Иран все още води разговори за участие в проекта Набуко
Иран все още води разговори за участие в проекта Набуко / снимка: Reuters
Иран все още води разговори за участие в проекта "Набуко"
25959
Иран все още води разговори за участие в проекта "Набуко"
  • Иран все още води разговори за участие в проекта "Набуко"

Иран чества своя национален празник. По думите на посланика на страната у нас Голамреза Багери, Иран все още води разговори за участие в проекта "Набуко". Той заяви, че ислямската държава е готова да предоставя газ както за проекта, така и при нужда като например ситуации като миналогодишната газова криза.

В кои части от икономиката и търговията на България има шанс за сътрудничество между нашата и вашата страна?
 
В политическите взаимоотношения нямаме никакви проблеми с България. Във всички области можем да работим за разширяване на нашите отношения. В икономиката също работим добре, но това не означава, че използваме всички възможности, които имаме. В тази област определено има още какво да се направи и ако успеем, то така ще укрепим още повече връзките между двата ни народа. В областите земеделие, енергетика и икономика имаме много добри взаимоотношения. Ние обаче можем не само да помогнем на България за преодоляване на проблемите в областта на енергетиката, но също така и на цяла Европа.
 
Какво е мнението на страната ви за проекта "Набуко"?
 
Проектът "Набуко" е много важен за преноса на енергия към Европа. Утрешният промишлен свят има много голяма нужда от енергия. В днешно време опазването на природата е много важно и спазването на условията за чиста околна среда ни налага да използваме чиста енергия, а газът е едно чисто гориво. Иран заема второ място по залежи на газ в света. Тъй като този проект е многостранен и много държави ще се възползват от него, мисля че той ще спомогне за установяването на мир между всички народи, които са свързани с него. Ние като страна сме готови за укрепване на мира, благоденствието и приятелството между всички страни и ще помогнем за изпълнението на този проект. Това обаче е в ръцете на тези, които избират хората за проекта, т.е. те могат да се възползват от нашето приятелство и нашите залежи.
 
В годините на обсъждане на проекта "Набуко" имаше различни мнения относно това ще се осъществи ли той със газ от Иран, или пък може и без страната ви. Водени ли са конкретни разговори по темата с Европейския съюз?
 
Много държави са клиенти на нашия газ. Сред тях има и европейски страни. С някои от тях имаме подписани договори. Например Швейцария, с която имаме договор за 5 млрд. куб. метра газ. Разговорите с фирми като ОМV продължават за участието на Иран в проекта. Ние като държава смятаме, че "Набуко" е средство за увеличаване на приятелството между страните. Има много фирми, включително и от ЕС, които в момента работят в иранските газови предприятия и ние приветстваме всички, които искат да си сътрудничат в тази област с нашата страна.
 
Миналата година по време на газовата криза е имало предложение Иран да доставя газ за ЕС, включително и за България. Обмисля ли се сега такъв вариант?
 
Ние сме обявили своята готовност за предоставяне на газ за България и Европейския съюз и стоим зад това наше предложение. Според нас няма никакви пречки за осъществяване на сътрудничество между нашата страна и държавите, които го искат. 
 
Иран стартира наново обогатяването до ниво 20% на уран, което най-вероятно ще доведе и до нови санкции от страна на ООН. Защо не може да се стигне до решение на това неразбирателство между вашата страна, САЩ и ЕС?
 
Ние в Техеран имаме станция, където се обогатява уран за лекарства и изотопи. Стотици хиляди хора се възползват от медикаментите, които се произвеждат там. Горивото в този реактор обаче в момента се изчерпа. Въз основа на договорите, които имаме с Международната агенция за атомна енергия, трябва да ни помогне за намирането на гориво за тези реактори. Държавите, които притежават това гориво, имат задължението да го предоставят или продадат на страните, които имат нужда от него. Заради политически причини обаче някои от тези държави пречат за предоставянето му на Иран и по тази причина стотици хиляди болни остават обречени. Ние сме длъжни, за да ги спасим, да започнем обогатяването. И съвсем естествено е, че щом не ни дават гориво за тези реактори, ние сме длъжни да го произведем сами.