„Мистър Икономика” – приз за предприемачи, от който България се нуждае
„Мистър Икономика” – приз за предприемачи, от който България се нуждае / www.sxc.hu
„Мистър Икономика” – приз за предприемачи, от който България се нуждае
47548
„Мистър Икономика” – приз за предприемачи, от който България се нуждае
  • „Мистър Икономика” – приз за предприемачи, от който България се нуждае

Не трябва да делим инвеститорите на чужди и на български, а трябва държавата да работи ръка за ръка с бизнеса. Това заяви в интервю за Дарик Боян Томов, организатор на най-престижния конкурс в сферата на икономиката „Мистър Икономика”. Своеобразните „Оскари за икономика” ще бъдат връчени тази сряда в пет категории - цялостен принос в икономиката; принос в развитието на финансовия сектор; принос в развитието на индустрията; принос в развитието на земеделието и храните и принос за развитието на услугите и търговията.

Сред журито на най-престижния конкурс са не само утвърдени предприемачи и анализатори, но и представители на най-авторитетните медии, сред които и Дарик радио.

Радвам се, че от Топ 33-мата жури, които гласуваха, са избрали достойни българи, които ще се борят за статуетката „Мистър Икономика” в различните категории. В тях влизат Цоло Вутов, Богомил Манчев в енергетиката, Цветан Василев, Лъчезар Цоцорков; в категорията за принос във финансите влизат Стоян Мавродиев, Антъни Хасиотис от Пощенска банка, Емил Ангелов на Пиреос банк; в принос на развитието на индустрията влиза Гриша Ганчев - един известен българин, който инвестира много средства в новия автомобил, който се произвежда в Ловеч, Кирил Домусчиев, Николай Добрев на КЦМ; в принос за развитието на услугите и търговията влизат Красимир Станев от „Албена Холдинг” – акционерно дружество, което притежава курорта Албена и ежегодно посреща страшно много хора; Емил Абаджиев на „Метро”, председателят на УС на „Виктория Груп” Данчо Данчев, компания, която страшно много израсна, самият Данчо Данчев стана председател на Асоциацията на застрахователите; в земеделието и храните - интересното е, че е „Лидл”, който навлезе и отвори множество магазини; Димитър Зоров, който е производител на „Пършевица”, Иван Ангелов - „Градус”. Това са хора, които заради труда си цяла година, заслужават да получат такава статуетка.

Какво е посланието, което Вие бихте искали да има този конкурс?

Аз съм 28-годишен човек, българин и наскоро прочетох, че американският президент Барак Обама е наел момче да му пише речите и той изцяло залага на него, което е три години по-малко от мен. С такъв конкурс искам да кажа – първо, да акцентирам на честност и прозрачност; и второ – да мога да кажа, че българският бизнес и българската икономика по всякакъв начин се нуждаят от такива лица, от такива имена. Както аз, така и моите родители, така и хората – всички, се нуждаят от силен бизнес, който да може да ги подкрепя и да може българската икономика да се развива.

Прави впечатление, че сред номинираните единствено Стоян Мавродиев (председател на КФН) е представител на държавна институция. Можем ли оттук да направим извода, че държавата не подкрепя достатъчно бизнеса?

Държавата в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и на вицепремиера, който отговоря за финансовия сектор, Симеон Дянков винаги са казвали, а и смятам, че и целият бизнес, че е много важно държавата да бъде добър регулатор, много е важно държавата да борави добре с финансовите инструменти, за да може да се придържа към европейските норми, защото в противен случай, всичко, което чуваме и което е вярно, за случващото се в Гърция, Италия, Испания, Португалия, това е нещо, което би навредило не само на българския, но и на хората, които работят за него.

Затова за мен е важно държавата да си стисне ръката с българския бизнес и наистина да работят ръка за ръка. Ние сме в ситуация на много тежки стачки, много тежки реформи, но е крайно време в 21 век един мениджърски екип, който идва, за да оптимизира едно предприятие, да може да ги вкара в реалната ситуация, защото на държавата не й трябват хрантутници - и това го заявявам съвсем смело, на държавата й трябват работещи обекти - независимо дали са частни или държавни. Извинявайте, ама обясняваш на цяла държава и на 15 000 служители, че трябва съкратиш 2000, за да оздравиш предприятието БДЖ, да го направиш работещо и да не трябва да съкратиш още 13 000 и те не те разбират.

Като човек, който организира конкурса „Мистър Икономика” и който следи от доста време случващото се в страната, каква е Вашата прогноза за безработицата догодина?

Аз не съм експерт и не мога да се наема с прогноза. Това, което само ще кажа, е, че българското правителство начело с българския премиер Бойко Борисов е длъжно да направи реформата - независимо къде е тя - дали ще е в БДЖ, дали ще е в „Български пощи”.

Ако аз бях казал в началото на годината на едно мероприятие, че 2011 г. ще бъде тежка, мога сега спокойно да кажа, че 2012 г. ще бъде още по-тежка, но за съжаление, трябва да минем през такъв път - ние сме силен, родолюбив народ и трябва да вярваме в себе си.