ЕК може да заведе дело срещу България заради екоразрешителните
ЕК може да заведе дело срещу България заради екоразрешителните / снимкa: DarikNews

ЕК обяви, че открива срещу 11 държави, сред които и България, наказателна процедура за неспазване на задължението за издаване на нови или подновени разрешителни за индустриални инсталации. След получаването на окончателното писмено предупреждение, последната стъпка ще бъде да се заведе дело пред Съда на Европейските общности до два месеца след подаването на писменото предупреждение. На свой ред българското Министерство на околната среда и водите излезе с официално становище, в което се казва, че всичките 110 комплексни разрешителни са били издадени в срок още през ноември 2008 година. Дарик потърси за коментар говорителя на еврокомисаря по околната среда – Барбара Хелферих, която от своя страна каза, че в Еврокомисията не е постъпвало писмено уведомление за издадени разрешителни от българската страна. Ето какво още каза тя:

Как си обяснявате факта, че българското правителство твърди, че е издало всичките 110 комплексни разрешителни в срок, още през ноември 2008 година?

Изпратихме писмо на българското правителство, все още очакваме официално отговор на това писмо, което наричаме обосновано мнение. Не сме получили уведомление за предприети действия от страна на българското правителство. Докато не получим уведомление, че наистина са издали разрешителните, а ние не сме, не можем да сме сигурни в това. Докато не се запознаем със съдържанието на това уведомление, не можем да спрем наказателната процедура. Това значи, че българското правителство трябва да ни изпрати уведомление за издадените разрешителни, за да се запознаем с информацията в тях и след това евентуално да приключим наказателната процедура. Трябва да се уверим, че всички разрешителни са издадени в съответствие със законодателството. Можем да прекратим наказателната процедура единствено, ако всичко е според законодателството на ЕС.

Какъв е броят индустриални инсталации в България, за които знаете, че не разполагат с разрешителни?

Чухме от българското правителство, че 140 от 190 разрешителни все още са липсвали през 2008 година. Знаем, че броят на разрешителните, които са били под въпрос, е 119, така че все още не сме получили уведомления за голям брой разрешителни, издадени за голям брой фабрики.

До какъв размер могат да достигнат финансовите санкции за държавата, ако не спазят процедурите на ЕК?

Стартирахме наказателната процедура през май 2008 година. Съдържанието на второто писмо е такова, че ако няма прилагане на правилата, което да ни удовлетворява, ще се обърнем към съда. След това съдът излиза с решение по отношение на страната членка, а след това тя трябва да спази решението на съда. Ако решението на съда не бъде спазено Европейската комисия може да помоли за налагането на глоби. Към момента не можем да говорим за конкретни глоби. Размерът на една глоба се определя от множество фактори, сред които това колко е сериозен проблемът. Има голям брой критерии за изчисляване на глобите. Глобите се налагат от съда. Комисията може да излезе с предложение за плащане на ежедневни глоби, например. След това съдилищата трябва да направят каквото преценят.

Водили ли сте разговори с българското правителство в периода от ноември до януари?

Имало е, разбира се, неофициални консултации, но не сме сигурни на какво равнище – техническо или политическо. Но, разбира се, когато има отворена наказателна процедура, комисията поддържа връзка със страните членки и те водят официално разговори в рамките на законовата процедура.

В такъв случай защо, според вас, ЕК не е уведомена за издаването на тези разрешителни през ноември?

Процедурата е такава, че българското правителство трябва да ни уведоми. Много информация излиза по голям брой канали. Част от информацията е вярна, а част от нея не е вярна. И това се отнася за целия медиен свят. Можем да разчитаме единствено на информация, която ни е изпратена през официалните канали. Затова се нуждаем от официално правителствено уведомление.

Какво точно трябва да съдържа това уведомление?

Трябва да е в съответствие със законодателството и да отговаря на всички характеристики, на които е нужно. Не съм запозната с техническите подробности, но Комисията в крайна сметка трябва да прецени дали нещата се осъществяват в съответствие със законодателството. Ако отговарят на законодателството, разбира се, ще отнеме известно време, след което ще приемем случая за приключен.

С какво време разполага българското правителство, за да ви предостави писменото уведомление преди да стартирате процедура в Съда на европейските общности?

Към момента сме изпратили писмо на българските власти. В него се посочва, че не са издадени съответните разрешителни затова сме сигурни, че ако определени неща не се осъществят във връзка с тази директива ще трябва да се обърнем към съда. Правителството разполага с два месеца, за да отговори на писмото ни. Това да се обърнем към съда е последната възможна опция. Първият ни приоритет е околната среда и здравето на хората да не бъде увредено по някакъв начин. Ако това не може да се постигне с убеждаване ще трябва да се осъществи със законови средства. Както знаете България не е единствената страна членка, която е получила писмо от нас.