Искат справедлив процес за задържания българин в Иран
Искат справедлив процес за задържания българин в Иран / снимкa: БГНЕС

България ще направи всичко възможно да осигури справедлив процес на задържан с тежки обвинения в Иран българин, каза в интервю за Дарик посланикът на страната ни в Техеран Пламен Шукюрлиев. Става дума за 55-годишния шофьор от Гълъбово Живко Русев, който е бил задържан още преди четири месеца, но нито роднините му, нито работодателят му съобщили за изчезването му. Живко Русев е бил арестуван през септември миналата година в северозападния ирански град Табриз при акция на местните служби за борба с наркотиците. В камиона му бил открит тайник, натъпкан с дрога. Властите в Техеран обяснили на посланика ни Пламен Шукюрлиев, че според закона всеки, хванат дори със 100 г хероин, автоматично се осъжда на смърт чрез обесване, независимо от националността му. Ето какво още каза Пламен Шукюрлиев:

Чуваме се с него сравнително редовно. Иранците му разрешават да се обажда в посолството. След като проведохме среща във външно министерство вече съдействат и ни осигуряват възможност да говорим с него. Иначе няма нещо, съществено ново.

Защо при вас се е получила информацията за неговото задържане по-късно, каква е причината за това забавяне?

Не знам каква е причината за това забавяне. Може би трябва да се говори с фирмата защо четири месеца не са информирали, че има човек, който не се е върнал от Техеран. Ние всъщност научихме от фирмата, която е издала тир карнета, която явно има проблеми с получаването по нататък на тир карнет или някакви други проблеми. Те всъщност се обадиха, че липсва шофьор. Никой не го беше потърсил за четири месеца - нито семейството му, нито фирмата.

Вие как го намерихте?

Ние го намерихме по номера на паспорта. Дадохме номера на паспорта на иранците и те го откриха в Табриз, понеже Табриз е на 600 км от Техеран още не съм стигнал дотам, ще отида скоро време. По едно време там беше консулът г-н Йорданов.

Какво казва той?

Консулът казва, че е спокоен. Отрича да има нещо общо с наркотика, даже е изразил учудване какъв е този наркотик и за какво става дума. Той се е видял с него само за пет минути, за толкова са му разрешили. Говорил е повече с прокурора. Скоро време мислим да отидем пак до Табриз, може би и аз този път ще отида с него.

В какво здравословно състояние е задържаният българин?

Съвсем нормално. Оплакал се е на консула, че има избит зъб. Изглежда, че при задържането са го ударили и има избит зъб. Казал е, че откакто са го преместили в затвора в Табриз вече се отнасяли много добре с него.

Какво следва оттук нататък? Какви са шансовете той да избегне смъртната присъда?

Ще му се наеме адвокат и да се надяваме на добър процес, справедлив процес. Нашата задача, пък мисля и задачата на външно министерство, е да осигурим условия за един наистина справедлив процес срещу него и, разбира се, да направим всичко възможно да се избегне смъртна присъда, защото България не приема смъртната присъда като наказание.

Иран я приема.

Иран я приема. В Иран има смъртни присъди за доста провинения. Може би сте чули, че него ще го съди революционен съд. Там са най-тежките престъпления – наркотици, престъпления против държавата, убийства и т.н.

Има ли други случаи, в които чужденци са били осъдени на смърт за нещо?

Има много случаи, но основно това са пакистанци и афганистанци. Така или иначе, това че е чужд гражданин, за иранците няма никакво значение. Те го потвърдиха и в разговорите с нас във външно министерство и в разговора на консула с прокурора. Целта е да му осигурим един наистина справедлив процес. Говорихме с иранските колеги. Мисля, че след това забавяне от няколко месеца, когато не ни бяха информирали, външно министерство прояви разбиране и обещаха съдействие. От действията им личи, че искат да съдействат. Веднага осигуриха възможност на консула да пътува до там. От иранското външно министерство обещаха да изпратят най-квалифицирания си преводач.

Кога би могло да бъде първото заседание по делото?

Не е ясно. Ние също питахме във външно министерство генералния директор в консулска дирекция, а той каза, че може да бъде и след два месеца, може да бъде и след две години, защото става дума за международен канал, понякога когато започне разследване по целия канал отнема много време.