Гоним европейците като стоим по-малко на работното си място
Гоним европейците като стоим по-малко на работното си място / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Българинът прекарва все по-малко време на работното си място и все по-голяма част от свободното си време пред компютъра - това сочат данни на националния статистически институт за периода 2009 и 2010 г. Пред Дарик Елка Якимова от статистиката обясни, че фундаментални промени в навиците ни не са настъпили, но все пак кризата се им се е отразила. Според Якимова - започнали сме да работим по-малко и да вършим по-малко домашна работа, с което сме заприличали на европейците.

Как българинът разпределя времето си?

Най-много в денонощието се отделя за лични грижи, в които влизат спане, хранене, миене, обличане и т.н. Следва времето за заетост - времето, в което хората работят или съответно учат, домакинската работа, свободното време, пътувания, допълнителна работа.

Как данните, които отчитате сега, са се променили спрямо предходния период на изследването и кризата промени ли навиците на хората?

Наблюдаваме едно намаляване на времето, което хората прекарват на работното си място. През предишния период, когато е правено изследването 2001-2002 г., те са работили по 7 часа, 51 минути - т.е. близо осем часа на ден, а в момента – по седем часа и 19 минути. Времето, което хората прекарват на работното си място, е намаляло, което от своя страна ни доближава до развитите европейски страни, където, макар и за предходния период, е регистрирано по-малко време, което хората прекарват на работното си място.

Какво всъщност означава, че се прекарва по-малко време на работното място? Работим по-малко ли?

Основната причина може да се търси например във времето, когато самонаетите лица прекарват на работното си място. В предишния период, когато все още много бурно се развиваше икономиката, имахме хора от частния бизнес, които работят по 10-12 и повече часа. Освен това в периода 2001-2002 г. имаше много производства, най-вече в сектора на сивата икономика, където се работеше твърде много време, повече от законоустановеното, така че намаляването може да означава, че ние се приближаваме до едни нормални граници на работния ден.

Има ли промени в другите дейности, които сте изследвали - например, свободното време?

Да, промени има предимно в това как хората използват свободното си време. Основната част от свободното време се отделя за гледане на телевизия и видео, но това, което прави впечатление при сегашното изследване, е, че много време се посвещава на компютрите. От една страна, това е сериозната работа с компютри, която включва програмиране, инсталиране на програми, работа в интернет, търсене на информация, писане на писма, чат, а от друга страна имаме компютърните и видеоигрите. Това е нещо, което за първи път наблюдаваме, доста голямо увеличение имаме на времето, свързано с компютрите, като разбира се, младите са тези, които посвещават най-много време на компютрите.

Има ли промени в това как хората от различните възрастови групи уплътняват времето си?

Трудно ми е да цитирам цифри, но разбира се, променят се нещата. Ето, както казах, младежите все повече отделят време на компютри. Мога да кажа, че възрастните хора, може би точно заради това, че са възрастни, отделят повече време на домакински труд в сравнение с по-младите възрастови групи.

Как стои въпросът с пътуванията?

Пътуванията са едно перо, което в рамките на деня отнема повече от един час. Ето, мога да ви кажа, че 80% от хората, са пътували в деня, в който сме ги попитали. И тези пътувания им отнемат около 1 час и 13 минути.

Кои са най-важните изводи от изследването?

Първо, че се увеличава делът на трудовата заетост в рамките на денонощието. В предишния период 7,9 % са се отделяли за труд, докато сега този процент е 9,9 %, но отделно от това намалява времето, в което заетите лица прекарват времето в основната или допълнителната си работа. Друг много важен извод, който бих казала, че е много положителен за нашата страна, е, че намалява продължителността на домакинския труд, който в България е доста по-продължителен, особено в сравнение с напредналите европейски страни. Макар да намалява, все още сме доста високо, стоим на водещи позиции. Важно е да се каже, че все по-малко време хората отделят за отглеждане на селскостопански растения и животни. В периода 2001-2002 г. това беше един от основните аспекти, специално за нашата страна, който ни отделяше от другите страни. Времето, което се отделяше за тези дейности в нашата страна, беше много по-голямо спрямо другите страни. Разбира се, наблюдава се увеличение на свободното време, което е следствие от казаното дотук.