Петър Кънев: Не съм убеден, че плоският данък ще е 10%
Петър Кънев: Не съм убеден, че плоският данък ще е 10% / netinfo

Интервю с Петър Кънев – депутат от Коалиция за България и зам.-председател на Комисията по икономическа политика в НС

Г-н Кънев, името ви отново влезе в оборот за кметската надпревара в столицата. Разговаряха ли от БСП с вас, дали сте дали вече своя отговор?

Това, което става последната седмица – да се тиражира името ми в медиите, е доста странно за мен, защото не сме водили с никого разговори. Преди около три месеца имах един разговор само. Тогава категорично казах, че в момента имам доста сериозни ангажименти, свързани с парламента, и не бих желал да влизам в тази надпревара. Достатъчно ангажименти имам с новата парламентарна подкомисия по контрол на публичния сектор, т.е. по контрол на харченето на бюджета. Достатъчно работа ще имаме и с налагането от Нова година на трите промени, които ни очакват – плоския данък, трите процента осигуровки от 1 октомври и вдигането на пенсиите. Така че, ако трябва да ви отговоря конкретно и точно, отговорът ми е „не” – няма да участвам в тази надпревара. Смятам, че имам достатъчно ангажименти в парламента.

Все пак, ако от ръководството на левицата разговарят с вас, биха ли могли да ви разубедят?

Малко вероятно е такъв случай. Още повече, че миналия петък бяхме заедно с премиера на тържествата в Пампорово и не стана въобще дума за това. А и никой до момента не е звънял и по никакъв повод не е ставало въпрос. Даже не съм и номиниран от районните организации. Те номинираха над 30 човека, доколкото си спомням. Познавам голяма част от тези хора и всеки един от тях поотделно има дадености и възможности да бъде добър кмет. Има достойни хора и аз съм абсолютно убеден, че в близките две седмици градската организация на БСП и нейното ръководство ще намери едно добро решение.

Фактът обаче, че всичко това се върши наистина в последния възможен момент, не ви ли кара да мислите, че БСП като че ли се е отказала от това да печели битката в София? Чуха се вече и такива мнения.

Доколкото познавам БСП като партия, тя никога не се отказва. Така че едва ли БСП се е отказала да печели изборите в София – БСП не се отказва лесно.

Приветствахте идеята да се въведе плосък данък – веднага обаче се появиха и негативни реакции на хората, които получават хонорари например. Оптимист ли сте, че този данък ще бъде гласуван в анонсирания размер 10 процента?

Много често страдаме от идеологеми, когато започнем да спорим кое е ляво и кое дясно. Не знам защо в някои от средите на БСП - в неголяма част от тях, плоският данък се коментира и се рамкира като един десен данък. За мен няма леви и десни данъци, има данъци, които са добри и лоши. Плоският данък в края на краищата е един данък, който ние последни въвеждаме в цяла Източна Европа. Всички, които го въведоха преди нас, дръпнаха много напред. Приветствам смелостта на колегата Петър Димитров, сега министър на икономиката, който буквално до последния момент се бореше плоският данък да бъде вкаран в дневния ред на срещата на коалицията в Евксиноград. Не съм убеден, че той ще бъде 10 % – може да бъде и 11%, може да бъде и 12%. Тепърва предстоят доста сериозни анализи. Разбира се, колкото по-нисък е размера му, толкова по-добре и за българския бизнес и за българските граждани. Но не бива да се избързва с оценките. Бях малко изненадан от първите реакции на някои от медиите, които доста остро критикуваха плоския данък и то само в частта му, че ще има орязване на допълнителните присъщи разходи на свободните професии. Търси се някакво решение, при всички случаи няма да допуснем, въвеждайки плоския данък, да пострадат определена група или категория граждани.

Казахте „не съм убеден, че данъкът ще бъде 10%” – имате съмнения, че бюджетът би издържал толкова нисък процент или нещо друго?

Не бих казал, че бюджетът не би го издържал. По-скоро и преди заседанието в Евксиноград разчетите се правиха и за 11 процента, и за 12 процента и за 13 процента. Голямата тема е, че ще има плосък данък. Нека да оставам спокойно Министерството на финансите да направи своите разчети и след това пред нас има достатъчно време до началото на работата по обсъждането и приемането на бюджета. Предполагам, че до края на септември ще имаме яснота колко точно ще бъде плоският данък.

Вие г-н Кънев, сте човек от реалния бизнес – нямате ли притеснения, че подобна мярка се предлага точно преди местен вот? Ваши колеги коментираха планираните мерки като флирт с народа.

Вижте тя демагогията и флиртуването с електората не е измислена от нас, а идва от древногръцки времена. Няма нищо страшно в това. В края на краищата ние всяка година имаме избори и не можем да чакаме следващата година – 2008-ма, когато няма да имаме избори, тогава да си правим цялата реформа, за не ни обвинят, че сваляме данъците. Какво по-хубаво от това да сваляш данъците и да увеличаваш пенсии и заплати? Пътят, по който върви и ръководството на Министерството на финансите и правителството като цяло, е правилен. Трета година се свалят много сериозно данъците за икономиката и за бизнеса, той от своя страна отговоря с нормална и логична реакция – като се увеличават рязко постъпленията.

Министерството на финансите трябва да си направи добре разчетите и да видим колко ще ни струва покриването на тази граница между 220 лева и 400 лева, където действително ще бъдат намалени реалните доходи /б.ред. след въвеждането на плосък данък/. За публичният сектор проблем няма да има – там просто ще се коригират заплатите в посока нагоре. А за частния сектор, винаги съм го казвал – нито един работодател в частния сектор няма да си позволи, заради 10 или 15 лева спад на реалната заплата, да си изгуби работник или служител. Да не говорим че – публична тайна е, че реалните заплати са доста по-високи от декларираните, специално в този сектор. И ефектът ще бъде първо в посока изсветляване – това го гарантирам.