Николай Ишкитиев: Япония се завърна към нормалния ритъм на живот
Николай Ишкитиев: Япония се завърна към нормалния ритъм на живот / DarikNews.bg
Николай Ишкитиев
40863
Николай Ишкитиев
  • Николай Ишкитиев

Аварията във „Фукушима" тревожи по-скоро хората извън Япония. Самите японци вече се успокоиха. Това разказа пред Дарик българинът Николай Ишкитиев, който живее и работи в Токио. „След някои временни неудобства, ритъмът на живот изцяло се възстанови. Няма поскъпване на основни храни и стоки. Няма и поскъпване на тока", каза още той.

„За младите японци беше много необичайно да станат свидетели на режим на тока или празни магазини, но това продължи много кратко. Кризисната ситуация не стана повод за политически спекулации и народно недоволство срещу правителството", добави Ишкитиев. Недоволство има по-скоро към компанията ТЕПКО, която оперира с АЕЦ „Фукушима". На този фон кметът на Токио дори рискувал поста си с изказвания срещу ядрената енергетика, разказа още българинът. Не е добра прогнозата за пряко засегнатите от бедствията райони. Преди земетресението те са били обитавани от възрастно население, чиито основен поминък е бил земеделието. Сега просто няма млади хора, които да се завърнат там. По думите на българина независимо от всичко, обаче, японците няма да оставят и едно парче земя, което да не бъде обработвано.

Николай Ишкитиев благодари на Юлиана Андонова, която зае мястото на самоотлъчилия се български консул.

Ето какво още разказа българинът за Дарик:

Следихме всичко, което се случва, в интернет, всички новини от посолството. Първите няколко дни нямаше почти никакви новини. Всичко идваше доста по-късно след като се е случило като новина от посолството. Първите няколко дни това, на което се доверявахме, бяха новините, съобщенията и предупрежденията от американското- и английското посолство. След това българският консул напусна Япония, българското посолство беше преместено в Фукуока. Новият консул, който беше назначен на мястото на самоотлъчилия се - Юлиана Андонова, тя успя да ни възвърне вярата в това, че някой работи в посолството ни. Тя беше единственият човек, който остана в посолството в Токио, като през цялото време беше в интернет, през цялото време се свързваше с нас, организираше изпращането на хапчетата с калиев йодит - разбира се и съответните предупреждения за лекарствата - да не се взимат без предписание и без допълнителни указания. Успя да събере координатите на всички българи, които са в района на Токио и околните на трагедията места. Постоянно поддържаше връзка с нас. Много сме и благодарни за това, което направи.

Тук животът си тече абсолютно нормално и няма нищо от това, което се очакваше, че може да се случи. Няма спекула, не сме чули за случаи на мародерства в разрушените градове. Хората събират пари и ценности, които намерят и ги връщат на полицията. Веднага след земетресението изчезнаха доста от продуктите по магазините. Това беше отразено по медиите, като се казваше, че японците се презапасяват. Истината обаче не е точно такава. Оказа се, че много организации изкупуват храната от магазините и я пращат на пострадалите райони. Затова доста магазини бяха продали всичко, което имат. Не се увеличиха цените, напротив. Имаше автомати, които пускаха безалкохолните напитки безплатно. Не съм забелязал никаква промяна в цената на каквото и да е. Не мисля, че има каквато и да е спекула. Очаква се да има увеличение на цената на електричеството, но получихме поредните сметки и няма промяна. Дори и в тази огромна криза компанията ТЕПКО, която има да изплаща милиарди за о

Николай Ишкитиев: Япония се завърна към нормалния ритъм на живот
netinfo
безщетения, не си е увеличила цената на електричеството.

Производителите на ягоди са се оплакали, защото в момента е сезонът на ягодите в Япония. Аварията във „Фукушима" им създава проблеми и голяма част от тях трябва да бракуват стоката си. Заради това те се обърнаха към правителството и то обеща да изкупи цялата им продукция, независимо дали става за консумация или не и да ги обезщети по този начин.

В момента тук има местни избори, като интересното е това, че кметът на Токио беше преизбран. Той имаше няколко шокиращи изказвания след земетресението. Беше се обявил против ядрената енергия и ядрената централа. Японците много зле реагираха на това. Някои дори предричаха, че той няма да бъде преизбран заради тези си изказвания, но го преизбраха. Не мисля, че може да се каже, че има някакво голямо народно недоволство срещу политиците. Японците са наясно, че тяхното правителство направи всичко възможно по силите си, за да се справи със ситуацията. Много от чуждестранните медии се фокусираха изцяло върху ядрената централа. Само че за японците ядрената централа е много малка част от цялата трагедия, която се случи. Правителството направи всичко възможно да спаси хората, които останаха без подслон на студа в разрушените градове на север. Направи всичко възможно да възстанови доставките. Това е нещо, което всички оценяват.

Въпросът с ядрената централа малко или много не е работа на правителството. Тук поне така се приеме донякъде, защото това е частна компания, която е изключително силна и мощна, и правителството не се намесва в работата на големите частни компании. Основната работа се пада на ТЕПКО, така че много хора я Япония за изключително гневни на реакцията на ТЕПКО, но това не рефлектира върху политиците и държавата, защото според тях държавата наистина си върши работата.

За доста от пострадалите райони се чу, че е възможно да не се възстановят. Да, много ще се възстановят - казват, че има един период от 5-10 години, през който ще се възстановяват. Проблемът за японците е, че голяма част от засегнатите райони са земеделски общества на възрастни хора, които са доста консервативни. Притеснението е в това, че хората, които са изселени, които са загинали, че ще се разрушат патриархалните общества, защото там е нямало достатъчно млади хора, които да се завърнат и да се заселят наново в разрушените градове. Това е основното притеснения на японците за районите на бедствието.

В Япония, както и във всички високоразвити държави, я има тенденцията за миграция на младото население към големите градове. Цялото това крайбрежие, като изключим един град, всичко останало са едни гъсто заселени селски райони, занимаващи се със земеделие и риболов. Това са най-вече хора на средна възраст. Япония е една от най-застаряващите нации и младото население от тези райони е мигрирало към по-големите градове. Притеснението е, че няма да има кой да се завърне.

Има няколко градчета, които не съществуват вече. Ще бъде трудно да се изгради цялата инфраструктура на тези места. Възможно е просто тези малки градчета да престанат да съществуват.

Мога да гарантирам, че тук няма да остане нито едно парче земя, което да не бъде обработвано и експлоатирано. Това е Япония. Дори да се обезлюдят и да изчезнат тези населени места, японците ще намерят какво да правят с тях.