България не е привлекателна за измами с европари, смята Божидар Джамбазов
България не е привлекателна за измами с европари, смята Божидар Джамбазов / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Божидар Джамбазов в „Седмицата” на Дарик
47231
Божидар Джамбазов в „Седмицата” на Дарик
  • Божидар Джамбазов в „Седмицата” на Дарик

Божидар Джамбазов от Софийска градска прокуратура, ръководител на звеното за борба с измамите със средства от европейските фондове, събеседник в „Седмицата” на Дарик.

Поводът е това, че ОЛАФ избра България за прокурорската си конференция за борба с измамите с европари. Това защо? Защото тук най-много се мами и, така да се каже, опитът е най-голям или защото най-добре се справя България с преследването на такива измамници?

Аз естествено ще го отдам на доброто сътрудничество, което българската прокуратура има с ОЛАФ. За нас е голяма чест, че ОЛАФ избра тази конференция да бъде направена в София, още повече че за първи път подобна конференция, тя е девета поред, се случва в новоприета държава членка и още повече в Източна Европа.

Вярно ли е, че според статистиката Европейската служба за борба с измамите се занимава основно със сигнали от България, т.е., че България води в тези сигнали?

Последната статистика на ОЛАФ е действително такава, че най-голям брой разследвания са свързани с България, но тук трябва да направим едно уточнение. Разследванията на ОЛАФ са административни разследвания и те невинаги са свързани с престъпления. Тоест разследванията на ОЛАФ невинаги водят след
себе си до ангажиране наказателна отговорност в съответната държава членка и в България респективно. В случаите когато едно разследване завърши, то има два варианта. Единият вариант е, когато действително се открият нарушения и тези нарушения са от административен характер, да бъдат налагани административни санкции на съответните бенефициенти или съответно на държавите. И другият вариант е в случаите, когато разследването установи, че има нарушения, но те са от престъпен характер, да бъде сезирана съответната прокуратура.

И как става в българския случай? Това е…

Тя, системата, е една и съща. Това са т. нар. окончателни доклади, които ОЛАФ изготвя вследствие на собствените си разследвания. Ако не се лъжа,последно бяха споменати около десетина разследвания за миналата година, които се провеждат на база на доклади на ОЛАФ. Но това в никакъв случай не означава, че нашето…

Разследвания имате предвид…

На базата на техния доклад.

Като предварително наказателно производство?

Точно така. Но това в никакъв случай не ограничава нашето сътрудничество с ОЛАФ, защото работата на ОЛАФ не ограничава работата на българските разследващи органи и на българските контролни органи. Тоест ОЛАФ си прави разследвания на база сигнали, които те са получили.

Т.е. вашето звено…

Но има множество сигнали, които се случват в България от българските контролни органи…

За които ОЛАФ не знае и вие, обаче..

…за които те са информирани, но те се извършват от българските власти.

Т.е. вие в момента работите по 10 висящи производства по сезиране от ОЛАФ. А колко са общо изобщо наказателните производства за измами с еврофондове в България?

О, множество са, множество са. Само ще ви цитирам, че за миналата година постановените присъди, които са окончателни, т.е. влезли в сила, са 175. Това е по данни на Върховната касационна прокуратура, като само в 5 от случаите имаме оправдателни присъди.

170 осъдени в България за измами…

175, които са влезли в сила. Има и други, които не са приключили…

…от които пет оправдани разбирам.

Да, да.

Значи, 170 осъдени в България.

Това са фактите. Говорим за присъди, възможно е някоя присъда да засяга повече от едно лице.

Те не са влезли в сила или влезли в сила?

Говорим за влезлите в сила само.

Влезли в сила.

А има и други, които са все още висящи дела и които още не са приключили.

Добре и като се сравнява България, защото, нали, само по себе си едно абсолютно число не значи нищо.

Така е, така е, безспорно.

Къде е България, първо, като мащаб на проблема, защото другите държави, с които много се занимава ОЛАФ, са Италия и Германия, нали, освен България и Румъния. Т.е. проблемът не е само в новите членове, България не е в центъра. Ето, ние сме към германците, както се казва, по мамене.

Така е, значи, тук става въпрос за… просто трябва да разглеждаме тези цифри комплексно. Тук става въпрос доколко има активност на самата администрация в съответната държава членка да върши разследвания във връзка с данни за извършени нарушения.

Да, интересно с Гърция да се сравним…

Явно българската администрация и българската съдебна система проявяват голяма активност в тази насока. Ако погледнем от тази гледна точка, със сигурност поведението би трябвало да бъде адмирирано на българската държава във връзка с делата с еврофондове.

Да, ама то излиза, че така ние сами си причиняваме проблем, защото, колкото сме по-активни, толкова по-напред сме в тези класации…

Не, не… Не, не мисля.

И излиза, че българите крадат, нали, еврофондовете. А примерно гърците се скатават, не се разследват много…

Не съм съгласен, защото, ако вземете примерно българската прокуратура, не всички дела, които са образувани при нас, завършват с внесени в съда актове. В крайна сметка ние подхождаме обективно и внасяме дела само, за които сме убедени, че има престъпление.

Каква част от предварителните проверки…

Трудно ми е да кажа, но примерно ще ви дам един… ще изнеса един факт, който коментирах и на конференцията на ОЛАФ като пример за това, че невинаги се налага ангажиране на наказателна отговорност и това беше една от темите, които коментирахме, че по-скоро трябва да се акцентира върху административните мерки, т.е. имуществените санкции върху физическите лица и юридическите лица, за да се дисциплинират и да се избегне извършването на…

Да ги глобяват.

Точно така… Да ви дам примера все пак, през 2009 г. ние получихме около 500 сигнала от един контролен орган, свързан със земеделието, от които 500 сигнала ние на практика образувахме само стотина досъдебни производства, т.е. около 20% от тези сигнали действително съдържаха данни за извършени престъпления, но независимо от това ние трябваше да извършим проверка на тези сигнали, защото става въпрос за милиони и при всички положения контролните органи очакваха думата на прокуратурата.

А използват ли ви като средство в конкуренция помежду? Нали, ако има конкуренция за определени фондове и натапяш конкурента си, той се занимава с вас да се обяснява, че не е виновен, а през това време пробива другият.

Със сигурност това е възможно. Просто обаче трябва да си даваме сметка, че положението на българската прокуратура е такова, че тя не може да пренебрегне един сигнал, още повече, когато се касае за сигнал, който е свързан с милиони, както вече казах. При всички положения ние сме длъжни да направим проверка на подобни сигнали, особено когато те звучат достоверно и са подписани от конкретни лица.

А после, ако някой е накиснал друг, прилагали ли са… има ли случаи да се приложи Наказателният кодекс в частта му за набеждаване?

Естествено. Това са обаче от частен характер дела, които могат да бъдат водени. Естествено може да се ангажират и имуществени санкции спрямо лицата, да се водят…

Вие нямате статистика дали пък специално в тази…

Не, това е просто работа на прокуратурата. Това са дела от частен характер, т.е. лицата сами трябва да ангажират отговорността.

Най-много се мари с парите за земеделие според статистиките, обявени тази седмица на конференцията на ОЛАФ.

Ами, така е, да, така е. Още повече, че земеделието е може би най-видимата сфера, в която се получават субсидии, които засягат най-голям кръг лица. Затова е така може би.

А начинът на мамене - какво, с фалшиви документи, е номер едно?

Измами с фалшиви документи. Общо взето, няма кой знае каква разлика между обикновените измами. Естествено използват се възможностите, които… пропуските, които дават отделните оперативни програми, т.е. правната рамка, която дават определени оперативни програми.

А навсякъде ли е като в България и в останалите европейски държави за по-специален режим на този вид измами, нали, не да се кара по обикновено документно престъпление?

Това беше другата част от нашите разговори. На конференцията имахме възможност да сверим часовниците си, така да се каже, с колегите от останалите държави членки, а общо взето…

Те са били… (бел.ред. не се разбира) …на прокурори от всички европейски страни.

От всички държави членки имаше различни представители от различните държави плюс кандидат членките. Значи, проблемът с наказването стои като основен проблем в евросъюза, защото това, което ние констатираме и констатирахме с колегите, е, че не навсякъде по еднакъв начин се наказват евроизмамите, което пък дава възможност примерно на недобросъвестните лица да се избират държави, в които да вършат измами с цел да получат евентуално по-малки наказания.

България хубава държава ли е за мамене?

Не мога дави кажа, но фактът, че има много образувани досъдебни производства… мисля, че не е толкова привлекателна от тая гледна точка. Още повече че…

Да, ама като тежест на наказания…

Аз ще ви кажа и нещо друго. Примерно едни от най-големите измами, които ние сме констатирали, че са правени, примерно по програма САПАРД, до голяма степен са свързани и с частни лица от други държави, членки на Европейския съюз. Примерно в други държави се изготвят фалшиви оферти, които се предлагат в България, така че това не е дейност, която се извършва единствено и само на територията на България.

Т.е. трябва да се стигне до единна прокуратура на Европа за европарите, до единен съд, каквито идеи е имало на конференцията.

Да, но това е пак през призмата на измамите със средства, т.е. защита финансовите интереси на Европейския съюз. Това е тема, която предполагам, че в близките две години ще намери своето решение така или иначе.

Т.е. това как си го представяте? На фона на големия дебат държавите излизат от еврозоната и да се стигне до наднационални прокурори, например на Европа, това възможно ли е?

Вижте, ако разглеждаме тенденциите, поне според мен, в крайна сметка в Европа е създадена единна система, която да върши разследване и това е ОЛАФ, когато става въпрос за злоупотреби със средства на Европейския съюз.

Тя е, така да се каже, с полицейски по-скоро функции.

Точно така, това е административна система, която извършва административни разследвания. В тази насока също много може да се говори, защото трябва да се унифицират и процедурите, по които ОЛАФ може да работи. Защото в момента ОЛАФ трябва да се съобразява с процедурата, която действа във всяка една държава членка. Т.е. ако извършва разследване на територията на 5-6 държави, членки на Европейския съюз, навсякъде, където агентите на ОЛАФ извършват разследване, трябва да се съобразят и с местното законодателство и възможността да събират годни доказателства за един бъдещ административен или наказателен процес. По различен начин се третират и събраните от ОЛАФ доказателства. Примерно България може би е пионер, една от държавите, които дава най-голяма тежест на доказателствата на ОЛАФ с последните промени, които бяха направени в Наказателно-процесуалния кодекс. От една страна, докладите и свързаните с тях документи, които се получават в България, бяха уредени като писмени доказателствени средства, според Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, извинявайте, от друга страна, беше предвидена процедура за легитимното им приобщаване в рамките на един наказателен процес. Но не във всички държави членки е така, просто има различно третиране на доказателствената стойност на…

Въпросът е дали покрай ОЛАФ и от това, което се е говорило тая седмица в София, може да се предполага, че точно покрай европарите Европа ще направи обща прокуратура и общ съд?

Аз мисля, че това е един от движещите критерии в тази насока, защото първата, най-голяма обща цел според мен на Европейския съюз е защита на финансовите интереси на общността. Защото това е икономическата база всъщност, на която се развива Европейският съюз.

Т.е. според вас ще стане, във времето обаче никой не знае как ще е.

Факт е, че общото разследване е изведено пред скоби именно в тази насока. Не случайно беше създадена ОЛАФ като европейска служба за борба с измамите. Така че мисля, че това ще е първата насока, в която ще се върви и при създаването на обща европейска служба.

Добре, къде ще е следващата конференция? Всяка година ли е?

Всяка година се провежда, общо взето, по това време, всяка година има различна тема, която се коментира. Все още не е известно обаче къде ще е следващата конференция.

Това, че дойдоха в София, си е направо и лично признание за вас като ръководител на това звено в прокуратурата.

Мисля, че това е признание за работата на всички колеги, които работят.