Н. Цонев: В нашата страна в момента нито един инвеститор няма сигурност
Н. Цонев: В нашата страна в момента нито един инвеститор няма сигурност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Н. Цонев: В нашата страна в момента нито един инвеститор няма сигурност
57614
Н. Цонев: В нашата страна в момента нито един инвеститор няма сигурност
  • Н. Цонев: В нашата страна в момента нито един инвеститор няма сигурност

Таксата за достъп до мрежата, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране въведе за производителите на зелена енергия, ще доведе до повишаване на цената на тока. Това прогнозира в интервю за Дарик лидерът на партия „Нова алтернатива" Николай Цонев. „Таксата за достъп до мрежата е въведена по един сложен за разгадаване от хората, непрозрачен начин, немотивирано, необосновано, изведнъж и то вече след като беше веднъж повишена цената на електрическата енергия. Би трябвало с въвеждането на тази такса да очакваме ново повишение", коментира Цонев, припомняйки, че електроенергията поскъпна с 13 на сто от средата на годината.

Според него таксата трябва да бъде отменена и да се направи обществен дебат, за да се разбере защо се въвежда тя и какви са мотивите.

„При това правителство нито един инвеститор няма да дойде в нашата страна, тъй като вече последните три години е доказано, че на това правителство не може да се разчита", коментира Николай Цонев. Той обясни, че бизнесът и всеки, който решава да инвестира, освен печалбата той търси сигурност, а в нашата страна в момента нито един инвеститор няма сигурност. Ето какво още каза Николай Цонев пред Дарик:


В писмото на Европейската банка за възстановяване и развитие е записано, че другата седмица ни очаква високопоставено посещение от тази институция. Толкова сериозни ли са критиките в това писмо, с което вие разполагате?

Да, критиките са много сериозни. Много сериозно се обръща внимание, че е влошена бизнес средата, че има вероятност много от производителите да изпаднат в несъстоятелност, което буди доста сериозна тревога в президента на Европейската банка за възстановяване и развитие, а буди тревога и в цялото наше общество. Ние алармирахме обществото, тъй като това писмо е получено на 1 октомври и никакви мерки до този момент не са взети, не са се срещали хора от правителството с цел да се
уточнят проблемите, които излизат от приемането на тази такса за достъп до мрежата, което е със задна дата. За отбелязване е, че четири сериозни групи са заинтересовани от този проблем да бъде разгледан публично и да бъде решен, като, на първо място, освен Европейската банка за възстановяване и развитие това е Асоциацията на банките в България, които също са изпратили протестно писмо, Асоциацията на производителите на електроенергия, които също са изпратили протестно писмо. И не на последно място писмо са изпратили посланиците на 15 държави до правителството и никой по никакъв начин не се среща с тях и не го решава въпроса, и се стига до положение, че президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие алармира правителството и изпраща свой вицепрезидент да обърне внимание по този въпрос.

Защо всъщност се стига до това сложно заплитане на казуса с таксите за достъп до мрежата? Откъде тръгна целият проблем и защо, така, няма развръзка по нормалния начин - начин на преговори, а не чрез протести и не чрез сезиране от високи институции, вместо да се чуем тук, в България?

Истината е, че тази такса е въведена по един сложен за разгадаване от хората, непрозрачен начин, немотивирано, необосновано, изведнъж, и то вече след като беше веднъж повишена цената на електрическата енергия. Естествено би трябвало с въвеждането на тази такса да очакваме ново повишение на цената, още повече че тези около над 200 милиона лева, които ще влязат за година, те ще влязат в три частни дружества плюс държавното НЕК и по никакъв начин не поевтиняват цената на тока, а напротив, точно би трябвало да очакваме оттук нататък още едно повишаване. И аз съм изключително изненадан, тъй като партия "Нова алтернатива" непрекъснато говори за качествено и ефективно управление, защо възлови министри от това правителство не взимат никакви мерки, като примерно, да речем, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев дали е представил оценка за въздействието върху икономиката ни и бизнес средата, или пък влиянието върху чуждестранните инвестиции преди и след въвеждането на таксата, тъй като регулаторът е независим орган, въпреки всичко правителството трябва да има отношение към този проблем. Министърът на труда примерно направил ли е изчисления, че 20 хиляди души от този сектор ще отидат на улицата? Знае ли министърът на финансите, наясно ли е
с очаквания ефект върху банковата система, както вследствие от необслужените кредити всичките тези производители, които... необслужените кредити може би ще станат около 200 милиона евро.

Вие очертахте един доста сериозен сценарий, който би се развил, ако не се премахне тази такса. Имате ли обаче решение на проблема?

Да, тази такса трябва да бъде спряна веднага и да се направи един обществен дебат, да се разбере защо се въвежда тази такса, кой е инициаторът, какви са мотивите и защо се прави всичкото това нещо. Ние вече имаме последните три години доста примери на решения на това правителство проба-грешка, както аз обичам да казвам. Проверява се общественото мнение, след това се прави крачка назад. Мисля, че и този път това ще се случи.

Каква би била цената на тока, ако няма такава такса, макар че тя беше въведена, след като вече беше определена цената на тока за следващата година?

Би трябвало тази цена, която се повиши с 13-16 процента от 1 юли, да се запази, но с въвеждането на тази такса при всички случаи трябва да се повиши, тъй като разходите на производителите ще се повишат, а те пък ще калкулират тази такса, която им се налага, в своята себестойност.

Може ли да потърсим едно противоречие в поведението на държавата? От една страна, подготвя промени в Закона за инвестициите, в които дори е готова да опрости част от осигуровките на инвеститорите клас А и клас В, а, от друга страна, всъщност се въвежда една такава такса и удря много сериозно по инвестиции, които вече са направени и генерират работни места. Вие казахте 20 хиляди души могат да останат без работа, ако се случи най-лошият сценарий.

Аз съм убеден, че при това правителство нито един инвеститор няма да дойде в нашата страна, тъй като вече последните три години е доказано, че на това правителство не може да се разчита, тъй като бизнесът и всеки, който решава да инвестира, той търси, освен печалбата той търси сигурност, а в нашата страна в момента нито един инвеститор няма сигурност. И конкретният пример, както го виждате, е с въвеждането на тази такса. Почти всички, почти всички, може би и всички, които са производители на възобновяема енергия, са с кредити и тези кредити са планирани за определен период от време с определени вноски. При въвеждането на тази такса целият финансов план, финансовият поток, който те са предвидили, трябва да бъде отново преизчисляван, да се предоговаря с банките и вече оттам пък идва притеснението на самите банки, че тези кредити няма да бъдат обслужвани. Проблемът е много сложен и много опасен, тъй като доста голям сектор от нашата икономика засяга и засяга, пак повтарям, доста сериозни групи от хора, та включително и в банковия сектор.

Може ли да кажете каква част от производителите на възобновяема енергия са големи компании и каква част са малки производители? Става дума, да речем, да имат само един генератор.

По данни на, днес излязоха едни данни, мисля, че някъде около 80 процента са по-малките производители и около 20 процента са по-сериозните инвеститори в тази дейност.

Тоест по-голямата част от... Става дума за семеен бизнес или бизнес, голям горе-долу колкото един семеен бизнес?

Да, малки и средни, без... Малките са също доста малък процент, средни предприятия.

Ако се върнем към писмото на Европейската банка за възстановяване и развитие, смятате ли, че това е ясен сигнал, че оттук нататък ще има клеймо върху инвестициите на банката в България и решението й дали да финансира или не проекти в България?

Самият факт, че това писмо е написано до министър-председателя, и самият факт, че това писмо се крие две седмици вече, говори, че Европейската банка, която работи с европейски пари, е силно притеснена, че нейните пари ще бъдат загубени в България. И това е много притеснително.

Очаквате ли сигналите, изпратени от писмото на Европейската банка за възстановяване и развитие, да бъдат наистина чути? И има ли други организации, били то политически, било то не, извън тези, които изредихте в началото на интервюто ни, че също са изпратили подобни писма, които споделят тези притеснения, които се опитват по някакъв начин да алармират в обществото, че съществува огромен проблем?

Аз се надявам, че с нашето писмо и с нашата декларация от вчера сме събудили интерес в други и правителствени, и неправителствени организации, и сдружения, и партии, но при всички случаи трябва да се обединят усилията да се помогне да се възстанови бизнес средата, която в момента е унищожена. Малкият и средният бизнес е поставен на колене и той чувства, че правителството иска това да му се случи на него. Той не чувства подкрепата от правителството, не чувства някаква подкрепа за предприемачеството. Държавата, освен да пресира малкия и средния бизнес, в момента нищо друго не се случва и това е силно притеснително за всички хора от нашето общество.