Овчаров: Новият енергиен министър не е компентентен – получи награда за слугинажа
Овчаров: Новият енергиен министър не е компентентен – получи награда за слугинажа / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Очевидно възнаграждение за слугинажа" - така Румен Овчаров определи в ефира на Дарик изборът на Теменужка Петкова за министър на енергетиката в новото правителство. По думите на Овчаров Петкова е изпълнила поръчките, които са й били възложени, докато е работила в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Той обаче е категоричен, че новият енергиен министър не е компетентен да реши нито един проблем в енергетиката. „Кабинетът е всичко друго, но не и експертен", коментира още бившият икономически и енергиен министър часове след избора на новото българско правителство.

Какво виждате в тази коалиционна формула и тези нови министри?

Кабинетът е всичко друго, но не и експертен, не и компетентен, не и професионален. Учудваща за мен е готовността на някои хора на всяка цена да станат министри, независимо от нивото на некомпетентност, която имат в съответната област. Другото, което ми прави впечатление, е пълното отсъствие на лоялност. Каквато и да била лоялност - лоялност към партии, към кауза, към идеология, към избиратели. Не може преди избори да твърдиш, че ГЕРБ е основният ти политически противник и си лява алтернатива, и сега изведнъж да си в правителството на ГЕРБ. Да твърдиш, че няма да допуснеш никога Бойко Борисов да бъде премиер и сега да бъдеш министър в неговото правителство. Мисля си, че все пак известна степен на лоялност и към избирателите трябва да съществува, иначе всичко става много евтино.

Какъв интерес или интереси, ако има такива, прозират зад това, което успя да обедини тези хора и тези политически сили в съставянето на това правителство?

Интересите са различни на различните партии. Всеки си има своя собствена визия затова какво ще спечели и какво няма да спечели. Въпросът е, че в това, което ги обединява, не прозира основният проблем на България и аз не зная дали не е вече време да го кажем много силно и много ясно, че този проблем е икономиката на страната. "Икономиката, глупако!" - беше казал един американски президент преди 15-16 г. Ние нямаме икономика. И като гледам този състав от министри, които отговарят за икономическото развитие, като гледам кой е министър-председател, трябва да ви кажа, че ние отново няма да имаме икономика. Отново ще имаме разпределение на поръчки, на порции и т.н., но няма да имаме работеща икономика в България. И проблемът не е само в плоския данък, той изигра своята роля. Сега дали с плоския, или без плоския данък, в България инвеститори не идват, икономиката ни е замръзнала.

Сега обаче ще имаме отделно министерство на икономиката - разделиха голямото министерство на три?

Не зная дали е заради това да има на всеки по нещо, но като гледам експертния състав и на тримата, просто не ми се мисли за това какво ще се случи. Някой хора не искат да разберат, че енергетика в България вече няма. Борисов за четирите си години управление и със съдействието на следващото правителство разсипаха, унищожиха енергетиката. Той сега ще сложи там човекът, който му изпълняваше мръсните поръчки и ровеше под ноктите, за да извади някоя мръсотия и ако не може да я извади, да я измисли, той ще го сложи да решава проблем.

Енергетиката е високо професионална област, а не е област за вадене на компромати. Нека да се вадят и компроматите, но не може това да бъде най-важното. Ние унищожаваме отрасъла. България от страна, която беше светлинни години пред държавите около нас, бавно и сигурно се превръща в аутсайдер в енергийната област. Не искам да говоря пък за експертния капацитет на другите двама министри. Единият очевидно е готов за всякаква позиция - дали е транспорт, дали е туризъм, каква е разликата и двете започват с „Т", а за капацитета на г-н Лукарски просто въобще не бих могъл да разсъждавам.

Награда ли е за Теменужка Петкова този министерски пост - помня, че бяхте казал неотдавна, че освен в тефтерчето на Филип Златанов трябва да се видят тефтерчетата на други, едно от които нейното?

Ако искам да бъда язвителен, бих могъл да започна оттам, че това е просто очевидно възнаграждение за слугинажа, но въпросът е че то затапва отрасъла, че няма визия за решаване на тежките проблеми в този сектор на българската икономика, които са натрупаха през последните пет-шест години.

Казвал съм го и друг път, Теменужка Петкова изпълни поръчката, която й бяха възложили. Изпълни я абсолютно добросъвестно, така както й бяха казали, така е изпълнявала и много други поръчки. Казвал съм го - 17 акта за административни нарушения на предишния управител на АЕЦ „Козлодуй", всичките 17 паднали в съда. 24 акта срещу Дора Янкова точно в предизборната кампания, всичките паднали в съда. Особено скандалната проверка, която беше направена по договора за „Белене", след като вече беше взето решението - проверени 20 кашона плюс един куфар документи на „Атомстройекспорт", плюс три контейнера документи на „Шкода Експорт" - за пет дни от двама експерти. И открили, че няма договор, а пък България платила 5 млрд. без да има договор.

Тези неща вече съм ги говорил и даже не ми се и говорят. Въпросът е, че Теменужка Петкова няма компетентността да реши нито един проблем в енергетиката. Така както нямаха разбира се и много министри преди нея.

Патриотите обаче разчитат на сериозни проверки и ревизии, свързани с цената на тока?

Проверките не са лошо нещо, нека да се правят проверки, ревизии, но нека да сме наясно, че проверката само по себе си не решава проблем. Тя може да ти даде някаква допълнителна информация. Но когато ти пред себе си имаш такъв огромен проблем като огромната задлъжнялост на НЕК от 3,5 млрд.лв. , когато отрасълът ти е тотално дебалансиран и ежегодно се трупат пасиви от над 600 милиона - и ти не мислиш по тези въпроси, а си мислиш дай тука сега ще пуснем един човек, който е доказал, че може да намира мръсотии, сега ще го успнем да намери някоя мръсотия, за да я размахаме пак. Да, но това ще свърши работа за няколко месеца, след което отново ще стане студено. Отново ще се късат далекопроводите и няма да има кой да вдига стълбовете и хората ще стоят с дни и седмици в най-големия студ без електроенергия. Отново в София ще стоим без парно и ток.

Как в политически план приемате ходът на АБВ да подкрепят с участие правителството ? Зачеркнаха ли пътя си за диалог с БСП?

Неслучайно говорих за това, че е необходима някаква степен на лоялност. Лоялност към каузата, ако тя е лява, значи към лявата кауза. Ако тя е идеология, значи към социалистическата идеология. Ако си избран от леви избиратели, значи към тези избиратели. Чудесно е, сигурно там са решили, че по-силно ще ги легитимира в общественото мнение тяхното участие във властта. Не мисля, че това е решение на който и да е проблем. Още повече, че нищо ляво няма в тази коалиция и не знам точно като какъв ще се изявява Ивайло Калфин, освен като някакъв параван, зад гърба на който ще се вършат очевидно съвсем други неща.

Предвиждате ли пълен мандат на новата власт и очаквате ли сериозни реформи?

Честно казано никакви реформи не очаквам от тази власт. Очаквам едно такова популистко живуркане, каквото наблюдавахме по време на първия мандат на Борисов. Може би по-интелигентно, по-меко направено - не толкова нагло, не толкова грубиянски. Като експертен потенциал кабинетът за мен е на изключително ниско равнище. Според мен хората, които станаха министри даже не осъзнават сериозността на ситуацията, в която се намираме и необходимостта от компетентни и професионални решения. Така че единствено имам надеждата, че правителството няма да бъде за дълго.

Вие сте един от критиците на ДПС, отправял сте критики и в контекста на партньорството между БСП и ДПС. В пленарна зала обаче се чуха остри думи при гласуването на правителството, за втори път в новата ни история чух фразата, че „ДПС е проклятието на България"?

Не бива да се опитваме да си измием нашите собствени мръсни ръце с ДПС. Аз съм го критикувал от гледна точка на това, че ние сме позволявали на движението като една или друга съуправляваща партия да прави неща,които не би трябвало да му позволяваме да прави. Но не би следвало заради собствените си грешки, да заклеймяваме и неглижираме ДПС.

ДПС е българска партия, представител на една голяма част от българското население и нямаме право по никакъв начин да се опитваме да ги унищожим или вкараме в ъгъла. Трябва да се съобразяваме с тях, трябва да им дадем възможност да работят в България, да реализират политиката, която техните избиратели са ги пратили да реализират, но не да си развяват коня, да консумират власт и да раздават порции. Така, че грубо и неправилно е това анти-ДПС и антитурско говорене в този момент.