Меглена Плугчиева: Изборите ще бъдат тест за зрелостта на българите
Меглена Плугчиева: Изборите ще бъдат тест за зрелостта на българите / Sofia Photo Agency, архив

Интервю с бившия вицепремиер Меглена Плугчиева в „Седмицата" по Дарик.

За позициите на левицата по българските казуси в Брюксел. Иска ли левицата България да влезе в Шенген или сте доволни от натриването на носа на ГЕРБ с отлагането на решаването на този въпрос? Питам ви и ви поканих, защото разбрах, че сте участвали в българска делегация от депутати в Брюксел за разговори по темата с членове на Европейския парламент.

Господин Вълчев, темата "Шенген" е една от, така, смятам аз, консенсусни теми за България и на нея трябва да се гледа надпартийно. Нещо, което ГЕРБ с изненада установиха, като бяхме в Брюксел, и като чуха моята позиция в защита на постигнатото от България. Така че това беше, да отворя тук една скоба, един урок по надпартийна политика за ГЕРБ, че когато става дума за национални приоритети, не могат те да бъдат затворени в тяснопартийна рамка, а трябва да се търси надпартийният консенсус. И в случая с Шенген е такъв. И случаят за моето участие в делегацията е точно такъв - че искахме да покажем надпартийно мислене и обединените усилия на България за присъединяването ни към шенгенското пространство. Освен това позволете да припомня, че още с влизането ни в Европейския съюз предишното правителство започна работа, подготовка за присъединяване към шенгенското...

Според настоящото недостатъчна?

Не. Според настоящото даже това беше отречено, ако трябва да припомня, и когато... едва когато бяхме отложени за март месец и не влязохме, тогава изведнъж ГЕРБ започнаха да дават заден ход и да си спомнят, че наистина и преди тях е имало действащо правителство, че е имало постигнат напредък. Затова тези грешки на ГЕРБ, че новата ера и че всичко е започнало на 5 юли 2009... смятам, че всеки си плаща за грешките. Връщайки се на темата "Шенген". Много е важно, след като сме изпълнили всички технически показатели, изисквания и критерии, за което потвърди г-н Коелю в Брюксел, който ръководи екипа и е докладчик по темата, сега да направим необходимото политическо лобиране в хубавия смисъл на думата, защото знаете, че решението ще бъде политическо.Предстои обсъждане в началото на юни в европарламента и след това, разбира се, решението ще се вземе на Съвета на
министър-председателите. И затова е важно ние да направим необходимото да покажем какво сме постигнали и е необходимо да поканим чуждестранни журналисти да дойдат в България, да посетят нашите граници, ние да докажем, че наистина имаме своя прогрес по темата и отстояваме позицията за влизане.

Тоест вие казвате, че проблемът "Шенген" е политически и признавате, че българското правителство си е свършило техническата работа и вече нещата са извън нея като технология.

Господин Вълчев, България като държава си е изпълнила или е в 99 процента ангажиментите по техническите критерии и това е процес, който, пак ви връщам на факта, тече от 1 януари 2007 година, от влизането ни, от присъединяването ни към Европейския съюз. И не бива да бъдат подценявани, от една страна, усилията на предходното правителство и не това е фокусът. Важното е сега наистина да покажем какво сме постигнали в технически план, но в политически план вярно е и нещо друго. Когато се влезе в темата политика, разбира се, че тя става изключително широка и всичко има значение. Какви сигнали ние излъчваме към нашите партньори от Евросъюза, които вземат решението.

Какво искат от България германците, които познавате толкова добре? Какво против имат, ако се отговаря на всички технически критерии за една външна граница на Европейския съюз, какво против точно България имат?

В политиката в случая или в политическото решение едното е какви политически сигнали ние излъчваме общо като страна навън, а те за съжаление в последните месеци, както знаете, не са никак в наша полза. То бяха скандали, то бяха имуществени въпроси на... точно на вътрешния министър, то бяха тъщи, тъстове, то бяха проверки. Освен това подслушвания, освен това всички скандали около митницата... и всичко това, ако някой си мисли, че ние тук живеем на един остров и нищо не излиза навън, греши. Така че всичко това има съответното значение. Освен това като цяло непрекъснатото деление и напрежение в страната и влошаващата се обща икономическа и социална обстановка всичко това има значение, малко или много, директно или индиректно. Другият важен въпрос е каква е ситуацията в тези страни членки. Германия, да ви припомня, тази година има избори в 7 ключови провинции. Само преди дни г-жа Меркел изгуби изборите в провинция Баден-Вюртемберг. От 58 години насам такава промяна там не се е случвала. Разбирате, че вътрешнополитическата обстановка в тези страни - и в Германия, и във Франция, и в Холандия, естествено, че играе своята роля. Има и доза популизъм и винаги, когато има притеснение или напрежение и съответно, така, във вътрешнополитически план, такива новодошли като нас в семейството се ползват и като опит да се отклони вниманието от собствените им вътрешни проблеми.

Ама това, което го описвате, то изглежда безнадеждна работа за България...

Не, не, не...

Ако германците имат избори, ще трябва да изчакаме да минат и, в колко ми казахте, осем или девет провинции...

Не го считайте, че на сто процента зависим от това. Аз се опитах точно това да кажа, колко е тънък ледът и колко е тънка границата и колко е комплексен въпросът, когато става дума за политическо решение. Всичко се има предвид. И ние трябва да се стараем като страна да звучим убедително и сериозно навън.

А ГЕРБ как реагират на вашето участие, защото друго възможно тълкувание е, че примерно те вече са напреднали много, аха да стане работата с Шенген, и сега и БСП ще се присъедини, левицата, към успеха. Те ревнуват ли от вашето включване или ви търсят за помощ?

Ако това е начинът на мислене, което не ми се ще да смятам и да вярвам, и такъв примитивен подход, пещерен, партиен се прилага, нищо добро не я чака тази страна. И за съжаление аз непрекъснато давам моя апел и съвет към колегите от ГЕРБ да се откажат от този контрапродуктивен подход на работа и на взаимодействие, защото те не желаят да се учат и да придобият опит, знание, компетентност, които да бъдат в интерес на страната. Ние... трябва да цитирам тук почти... един посланик, без да му назовавам името, западноевропейски, който казва: Ами, аз дойдох малко преди изборите 2009-а и признавам си, че съм непрекъснато с усещането, че у вас продължават да текат избори. Разбирате ли, значи, когато се водят избори, се водят за... или кампания, за един, два, три месеца и след това се затваря тази страница и се работи за държавата и за страната. У нас се работи за ГЕРБ или всичко е или само за ГЕРБ, или всичко е срещу ГЕРБ. Такова деление, такова разрушаване на мостове, такова настройване на обществото и разделяне на обществото е контрапродуктивно и няма бъдеще за страната.

Съобщение от вчера от Брюксел - Европейската комисия иска България да върне нови 24 милиона 540 хиляди евро от изплатените за 2008 година, това е управлението на тройната коалиция, директни субсидии на фермерите. Всъщност трябва да се възстановят общо 530 милиона евро. Нашите са значи 5 процента от тези пари, други държави също ще възстановяват, в рамките на така нареченото уравняване на сметките. Това е пореден повод за камъни в градината на предходното управление.

Г-н Вълчев, първо, че уравняване на сметките е един процес, който тече в Европейския съюз във всички страни и не е нова практика. Ние обаче имаме вече комплекс по темата, че непрекъснато... или опасността, че някой ще ни спре и ще ни вземе европейски пари. Това е наша грешка и трябва да се научим да разделяме успеха от проблемите, иначе няма да вървим напред. Конкретно на въпроса. Трябва Министерството на земеделието да представи един точен анализ за какви случаи става дума, иначе такъв опит на прехвърляне на нарушения камо ли не в политиката на тройната коалиция е крайно некоректен. Връщам ви на факта, че 2008 година започнаха изобщо директните плащания, и то на базата на площ и определяне на границите между отделните терени, за да могат да бъдат разплащани средствата. Имаше много грешки и това е не за оправдание, но това е във всички страни, които са минали по този път, са извървели и този период на много грешки.

Те пари ще се връщат, само да кажем, не само нови - Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния, Великобритания и единствените дето ще са на печалба от уравняване на сметките са познайте кои - вашите гора, Германия. Само на тях ще дадат.

Дали ще дадат само на тях... между другото трябва да отворя скоба и да кажа, че когато аз бях посланик в Германия, Германия на няколко пъти също беше санкционирана и бяха й направени финансови корекции, връща пари по различните оперативни програми. Мисълта ми е, че трябва да свикнем с това, че това е част от процеса на управление на средствата и трябва да се научим да ги управляваме и да ги използваме по предназначение, без да хитруваме. Трябва още да кажа обаче, че всички усилия, които бяха направени да се направи кадастър на земята и да знаят хората къде им са границите и да няма неправомерно наказани хора, защото в момента тече кампания и вие всички рекламирате кампания за директни плащания, а в същото време, ако слезете долу при хората, ще видите, че хората се оплакват от това, че с плащането на директните им плащания на площ, на единица площ, в същото време им налагат и санкции, без да им обясняват защо. Това е голямата грешка, която прави в момента фонд "Земеделие", и са изнесли картния материал от общинските земеделски служби и са ги качили само тук във фонд "Земеделие". И ако вие сте в Ямбол, както аз бях миналата седмица, и хората плачат, защото казват "аз искам да видя къде се припокрива моята граница със съседа ми, за да можем да я коригираме и да не ме санкционират. Никой не ти дава информация нито къде са картите, нито къде ти е границата, нито защо ме санкционират". Ето за това става дума и този за съжаление хаос, който тече, особено в последните две години, не че преди не е имало грешки, говорили сме си по тази тема и вие тук сте ме привиквали и за всичко, което е било проблемно в управлението на фонд "Земеделие", за съжаление факт и е имало и сме се стараели да ги коригираме тези грешки, но такъв хаос, какъвто тече от 2009 г. насам... не искам да ме връщате на темата "Калина Илиева", но дълги години ще минат, докато се възстанови изобщо нормалният ритъм на работа в тази структура на фонд "Земеделие" от пораженията, които нанесе тази жена. Но тя не е виновна, виновни са тези, които я сложиха на това място. Затваряме скобата. Мисълта ми е, че е редно сега Министерството на земеделието, фонд "Земеделие" да излезе ясно пред медиите и да обясни кои са тези, които ги санкционират, защо ги санкционират и да им се помогне на хората, защото не може да се гледа на всички като на престъпници. Хората долу са в окаяно състояние, отказват да си получават парите, отказват да участват по програмата и българското село наистина ще загине, и то не 2060 г., както прави прогноза БАН, а много по-рано с тази политика, която води в момента Министерството на земеделието и фонд "Земеделие".

Печели или губи България от пакта "Евро плюс", от това, че се включва в общи правила за еврото, без да има евро?

Преди да си позволя да дам категоричен отговор, е редно това, което обеща министър-председателят, да го направи. Да дойде в парламента, да представи официалната позиция на правителството с всички плюсове и минуси, които произтичат от едно присъединяване, да се чуят кои са и какви са били аргументите против на финансовия министър, какви са били съответно съображенията на гуверньора на централната банка, на Иван Искров, да се направи дебат в парламента и тогава да можем да дадем конкретна и ясна позиция. Защото в момента е много лесно, като няма информация, да има политическа спекулация. По принцип официално пактът "Евро плюс" важи за страните в еврозоната, а не за страните, които още не са се присъединили, и затова не бива да се бяга от диалога, не бива да се бяга от същността на нещата и трябва... След като в парламента не се обяснява, какво остава за обществото да научи или да знае къде и как България се ангажира или задължава или закрепостява финансово.

Ще кажете ли днес кой ще е кандидатът за президент на левицата? Нали имате форум в момента.

А защо днес, г-н Вълчев? Казаха ли ви ГЕРБ кой ще е кандидатът на...

Не, аз понеже всички ги питам. На Лазаровден момците ходят да искат момите. Значи, българският народ е свикнал на Лазаровден да става ясно кой ще се жени наесен, след като се събере реколтата.

Вие сте традиционалист, което аз уважавам...

А българските партии на Лазаровден нищо не знаете какво ще правите.

Така. Политиката за съжаление или политиците в България не спазват тези традиции. В момента тече национално съвещание, което аз намирам за една много добра и важна крачка на левицата, да направи анализ на икономическата и социалната ситуация на страната. Много е важно, когато се тръгва на избори, смятам, и особено за предстоящите избори е много важно... са важни три неща. Първо, да има много точен, прецизен анализ на ситуацията, в която ще се провеждат тези избори, или със съответната прогноза до есента в икономически и най-вече в социален план. Второ, да бъдат ясно формулирани и избистрени критериите за избор на съответно личността кандидат за президент или президентска двойка. И, трето, на обществеността да се припомнят конституционните права и задължения на институцията. И, четвърто, от мен добавено - че тези избори ще бъдат изключително важни и ще бъдат тест за нашето гражданско общество и за зрелостта на българите, не да гледаме на тези избори като на поредното шоу, а да гледаме със съответната отговорност и сериозност, защото от това ще зависи в много голяма степен доколко сме намерили сили да реагираме и да контрираме по-нататъшното влошаване на ситуацията в България.

Вие кандидат за президент?

Аз бях изненадана и поласкана, разбира се, че на няколко места се коментира и се предлага моята кандидатура. Разбирате, че...

Ще приемете ли?

Не мога още в момента да ви кажа. Има процедура, която тече, края на юни...

Не, то процедура има, но тя може да бъде секната, г-жо Плугчиева, в смисъл казвате "моето име не се разглежда, благодаря за доверието" или да кажете "да, добре продължаваме".

Аз попитах на каква база. За мен беше важно да чуя оценката на хората и това, което чух, е, че ме смятате и партиен, и един извънпартиен човек, човек на реалното управление, конкретно управление с... вярно е, с контакти и с признания в Брюксел и в Германия. Вероятно това са част от изискванията и критериите...

Тоест вие не отказвате името ви да участва в обсъжданията.

Не, не съм отказала. В момента, пак ви връщам на процедурите...

Иван Костов казва, че не трябва да се икономисват българските политици, той говори за десницата.

Да. Хубавото е, че...

Но това може да важи и за вас.

Да не се въртим около мен. А хубавото е, че левицата може да предложи, виждате, че се чуват няколко имена, което е добре...

Друг вариант чух - вие вицепрезидент на Стефан Данаилов.

Това го чувам от вас. Това вие...

Това даже не съм го чел, казаха ми го хора.

Сега има много коментари и спекулации, но пак казвам, хубавото е, че...

А вие виждате ли се като вицепрезидент на Стефан Данаилов?

Вие толкова ме шокирахте, че аз сега трудно мога спонтанно да реагирам. Освен това, нали, току-що ви казах за избори, и то за такива сериозни институции не може сега спонтанно и по настроение да се реагира. Нещата са изключително сериозни, за да се шегуваме с тях. Мисълта ми е, че хубавото е, че левицата прави този анализ и аз много се радвам на това, че са прави анализ и на грешките на предишното управление, защото, ако някой се заблуждава в левицата, че хората са забравили или ще забравят грешките и ще ги простят...

Коя е най-голямата грешка, която не са забравили? Сега вече от времето, като се отмиха по-дребните неща.

Ами, трудно... трудно мога да кажа коя е най-голямата грешка...

Кажете повече тогава от една.

Грешки... грешки имаше различни, от различно естество. Естествено аз ще се... Може би... Ето, ще ви кажа коя е най-голямата грешка. Най-голямата грешка е, че след като влязохме в Европейския съюз, като че ли се възприе принципът "абе, ние след като сме вътре, вече ще си правим ние, както си искаме нашата политика и в цялостно управление, и в ползване на евросредствата" и затова дойде и голямото наказание. Но и още една голяма грешка, 2007 година влизането ни в Европейския съюз беше национален приоритет, който, спомнете си, мобилизираше обществото, ентусиазираше го, събираше националния консенсус и енергия. И енергията на нацията беше насочена за постигане на този национален приоритет. След това тройната коалиция трябваше да формулира нови ясни приоритети за по-нататъшно развитие на България вече като страна членка. Липсата на такива ясно формулирани цели и приоритети за развитието на страната смятам, че е една от най-големите грешки. И смятам, че, ето, сега левицата се коригира, прави анализ и, се надявам, се поучава от грешките и търси по-демократичния, по-директния диалог с хората, и то не говорим за само членовете на БСП, а с обществото като цяло и повече прозрачност и искреност във всичко, което предлага. И аз смятам, че това е верният път.