П. Милевски: Цената на газа се променя в резултат на международната конюнктура
П. Милевски: Цената на газа се променя в резултат на международната конюнктура / cнимка: Sofia Photo Agency
П. Милевски: Цената на газа се променя в резултат на международната конюнктура
24624
П. Милевски: Цената на газа се променя в резултат на международната конюнктура
  • П. Милевски: Цената на газа се променя в резултат на международната конюнктура

Днес правителството не прие на редовното си заседание наредбата, която можеше да смекчи ценовия скок на природния газ и на парното отопление от 1 януари. Според предварителните разчети на ДКЕВР парното ще поскъпне с около 10%. Скокът обаче може да е двойно по-нисък, ако наредбата, която регламентира синьото гориво да не променя цената си по време на отоплителен сезон, беше приета днес, за да влезе в сила до края на годината. По темата събеседник в „Денят" на Дарик председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества и изпълнителен директор на „Топлофикация-София" Петко Милевски.

Новогодишно сурвакане с по-високи цени на парното чака абонатите. Има ли все още реална възможност тази наредба, за която говорим, да влезе в сила преди окончателното утвърждаване на цените и парното да поскъпне не с 10%, а с до 4-5%?

Говорим вероятно за две различни неща. Има проект за наредба, която беше подготвена от ДКЕВР, чиято цел е плавно и смекчено променяне на цените на суровина газ, така че това да се отрази автоматично и върху цената на топлинната енергия по същия плавен начин, а не както примера от миналата година ни подсказва. Разбира се, повишението на цената на газа не е функция на приемането или неприемането на тази наредба в момента. Цената на газа се променя в резултат на международната конюнктура и формулата, по която се определят цените.

Да, но от Държавната комисия ни увериха вчера, че ако бъде приета до края на годината, т.е. преди да бъдат утвърдени окончателно цените на газа и на парното, скокът ще бъде смекчен тъй като ще има повече инструменти да влияе върху цените на природния газ.

Все пак мисля, че това, което вие сте получили като информация от ДКЕВР - тази наредба се отнася за един период, който е не от 1 януари 2010 г., а малко по-нататък във времето. Така или иначе пунктуация на цените на газа има, те са факт и ние трябва да се съобразим. Аз не мисля, че това представлява някаква драма, тъй като ние сме вече 20 години в пазарна икономика и такава промяна на цените има ежедневно, буквално във всичко. Защо трябва това нещо да бъде перифразирано по един начин специално за една цена и концентрирайки се върху това, върху цената на топлинната енергия.

Без да го превръщаме в драма трябва да отбележим, че е неприятно в момент на криза, по време на празници хората да изпитат на гърба си и по джобовете си едно ново поскъпване на каквото и да било, в случая парното отопление, когато то е неизбежно при минусови температури навън. Кажете с колко по-скъпо трябва да е парното от началото на следващата година ако природния газ скочи с предвидените 15,6%.

Преди два дни имаше консултативен съвет в ДКЕВР. Там бяха и колеги от промишлеността, от електроразпределителните предприятия, експерти от ДКЕВР. Разговаряхме за евентуално повишение на газа с 15,4 %. При едно такова повишение на цената на газа неминуемо е повишението на топлинната енергия и електрическата енергия, която ние произвеждаме като топлофикационен сектор. В тези граници между 9 и 11% в зависимост от производството на всяка една от топлофикациите в страната. минавайки през съответната формула и производството на електрическа и топлинна енергия се стига до тези проценти. Това е автоматично в резултат на една наредба, която беше приета миналата година.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл