Петер Медеши:Ако държавата се оттегли от икономиката, корупцията ще намалее
Петер Медеши:Ако държавата се оттегли от икономиката, корупцията ще намалее / снимка: БГНЕС

Петер Медеши, президент на Унгария в периода 2002-2004 г., а след това депутат. Когато имиджът на една страна пострада, е много трудно това да се промени. На България й е нужна силна валута, ниска инфлация и по-малко държава в икономиката, за да се пребори с корупцията, казва в предаването по Дарик „Ориент експрес” бившият премиер на Унгария.

Г-н Медеши, Вие имате дълга и пъстра политическа кариера. Как и защо станахте политик? Ако отново трябва да избирате, бихте ли го направил отново?

Най-напред, добър ден. С радост отговарям на въпросите Ви. Защо избрах политическото поприще – за това има една причина. Смятам, че всеки политик трябва да вярва в нещо и да желае нещо да направи за интересите на своята страна. Трябва да има идеи и концепция. Аз чувствах, че трябва да направя нещо за страната си, за да бъде успешен член на Европейския съюз. За да можем да живеем културно и богато. Затова се заинтересувах от политиката. От това следва, че отново бих направил същото. Нямам причина да отговоря друго. Не съжалявам за времето, което съм прекарал.

Има ли Унгария финансови и икономически проблеми? Доколко за това е причина международната икономическа криза и какво би могло да бъде влиянието на вътрешнополитически погрешни решения?

Унгария премина през труден период и днес също живее в такъв, както и всички други държави. Естествено, Унгария има и своите специални причини. Една от тях е, че в Унгария има правителство на малцинството. Това е по-трудно, защото решенията по-трудно се прокарват през парламента и се приемат от обществото. Особено когато има криза на световната икономика, не само трябва да се справяме с кризата с преходни мерки, а трябват по-дълбоки стъпки, по-важни промени и реформи. А за това пък е необходимо парламентарно мнозинство. Така че правителството на малцинството е едното, което прави унгарската ситуация по-трудна. Освен това Унгария навлиза в нова отсечка от развитието си. По-рано много добре използвахме притока на чужди капитали към Унгария и избрахме по-екстензивна посока на развитие. Сега обаче сме достигнали до онази точка, където има нужда от реформи, от повече принадена стойност в производството, от повече научно-развойна дейност. Като резултат от всичко това се произвеждат по-ценни стоки и услуги. А това, както споменах, изисква много големи промени. Към това се добавя и световната криза, която засяга всички държави. Световната икономическа криза застигна Унгария по лошо време, когато имаше висок бюджетен дефицит. След 2004 г. дефицитът стремително се увеличи до края на 2006 г. Второто правителство на сегашния премиер Дюрчань стигна до решението да намали бюджетния дефицит и да предприеме необходимите дълбоки мерки и стъпки. Те се случиха и са резултатни. Днес можем да кажем, че дефицитът е 3% от БВП, което е приемливо. Държавният дълг е 68 – 70% от БВП – не е лошо. В много страни като Германия, Франция, Белгия е много по-висок, а тези страни са членове на Еврозоната. Миналата година инфлацията отиде под 5%, а тази година ще бъде под 3%. Коригиращата пограма беше успешна, но пристигна късно. Като следствие Унгария е по-болезнено засегната от кризата, отколкото други държави. Според мен Унгария има голяма нужда от реформи и промени. Политиката не трябва само да оправи балансите на икономиката, а има нужда и от стъпки за икономически растеж, особено в днешния свят, когато живеем в рецесия – независимо дали става дума за по-развитата част на Европа или за новоприсъединилите се държави. Необходим е пакет за стимулиране на растежа, който да бъде умен и ефективен. В края на януари ще има извънредно заседание на парламента в Будапеща. Надявам се, че ще приемат тези необходими мерки. Като цяло съм оптимист за съдбата на Унгария, но трябва да добавя, че живеем в труден период.

Може би знаете, че България има проблеми със своя международен имидж в Брюксел. Има ли лесен изход от това? Какво бихте ни посъветвал?

Вижте, ако образът на една страна не е благоприятен, това не е лесно да се промени. Много трябва да се работи върху това. Една лоша стъпка лесно води до лош имидж и трябват много на брой добри малки стъпки, за да се коригира той. Съветът ми е България да напредне с реформите, да се предпазва от растяща инфлация. Имате нужда от стабилна и силна валута. Убеждението ми е, че държавата трябва да се оттегля от икономиката. Възможно е това през този период да изглежда противоречиво, тъй като всички мислят, че заради световната икономическа криза държавата върви напред и решава всички проблеми. Държавата не може да реши всичко. Не трябва повече държава, а по-добра и по-ефективна държава. Ако държавата не се намира навсякъде, тогава и корупцията е по-малка. За съжаление, присъствието на държавата само по себе си крие възможностите за корупция. По-малко държава означава по-малък риск от корупция. Затова смятам, че трябват повече реформи и по-голяма публичност за това, че България много неща е решила през последните години. Мои добри лични приятели са ми и бившият премиер Симеон, и настоящият Станишев. И бившият, и сегашният президент. В България има много отлични и умни хора, добри политици. Трябва да можете на кажете и да „продадете” на Брюксел новините за това колко много неща са се случили. Не могат да се чуят лоши новини за съдбата на турското малцинство – това защо не можете да го кажете като успешна история. Има много конфликти в други държави в Централна Европа по отношение на малцинствата. Трябва да се излезе и по-смело да се каже какво е направено. А ако не е направено, тогава се връщам към предишните си съвети.