Как да отскочим от дъното на басейна
Как да отскочим от дъното на басейна / снимкa: БГНЕС

Въпросът е всички правителства и държави да вървят в една и съща посока за преодоляване на световната финансова криза – това е един от изводите след приключването на Световния икономически форум в Давос, подчертан от министъра на икономиката и финансите на Франция Кристин Лагард, в специално интервю за СиЕнЕн. Както знаете, тазгодишната среща в Давос, която събира по традиция най-добрите и най-ярките в управлението и бизнеса, приключи вчера, според международните наблюдатели, без ясен нов план за противодействие на глобалния финансов спад. Ето какво каза за СиЕнЕн френският министър на финансите Кристин Лагард:

С какво си тръгвате от Давос след всички проведени срещи и дискусии?

Няколко неща. На първо място, много съжалявам, че във форума не участваха моите колеги от САЩ. Срещата е страхотен повод да се проведат разговори, да се споделят наблюдения и да се сравняват предложения, според мен те трябваше да присъстват, не разбирам защо ги нямаше. На второ място, не мисля, че правителствата и политиците някога са били изправени пред по-голямо предизвикателство. Обикновено имам малко време да посетя сесиите – просто да поседя в единия край на залата и да послушам идеите, които се дават. Това не беше възможно този път, защото при нас има много голямо търсене на идеи. Независимо дали това е защото хората търсят нашата гледна точка или биха искали да повлияят на предложенията ни.

Тази среща изглежда беше много фокусирана?

Струва ми се, че беше силно фокусирана върху финансите и икономиката, върху състоянието на икономиката и това как можем да отскочим от дъното на басейна, като се има предвид, че ние реално сме на дъното.

Да поговорим за фискалните стимули. Това е нещо, което непрекъснато се обсъжда в индустриализирания свят. Франция не е изключение, но притеснявате ли се, може би не точно във Франция, но по отношение на други държави, които може би имат по-слаби обществени финанси, притеснявате ли се, че всъщност това, което правим в момента, е да се водим към смърт, защото, според някои икономисти, е възможно да се наложи на идните поколения да плащат цената на случващото се?

Когато в къщата ви има пожар не гледате сметката от водоснабдителното дружество. Трябва да възвърнем доверието, трябва да възстановим и стабилността на финансовата система върху смислена основа, която е по-добре регулирана, с повече прозрачност. Това е, което трябва да направим. И трябва да бъде формулирано като част от процес, който намалява дисбалансите, съответно намалява и обществените дефицити и възстановява баланса между тези, които пестят и тези, които харчат. Мисля, че това е дългосрочната цел, която следва да се опитаме да постигнем.

Според вас, кога отново ще започне да има ръст в икономиката? В случая с еврозоната и френската икономика, или ако ви харесва, най-индустриализираните държави?

Нещата опират до това колко бързо ще можем да възстановим доверието. Сред финансовата общност, от една страна, и в икономиката сама по себе си, в глобален план. Не се тревожа толкова много за това кога или как и какви са прогнозите, това не е въпросът в момента. Въпросът е всички да вървим в една и съща посока, заедно и в това колко бързо можем да приложим и да дадем сигнал на общественото мнение, че не просто говорим, а и действаме.