две думи за газа. "Първанов поиска газови компенсации и получи архиви" - удачно заглавие в сайтовете. От Москва разбираме - компенсации от Киев? Така ли може да се обобщи опита на България да получи компенсации?

Не е точно така. Невинаги четенето на сайтове е полезно. Мога да ви кажа, че българската страна внесе няколко варианта за искане за компенсиране, с намаляване на цените. Единият от които обаче, най-интересният, беше руската страна да даде съгласието си да извърши транспортиране, т.е. само транспортна услуга, на предварително договорени и закупени количества от България газ от Тюркменистан и Азербайджан.

Ама руснаците не са съгласни.

Не, не го отхвърлиха. Досега това беше абсурдна тема за тях, тема табу. Този път това априори не беше отхвърлено, което вече показва една промяна в позициите и на руската страна.

Другата новина, съвсем на кратко, да коментираме, е дългът... за трети път подписват, че ще го връщат - 1995 г., 2002 г.

Той не знам дали за трети път и не знам дали вече това е и новина. Истината е, че тук българската страна играе изключително твърдо, аз съм в течение на последните разговори с руската преди заминаването на Първанов, и беше казано, че, ако няма подписване и решение на правителството на Русия за връщането на дълга, под въпрос е пътуването за Москва. В този състав на делегацията.

А защо се циганят за тези 38 милиона долара, когато се говори за милиарди, които се влагат в "Южен поток"?

Не се е говорило за никакви милиарди. Договорът за дълга беше подписан преди 10 години и беше в рамките на около 100 милиона лева. Знаете, че във времето имаше стокови кредити, доставки за "Кремиковци" и за авиацията. Останаха едни 38 милиона долара, аз не... казах лева може би, долара говорим, които са една смешна сума и които не могат да бъдат предмет на колебание от една велика сила като Русия. Този път тази тема приключи окончателно. Беше подписано, до няколко дни сумата трябва да е тук. Аз, честно да ви кажа, не мисля, че това е новината от Москва за външния дълг. Толкова пъти все си връщаме външния дълг, че едва ли това е новината. Новината за мен е, че след 14 години влачене на един проблем, това е т.нар. социално споразумение, който е изключително важен. Той касае... точната цифра или е 70 000 или е 80 000 българи, работили в обектите на великата съветска страна през онези времена и които чакат своите пенсии от тези години. Договорът от 14 години се влачи основно, хайде да кажем, по вина и на двете страни, но повече на другата, тъй като много по-малко руски граждани са работили в България и сами разбирате, че основният платец ще бъде руската страна. Това беше категорично заявено от президента Медведев и съобщено на пресконференцията, че на 26 този месец министър Емилия Масларова ще го парафира в Москва.

Какво точно очаква България да направи руският патриарх по дебата за разкола на уж самостоятелната Българска православна църква?

Вижте, аз не съм теолог, не съм специалист, за съжаление не съм и юрист.

Българският президент бил карал руския патриарх...

Да бъдеш юрист теолог е най-великото нещо, защото там се коментираха точно такива проблеми. Истината е, че руската православна църква е изключително притеснена от прецедента, в който граждански съд в Брюксел, в Страсбург, взима решение и узаконява дубъл синод. Притеснението между другото не е само на Руската православна църква, а и на Римокатолическата църква. Така, че в скоро време... това беше темата на разговор. Аз не виждам нищо лошо в това. Темата се повдигна между другото не от президента Първанов толкова, колкото от владиката Николай и от новия руски патриарх. Но президентът Първанов категорично изрази подкрепата на българската държава за... на страната на Българската православна църква в този спор. Но темата, аз самият не съм специалист, разпитвах на място, се оказа, че е доста деликатна и е доста опасна.