Депутатът Петър Дулев: До края на годината очаквам анализа, който да реши съдбата на проекта „Белене”
Депутатът Петър Дулев: До края на годината очаквам анализа, който да реши съдбата на проекта „Белене” / netinfo

Времето до края на годината е достатъчен срок, в който може да се направи финансово-икономическия анализ за проекта „Белене" и да се излезе с решение каква ще бъде съдбата на проекта. Това обяви в интервю за Дарик депутатът от левицата Петър Дулев, който като бивш кмет на Белене няколко поредни мандата, се очаква да бъде сред силните защитници в парламента на идеята за рестартиране на проекта.

Народният представител посочи, че е умерен оптимист по темата, но интересите на България сочели в посока да се вземе решение за размразяване на строителството на централата.

Петър Дулев е убеден, че левицата няма да следва политиката на ГЕРБ и да държи дълго време неясна съдбата на централата „Белене". Той смята, че не политическите, а икономическите и финансови аргументи ще бъдат взети под внимание, защото премиерът Пламен Орешарски виждал проектът не като политика, а като икономика.

Как е вече на депутатската банка? Все още е творчески хаосът в новия парламент, няма още постоянни комисии, но пък лека-полека започвате да работите, освен да се ориентирате.

Разбира се, опитваме се да се адаптираме в обстановката и се надявам, аз съм оптимист, че нещата ще вървят добре занапред.

Кое, в личен план, най-много ви смути и притесни в парламента? Политическото говорене, на моменти дори говорилня, защото вие имате пет мандата като кмет. Със сигурност правите разлика между приказките и реалната работа и то работа пред очите на хората, този директен контакт на кмета с хората, които го избират. Тук е по-различно, повече се говори.

Безспорно, че има разлика между работата в местната власт и местните администрации, местните общински съвети. Но все пак, имайки възможност и от медиите досега, не сме стояли настрани от работата на Народното събрание. Разбира се, има и много нови неща и някои неща, които не могат да се видят в медиите и пресата. Аз смятам, че вървят към изглаждане на някои разминавания, които се получават досега. Ето, ще посоча днес (вчера - бел. ред.) при обсъждането на правилника, много конструктивни идеи, много добри предложения бяха направени, без да се увеличават емоциите и патосът. Разумното се прецени и се прие бъдещият правилник на Народното събрание.

Деликатно се изразихте-емоциите и патосът. Всъщност скандалите белязаха началото, острата риторика и противопоставяне белязаха началото на този парламент. Разбирам, че се надявате някак този тон да бъде понижен малко за сметка на повечето работа.

Винаги съм бил умерен оптимист. Убеден съм, че страстите ще намалеят, ще поутихнат и ще се търси рационалното, разумното и позитивизмът в бъдещата работа на Народното събрание.

Вие ли ще сте най-големият парламентарен защитник на проекта" Белене", най-малкото защото представлявате и интереса на беленчаните от региона. Позицията ви от години е ясна.

Не считам, че ще бъда най-ревностният защитник. Наистина бързото вземане на решения, непосредствено след проведения референдум в началото на тази година ме провокира.  Смятам, че това, което съм поемал като ангажименти пред моите съграждани и гражданите на Плевенска област и на региона, ще ги отстоявам с всички възможни усилия и дейности, наистина да се направи всичко възможно на база на анализ и на доказателства да се вземе решение за рестартиране на дейностите.

Доста ще ви е трудно при все още неясната позиция на изпълнителната власт. Преди два дни икономическият министър Драгомир Стойнев каза, че държавата в момента няма финансова възможност да осъществи проекта. Дават ли ви обаче надежда думите на премиера Орешарски, който каза: " Белене е икономика, а не политика" и ако  е икономически ефективен, може да бъде съживен.

Аз вярвам на позицията на министър-председателя, това ни най-малко не е внесло някакво разочарование в мен, защото за да се вземе това решение, извеждайки го от политическите разговори и отдаването му на значимост като икономически проект, убеден съм, че резултатите, които досега не бяха показани от проучванията и доклада на английската банка HSBC, ще доведат до едно позитивно решение - първо, като анализ, като становище; второ, аргументирано обсъждане и промяна на досега взетите решения, тоест, за рестартиране на дейностите за продължаване строителството на централата. И каквото зависи от мен, моите съграждани могат да бъдат сигурни, че ще го направя.

Казахте, че дори след референдума сте се убедил, че трябва да влезете и в Народното събрание, за да можете и на този терен да отстоявате интересите на голяма част от беленчани. Но тъкмо след референдума, за пореден път, депутати от 41 парламент зачеркнаха проекта. Трябва ли и виждате ли в обозримо бъдеще промяна в тази вече одобрена позиция, този парламент да направи със свое ново решение обрат в съдбата на проекта?

Да, убеден съм, че за този финансово-икономически анализ, за който настоява министър-председателят, крайните резултати ще бъдат позитивни. Както в доклада на HSBC, по мнението на специалиста, аз не съм имал възможност да прегледам и да видя доклада, да се запозная с него, че проектът е икономически изгоден, че ще има в дългосрочен план енергиен пазар не само в България, след излизането от икономическата криза. А и в района има нужда от произведен електрически ток, най-евтиният електрически ток, от другите източници. Вероятно ще се преценят възможностите от последващи искове към страната. Убеден съм в положителното становище на финансово-икономическия анализ. Наистина, България на този етап може би няма в бюджета си, хората са заблуждавани, че средствата за едно бъдещо строителство по изграждане на атомната централа ще бъде заложено в бюджета. Знаем, че ще се търси стратегически инвеститор, средствата ще бъдат от кредит, който в продължение на 20 години, осланям се на мнението на специалисти, ще бъдат изплатени тези инвестиции и в следващите 40-50 години атомната централа ще работи на печалба, ще бъдат защитени интересите на България, на нашата родина.

Не ви ли разколеба онова, което виждаме, че се случва в енергийната ни система-излишък на ток, спиране на мощности, тъкмо заради опит да бъде балансирано това, което произвеждаме като количество, заради липсата на пазари? Имаме излишен ток и тук аргументите в полето на онези, които са срещу строежа на втора атомна, много натежаха в рамките на тази криза.

Натежаха, защото едностранчиво се разсъждава на тази тема. Знаем състоянието на нашата икономика, липсата на индустрия, на енергоемки мощности, ниската консумация в битовия сектор, знаем таксите за износ на електроенергия на каква цена са и затова не се изнася. Всички тези фактори, когато бъдат анализирани, обобщени и избегнато намаляване на такси, за да може да се изнася, като се мобилизира икономиката и се възстанови работата на някои промишлени и индустриални предприятия, тогава консумацията наистина ще се увеличи и ще има потребност от ток.

Има ли риск левицата да постъпи като ГЕРБ - да тупа топката с „Белене" цял мандат или колкото време трае управлението на това правителство, без да се взема конкретно решение? Помним този период по времето на управление на ГЕРБ , значителна част от това време мина точно така.

Убеден съм, че това няма да бъде сторено, защото и в партийните документи на конгреса на БСП, после в предизборната програма на "Коалиция за България" и не на последно място в приоритетите на правителството на господин Орешарски е заложено развитие на ядрената енергетика. Надявам се в обозримо бъдеще, след този анализ, за който няколко пъти стана дума, ще се вземе решение. Защото съседните наши държави- в Румъния продължава строителството, знаем какви решения има в Турция и колко напредват дейностите, свързани с изграждането на ядрени електроцентрали. Едно ново забавяне ще превърне България по нататък в едно бяло петно и ще бъдем принудени в последствие да купуваме ток.

Обозримо бъдеще краят на година ли е?

Аз се надявам, това да е достатъчен срок да бъде извършен този финансово-икономически анализ, за да се излезе с предложение и решение.

Предложение дали да се продължи или това включва и търсене вече на този стратегически инвеститор?

Мисля, че и паралелно могат да бъдат предвижени нещата, когато се очертае от анализа, че резултатът ще бъде положителен.

"Атака" подкрепя тезите на левицата за „Белене", но в лицето на ДПС не срещате, поне за сега, разбиране. Тяхната теза беше заявена нееднократно. Дали това може да обърка, да забави вземането на окончателно решение?

Аз мисля, че когато излезе анализът и аргументите са ясни, тогава ще се проведат конструктивни разговори, за да се вземе адекватно решение, позитивно, разбира се.

Вярвате ли, че икономически ще бъдат аргументите и на базата на това ще стъпва властта, като решава Не както досега, за голямо съжаление, толкова години политиката да надделява в казуса „ Белене"?

Убеден съм, че икономическите и финансови аргументи ще бъдат взети под внимание и правят чест усилията на министър-председателя и на министъра на енергетиката да изведат темата АЕЦ "Белене" от политическия контекст.

Дано и да успеят, разбрах тезата ви или по-скоро очакването ви, до края на годината властта да е готова с този анализ и с ясната позиция ще бъде ли рестартиран проектът или не. В енергийната комисия ли очаквате да влезете при съставянето на постоянните комисии?

Подал съм заявка, да се надяваме, че моето желание ще бъде удовлетворено.

Там вероятно се виждате най-полезен, макар да имате опит като човек със стаж в местната власт.

Това е втората избрана комисия, за която също съм дал заявка.

Очаквате ли този мандат повечко пари да бъдат насочени към общините, особено в Северна България, говорили сме и преди с вас, че сякаш в южната част на страната, освен че икономиката изглежда доста по-жива, там се инвестираше и доста повече - в пътища и магистрали.

Вярвам в това, защото наистина ще се позова пак на предизборната програма на Коалиция за България, с приоритетно значение за Северозападния район, с възможност по усвояване на европейските фондове по предстоящия период за финансиране и с целеви финансови средства от държавния бюджет, с преференциите и за бизнеса, както е посочено и по отношение на ангажирането на младите специалисти и създаване на нормален бизнес климат, на сигурност в законодателната сфери и съм убеден, че ще направят стъпки за излизането на Северозападния район и на цяла Северна България от това незавидно последно място от районите в ЕС.

Тепърва ще проследим доколко тези предизборни намерения, обещания, анонси ще бъдат облечени с реални мерки и средства. Бихте ли обвързал бъдещето си като народен представител с решението, което се очаква по „Белене", бихте ли приели, че имате провал на личната си мисия, ако „Белене" остане все така в неяснота или бъде отхвърлено неговото подновяване като проект?

Ако се получи този негативен развой на нещата, разбира се, бих го отчел това, но пак ви казвам, аз съм умерен оптимист и потребностите на България сочат в друга посока - да се вземе решение за продължаване на строителството.

Няма да кажете: „Хвърлям си депутатската карта, не стана работата с „Белене", връщам се да си оправям общината"?

Аз смятам, че това, което съм сторил и благодаря на моите съграждани за гласуваното доверие за пети мандат, смятам, че и в общинската администрация има добре подготвени и достойни млади хора, които да поемат щафетата. Каквото мога като опит да ги подпомагам, това ще го направя, вярвам, че те са убедени в това. Ще търсим най-добрия изход.