Фондация „Аденауер пита: Защо има толкова премиерски съветници?
Фондация „Аденауер пита: Защо има толкова премиерски съветници? / Sofia Photo Agency Надя Коцева

Не разбирам защо премиерът Бойко Борисов има нужда от толкова много съветници, казва в интервю за „Дарик" Андреас фон Белов*, ръководител на българския офис на фондация „Конрад Аденауер". Според него, за да се постигне стабилен парламент, трябва всички да са склонни да правят компромиси, а присъствието на „Синята коалиция" в управлението на страната е необходимо да се засили.

След изтичането на стоте дни от управлението на ГЕРБ във вашия доклад за новия кабинет се посочват редица критични оценки като муден законодателен процес в парламента, трудности в овладяването на турбуленциите в тайните служби, несправяне със сенчестата икономика и организираната престъпност. Виждате ли вече промени в положителна посока?

Разбира се, че има някои малки точки, по които ние сме на мнение, или поне аз, че правителството би могло да се държи по-другояче. Но като цяло, нашето резюме е по-скоро положително.

Давате ли съвети на премиера Бойко Борисов?

Аз лично не му давам съвети. Когато го срещна, му казвам мнението си.

Нормално ли е шест месеца след началото на новия кабинет управляващите да се оправдават с грешките на предишните властимащи? Не е ли крайно време да търсят вина и в себе си?

Предходното правителство по мое наблюдение вече беше създало кризисна ситуация в страната. Не беше налице волята наистина да бъдат задвижени необходимите реформи. Не се забелязваше и прозрачност в политиката. Много бързо, в кратки срокове бяха направени някои промени в законодателството, например в избирателните закони, за да могат после изборите да бъдат манипулирани. Всичко това наистина е тежко бреме за сегашното правителство. Така че мисля, че ще трае още известно време, докато тази ипотека бъде изплатена.

Последните месеци се случиха няколко скандали с представители на ГЕРБ - кандидатът за еврокомисар Румяна Желева не беше приета от евродепутатите. Тя беше заменена от Кристалина Георгиева. Към екипа на ГЕРБ беше присъединен икономистът Илиян Михов, който в последствие се оттегли. Тези дни един ляв икономист - Кольо Парамов, съветва премиера три денонощия и отново напусна. Има ли кадрова криза в ГЕРБ?

Не мисля, че има персонална криза в ГЕРБ. Случаят Румяна Желева не е само може би грешка на ГЕРБ, а там играят роля и други фактори. Всичко, което се чува от Брюксел и което ми разказаха приятели от фракцията на ЕНП, е, че Желева беше поставена в една много трудна ситуация. Възможно е във времето преди това тя да е пропуснала някои неща. Но това, което усещам като положително, е, че премиерът Борисов много бързо намери отлична нейна заместничка и доказа, че е в състояние да действа. Що се отнася до двамата икономически експерти, честно казано нещата не са ми съвсем ясни.

Защо има нужда от допълнителни съветници и министри - това засега не ми е много ясно

но знам, че много министри в кабинета на Борисов са отлични специалисти. Изрично бих искал да спомена финансовия министър Симеон Дянков, правосъдната министърка Маргарита Попова, за министъра на труда и социалните дейности Тотю Младенов - всички те са министри, които и аз лично познавам и имам много положително впечатление от тях - вършат работата си с политическа воля и имат желание да придвижат нещата напред.

Има ли пропукване в кредита на доверие в европейската десница към ГЕРБ?

От моя гледна точка не се забелязва. Напротив - налице е чувството, че сега в България има правителство, което наистина има политическата воля да придвижи остро належащите реформи, и то с министър-председател, който иска да се наложи. А и в

чужбина се знае, че промяната няма да дойде лесно

Премиерът много пътува в чужбина, интересно за нас е, че повече пътува в европейската чужбина, отколкото в Русия. Вероятно ще отиде и в Москва, но все пак не отиде там първо. Това според мен е занк за неговата политическа ориентация.


Как се представи българската делегация, водена от министър-председателя, в Берлин? Там Бойко Борисов използва доста цветни фрази, за да опише как работи новото управление. Как се приеха думите му?

Мога да кажа само това, което лично видях и чух. Присъствах и когато Борисов представи страната си пред фондация "Конрад Аденауер" и обясни политиката си. Както речта му, която той свободно произнесе, така и отговорите му в дискусията, бяха разбираеми, на места с цветисти описания, но беше ясно какво иска да каже. Не се опита да се измъкне от нито един въпрос. Той спечели симпатии.

Как оценявате поведението на партньорите в управлението на ГЕРБ - СДС и ДСБ, които също са членове на Европейската народна партията (ЕНП)?

Партньорите, разбира се, се опитват да въведат в политическата дискусия своите гледни точки, които понякога се отличават от това, което ГЕРБ иска. Това е нормално. В Германия също е така - ние имаме коалиция между Християн-демократическия съюз (ХДС), Християн-социалния съюз (ХСС) и партията на свободните демократи (СвДП) и там редица въпроси, по които има различни позиции, публично се дискутират. Важно е накрая да се стигне до решение, в което да има и компромиси, защото политиката се състои от компромиси, никой не може да мине с главата през стената. Трябва да се представят различните гледни точки и после

да се стигне до съвместни компромиси, ако искаме да запазим мнозинството си в парламента

Така че е легитимно СДС и Костов да виждат едно или друго нещо по различен начин, отколкото Борисов. Това не е лошо, важно е накрая да са налице решения, които да събират след себе си мнозинство, включително и в парламента. И засега съм оптимистичен за бъдещето.

Трябва ли СДС и ДСБ да бъдат по-сериозно ангажирани в управлението с министерски постове?

В един или друг случай вече е налице, например заместник външният министър Константин Димитров е от партията на Костов, на оперативно ниво също има назначени хора от другите десни партии. Но мога да си представя, че това би могло още да се засили. Моят идеал би бил

да се постигне наистина стабилна коалиция между партиите от ЕНП

но трябва да се има предвид и българския манталитет и историята на България, а там думата коалиция има отрицателно звучене. На това също трябва да се обърне внимание. Но може би ще има едно стабилно сътрудничество през целия мандат. И това според мен е необходимо, за да се постигне и гарантира стабилност в политиката на България.


* От началото на 2008 година Андреас фон Белов е представител в София на германската политическа фондация "Конрад Аденауер". Организацията е близка до всички формации, членуващи в Европейската народна партия (ЕНП), и неведнъж е инициирала срещи между българските десни партии - ГЕРБ, СДС и ДСБ. Фон Белов дойде от Латвия, където управляваше офиса на "Конрад Аденауер" за балтийските държави.